Šta čeka đake od 1. septembra? Predloženi NOVI PREDMETI, UNIFORME i e-DNEVNICI

Objavljeno:
Komentara: 2
Podržite naš rad, podelite ovo sa prijateljima:

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI – Ostalo je manje od dve nedelje do početka nove školske godine, a iz Ministarstva prosvete su najavili nekoliko izmena koje đake i nastavnike očekuju od 1. septembra.

Probni modeli školskih uniformi u Jagodini 2014. godine / Foto: infocentrala.rs

Učenje od ove školske godine neće biti obavezno samo za đake, nego će i nastavnici, pored redovnih seminara, morati dodatno da se usavršavaju, budući da školarce očekuju novi predmeti. Kako je najavljeno iz Ministarstva, učenike petog razreda čekaju tri redizajnirana predmeta i to: fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija i informatika, ali se planira uvođenje i predmeta preduzetništvo i finansijska pismenost. Zbog toga će u narednom periodu početi obuka za nastavnike koji treba da drže nastavu iz izmenjenih predmeta, a za njih su usvojeni i novi nastavni planovi i programi. Nastavnici informatike biće u obavezi da savladaju programiranje, s obzirom na to da će ovaj predmet biti obavezan deo nastavnog sadržaja.

Najveća izmena koja je do sada najavljena biće elektronski dnevnik, koji će od septembra za početak koristiti samo 200 škola u Srbiji. Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da ova inovacija ima za cilj da smanji administraciju i rastereti prosvetne radnike, kao i da roditeljima omogući lakši pristup informacijama o svom detetu.

Ono što, sigurni smo, najviše interesuje roditelje i đake, jeste uvođenje školske uniforme. Roditelji su u prethodnim mesecima anketirani u vezi ove teme i čak 55 odsto njih se izjasnilo da podržava uvođenje uniformi. Međutim, ono što ih najviše mori jeste plaćanje, jer se ne nadaju da će troškove preuzeti država. Ipak, postupak uvođenja uniformi će teći postepeno i neće ih uvesti sve škole odjednom. Neke škole su već pokrenule postupke izbora i nabavke, a kako je jedna od zamisli da uniforme šiju srednje tekstilne škole, radi se i na njihovom povezivanju sa osnovnim školama.

Uniforme bi, za početak, nosili samo osnovci, a kasnije bi bile uvedene i u srednje škole. Iako đaci uglavnom strepe od izgleda buduće odeće za školu, ministar Šarčević je još u martu izjavio da se neće vraćati kecelje koje su se nosile za vreme socijalizma, nego da će se đacima obezbediti moderna, mladalačka odeća poput duksa, polo majica, zanimljivih prsluka i slično.

Pitali smo direktora Osnovne škole „Isa Bajić“ iz Kule, Gojka Sekeruša, da nam kaže kakva saznanja oni imaju o ovim inovacijama i da li su već počeli sa izmenama u dosadašnjem radu:

„Inovacije se svakako spremaju. Za sada imamo zvanične informacije vezane jedino za uvođenje novih nastavnih predmeta. Imamo najavu obuka i seminara za nastavnike, mada još uvek nismo dobili konkretne informacije od strane Ministra. Nastavnici su spremni za ove obuke. Što se učenja tiče, naš poziv je takav da konstantno moramo biti u toku, pratiti nova saznanja i dostignuća u svetu nauke i tehnologije. Za nas učenje nikada ne prestaje, pa ni najavljeni seminari i obuke neće biti ništa novo. Škola je živ organizam koji se menja u skladu sa promenama u društvu. Mi pripremamo učenike za život. To je moguće jedino ako smo i mi sami spremni na promene i permanentno učenje.“

Na pitanje vezano za elektronske dnevnike, direktor nam je rekao da u Osnovnoj školi „Isa Bajić“ još uvek nemaju detaljnije informacije, ali nam je objasnio koje su prednosti dosadašnjeg vođenja evidencije ocena:

„O elektronskim dnevnicima još uvek ne znamo mnogo. Odeljenjske starešine su u obavezi da roditelje pismenim putem obaveštavaju kvartalno o ocenama učenika, mada je najefikasnije da roditelji dođu do škole, vide ocene, izostanke i čuju od nastavnika kako se njihovo dete ponaša na vreme časova i odmora, da li ima problema, poteškoća… Ovaj vid saradnje je nezamenljiv kada su u pitanju učenici koji imaju bilo kakav problem. Ove informacije roditelji ne mogu dobiti iz elektronskog dnevnika. Nema sumnje da bi sa elektronskim dnevnicima roditelji učenika u svakom trenutku imali uvid u ocene, izostanke, što je dobro, ali u isto vreme bojimo se da bi ovi dnevnici mogli dovesti do otuđenja roditelja i slabije saradnje sa nastavnicima. Kako bilo, mi ćemo u svakom slučaju prihvatiti i sprovesti u delo svaku odluku Ministra, naravno.“

Izgleda da iste brige u vezi školskih uniformi brinu roditelje i đake širom Srbije, a Kuljani nisu ništa drugačiji. Evo šta nam na to kaže direktor Sekeruš:

„Što se tiče učeničkih uniformi nismo sigurni kako će se priča dalje odvijati. Učenici i roditelji naše škole bili su u većem broju protiv uvođenja uniformi. Najviše su ih brinuli dizajn i fanansiranje izrade uniformi. Ministarstvo se još uvek nije zvanično oglasilo po ovom pitanju. Nikakav zvaničan dopis, niti instrukciju nismo dobili, pa ćemo delati u skladu sa njima, od onog momenta kada budemo imali konkretna saznanja, koja nisu na nivou spekulacija.“

Komentari objavljeni na Portalu "Naše Mesto" ne odražavaju stav redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija Portala "Naše Mesto" ručno odobrava sve komentare i zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.

Ostavite komentar

avatar
Složi po:   novi | stari | najviše glasova
Ime

Ucenici na slici izgledaju kao radnici na trafici a ne kao Djaci u skoli

Nastavnik
Evo recimo u OŠ „20. oktobar“ u Sivcu (školska zgrada u Novom Sivcu) su rešili da unaprede nastavu fizike tako što su pomoćnu prostoriju tog kabineta oslobodili „nepotrebnog sadržaja“ u vidu učila i opreme za demonstraciju. Sve je završilo u kontejnerima i u starom gvožđu „na kilo“, a u svrhu smeštanja dela školske biblioteke čija se prostorija prazni posle 45 godina rada radi potrebe korišćenja ove školske zgrade u jednoj smeni. Šta će „racionalizacija troškova“ sledeće da uništi? U ovoj školskoj zgradi je već pojela kabinet za nastavu tehničkog i kabinete za nastavu likovne kulture i muzičke kulture. Funkcija i… Pročitaj više »
wpDiscuz

Pročitajte još