Ministar prosvete Mladen Šarčević POSETIO ODŽAKE

Ministar prosvete Mladen Šarčević POSETIO ODŽAKE

59
0
PODELI

ODŽACI – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević bio je prošle nedelje u radnoj poseti Odžacima. On je tom prilikom izjavio da bi obrazovanje u Srbiji 2018. godine već trebalo da bude kvalitetnije.

Foto: nasenovineodzaci.rs

Pošto je, sa čelnim ljudima lokalne samoprave obišao Osnovnu školu „Branko Radičević“ i Tehničku školu, Šarčević se obratio novinarima rečima da je zadovoljan onim što je video u ovim obrazovnim ustanovama u kojima je, po njegovim rečima, evidentan napredak na planu osavremenjivanja nastave i stvaranju uslova za kvalitetniji boravak i rad učenika.

Istakavši da je obrazovni profil modni krojač, ušao u plan upisa Tehničke škole za školsku 2017/2018 godinu, verifikovan od strane Ministarstva prosvete Šarčević je rekao da je predlog zakona o dualnom obrazovanju pre neki dan uspešno prošao raspravu sa sindikatima.

Govoreći o značaju dualnog obrazovanja, Šarčević je rekao da Srbija mora slediti primer razvijenih zemalja poput Nemačke i Švajcarske u kojima je među nezaposlenima najmanje mladih ljudi.

Dualno obrazovanje je od izuzetnog značaja za celu državu, razvoj ekonomije i budućnost mladih ljudi istakao je Šarčević dodavši da je ministarstvo poslednjih meseci intezivno radilo na uspostavljanju saradnje škola i kompanija i da su mnogi poslodavci animirani da se uključe u dualno obrazovanje.

Istakavši da se po prvi put planu upisa u srednje škole pristupa na odgovoran način, način koji će mladim ljudima obezbediti izvesnija radna mesta, Šarčević je rekao da je na radnom satanku u Tehničkoj školi, između ostalog, razgovarano o potrebi tešnje saradnje privrednih subjekata i obrazovnih ustanova.

Moramo osluškivati potrebe tržišta rada precizirao je Šarčević dodavši da je Tehnička škola iz Odžaka prvi korak u tom pravcu napravila ponovnim uvođenjem tekstilnog smera.

NE PROPUSTITE -   Somborski edukativni centar organizuje BESPLATNE RADIONICE ZA DECU

To je dobro za celu opštinu, posebno za mlade ljude, kojima je posao u kanadskoj kompaniji „Magna“, koja je zainteresovana za ovaj profil radnika izvestan, istakao je Šarčević dodavši da je na sastanku u Tehničkoj školi razgovarano o mogućnosti da se u Odžacima oformi jedno odelenje visoke škole koja se bavi tekstilom.

Po rečima predsednice Privremnog organa Latinke Vasiljković, lokalna samouprava je zainteresovana da se u Tehničku školu vrate smerovi koji su ranije postojali.

U lokalnoj samoupravi otvoreni smo za saradnju sa školama i privrednim subjektima kad je reč o dualnom obrazovanju. Svesni smo činjenice da ne može sve da se menja odjednom, ali planovi upisa polako se moraju transformisati kako bi u narednim godinama u potpunosti odgovarali potrebama privrede. Prednost Tehničke škole na tom putu je duga tradicija školovanja kadrova za potrebe privrede i zainteresovanost „Magne“ da finansijski podrži učenike koji će sticati praktične veštine rekla je Vasiljković.

Uspostavljanje saradnje sa „Magnom“, koja ima stalnu potrebu za šivačima, po rečima direktorice Tehničke škole Snežane Lučar, bio je dodatni motiv za uvođenje obrazovnog profila modni krojač.

Kompanija „Magna“ pored finansijske podrške učenicima izrazila je spremnost da za potrebe praktične nastave na raspolaganje stavi svoje proizvodne pogone. Uvođenje profila modni krojač prvi je korak ka dualnom obrazovanju rekla je Lučar.

Izvor: nasenovineodzaci.rs

Ostavite komentar

avatar
wpDiscuz