Opština Kula preduzela mere za uvođenje e-dokumenta i PRE NAJAVE DONOŠENJA ZAKONA

Objavljeno:
Komentara: 0
Podržite naš rad, podelite ovo sa prijateljima:

KULA – Na sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog zakona o elektronskom dokumentu, koji će građanima olakšati komunikaciju sa državnim službama, a pravnim licima poslovanje.

Zakon o elektronskom dokumentu odnosi se i na elektronsku identifikaciju i usluge od poverenja u elektronskom poslovanju, koji će omogućiti građanima Srbije da im se elektronski dokumenti priznaju kao papirni, ali i različite nivoe identifikacije fizičkih i pravnih lica.

U saopštenju koje je dato posle zasedanja Vlade, ovaj zakon uređuje i elektronski potpis, elektronski pečat, elektronsku dostavu i čuvanje dokumenata, kao i vremenski žig i omogućiće jednostavniju i jeftiniju upotrebu kvalifikovanih elektronskih sertifikata. Novi zakon će takođe omogućiti razmenu dokumentacije u elektronskom obliku i uništavanje papirne dokumentacije kada je obezbeđena usluga kvalifikovanog elektronskog čuvanja.

Navedeno je još i da se predlogom ovog zakona uvodi i usluga elektronskog potpisa u „cloud“-u (oblaku), što znači da će korisnici moći da se elektronski potpisuju putem mobilnih telefona, te da će se na taj način doprineti znatno većoj upotrebi elektronskog potpisa.

Kancelarija za saradnju sa medijima saopštila je da trenutno više od 100 propisa predviđa neophodno korišćenje papirnog dokumenta, kao jedinog priznatog načina za sprovođenje nekog postupka, zaključenje pravnog posla ili obezbeđenje dokaznog sredstva. Ovi propisi koče sprovođenje postojećih i donošenje novih propisa o elektronskom dokumentu, elektronskom propisu i elektronskoj upravi.

Usvajanjem Zakona o elektronskom dokumentu, postaviće se temelji za uspostavljanje moderne elektronske uprave u Srbiji, koja će građanima i privredi omogućiti brže i efikasnije usluge i jednostavniju komunikaciju sa državnim organima putem kompjutera ili mobilnog telefona.

Da li je Opština Kula spremna za ove promene?

Pitali smo Vladimira Pavkova, načelnika Opštinske uprave u Kuli, da nam kaže da li je opština Kula spremna za uvođenje elektronskog dokumenta, koliko brzo je moguća implementacija i šta će ove promene doneti građanima opštine Kula:

Opština Kula je preduzela mere za uvođenje elektronskog dokumenta i pre najave donošenja Zakona o elektronskom dokumentu. Naime, Uredbom o pribavljanju i ustupanju podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija („Sl.glasnik RS“, br. 56/2017) propisana je mogućnost nadležnih organa da elektronskim putem pribavljanjaju i dostavljaju podatake iz službenih evidencija,“ – izjavio je Pavkov.

S tim u vezi, Opština Kula je nabavila smart kartice sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatima i čitačima kako bi se obezbedila elektronska razmena podataka između nadležnih organa. U saradnji sa Upravom za digitalnu agendu, dvoje zaposlenih su pohađali obuku za rukovanje kvalifikovanim elektronskim sertifikatom i načinom obrade dokumenata putem portala e-uprava, a koji će istu sprovesti za zaposlenima u opštini Kula.

Na ovaj način omogućiće se građanima da na brži i efikasniji način ostvare prava pred organima opštine Kula, “ – završava Vladimir Pavkov, načelnik Opštinske uprave u Kuli.

Komentari objavljeni na Portalu "Naše Mesto" ne odražavaju stav redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija Portala "Naše Mesto" ručno odobrava sve komentare i zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.

Ostavite komentar

avatar
wpDiscuz

Pročitajte još