Nase Mesto

Nacionalne zajednice

Još jedan konkurs: Podrška projektima očuvanja i negovanja međunacionalne tolerancije

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice raspisao je konkurs za sufinansiranje projekata očuvanja i negovanja međunacionalne tolerancije u AP Vojvodini. Prijave su do 23. novembra.

U nemačkom gradu Ulmu otkrivena SPOMEN PLOČA kulskih Nemaca

KULA - Krajem septembra, svečano je otkrivena spomen ploča kulskih Nemaca na zgradi Muzeja podunavskih Švaba u nemačkom gradu Ulmu.

Objavljena ZVANIČNA LISTA KORISNIKA u okviru projekta „Da svaki Rom ima dom“

BOGOJEVO / BAČKI GRAČAC / KARAVUKOVO / BAČKI BRESTOVAC / LALIĆ - Pre nekoliko meseci potpisan je ugovor za izgradnju kuća za 34 romske porodice u opštini Odžaci.

Predsednica opštine Odžaci primila predstavnike romske zajednice

ODŽACI - Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković primila je zamenicu predsednika Nacionalnog saveta Roma i pokrajinsku poslanicu Jelenu Jovanović.

Koordinator za romska pitanja opštine Odžaci: Izjava Gorana Paunovića NEPRIMERENA za romsku zajednicu

ODŽACI - Koordinator za romska pitanja opštine Odžaci Andrija Đurić uputio je saopštenje za javnost povodom izjave šefa poslanika DS-a gospodina Gorana Paunovića, a mi ga ovim putem prenosimo u celosti.

U nedelju u Kuli skup Zajednice Srba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

KULA - U Kuli će se za vikend održati skup starih prijatelja, zemljaka, koji su silom prilika morali da napuste svoje vekovno ognjište.

Igor Mirović primio delegaciju predstavnika rusinskih institucija

RUSKI KRSTUR - Predsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine Igor Mirović, susreo se u utorak, 3. oktobra sa predstavnicima rusinskih institucija.

U Vrbasu danas počinje 39. Festival folklornih tradicija Vojvodine

VRBAS - U petak, 22. septembra 2017. godine, u Velikoj sali Centra za fizičku kulturu "Drago Jovović" u Vrbasu, počinje 39. Festival folklornih tradicija Vojvodine.
mađarsko državljanstvo

Do mađarskog pasoša ISKLJUČIVO uz dobro poznavanje mađarskog jezika

OPŠTINA KULA - Ranije smo najavili da će službenici konzulata Mađarske 7. novembra u Mađarskom kulturnom centru "Nepker" u Kuli preuzimati zahteve za mađarsko državljanstvo.

Golijani, požurite! Rasprodato VIŠE OD POLA KARATA za Golijsko veče u Vrbasu

VRBAS - U subotu, 7. oktobra 2017. godine, u Vrbasu će se, u organizaciji Zavičajnog udruženja Golijana Vrbas održati Golijsko veče.

Konkurs za dodelu stipendija srednjoškolcima romske nacionalnosti

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je konkurs za izbor učenika romske nacionalnosti upisanih u srednje škole za dodelu stipendija za školsku 2017/2018. godinu. Rok za prijavu je do 14. oktobra.
mađarsko državljanstvo

Želite da postanete mađarski državljanin? Dođite u Nepker i prijavite se!

KULA - U utorak, 7. novembra 2017. godine, Mađarski kulturni centar "Nepker" posetiće službenici Generalnog konzulata Mađarske iz Subotice.

(FOTO) U katoličkoj crkvi u Kuli održana SVETA MISA za početak školske godine

KULA - U nedelju, 10. septembra 2017. godine, u rimokatoličkoj crkvi u Kuli održana je Sveta Misa za početak školske godine.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara obišao romsko naselje u Bogojevu, stanovnicima PODELJEN HLEB

BOGOJEVO - Pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova je u subotu 15. jula 2017. godine obišao romsko naselje u Bogojevu.

Rusinskom domu u Kucuri potrebna pomoć, opština Vrbas USKAČE

VRBAS / KUCURA – Predstavnici Nacionalnog saveta Rusina i Kulturno-umetničkog društva „Žetva“ u sredu, 12. jula, posetili su predsednika Opštine Vrbas Milana Glušca i razgovarali o završetku i uređenju prostorija Rusinskog doma u Kucuri.

(FOTO) Završen Festival „Crvena ruža“ simbol i prva asocijacija na Rusine

RUSKI KRSTUR – U subotu, 1. jula, u Ruskom Krsturu održan je svečani koncert „Nasred široke ravnice“ na 56. Festivalu rusinske kulture „Crvena ruža“.

Ruski Krstur ugostio učenike i nastavnike iz Slovačke

RUSKI KRSTUR - Predstavnici Osnovne škole iz Zemplinske Teplice, iz Slovačke, bili su od 8. do 11. juna u poseti školi „Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu.

Savet slovačke nacionalne manjine raspisao NOVINARSKI KONKURS

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine raspisao je 9. maja 2017. godine 6. konkurs za dodelu godišnje nagrade „Ana Njemogova Kolarova“ za najbolji medijski proizvod o slovačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji. Konkurs traje do 15. jula 2017. godine.

KUD Ivan Senjuk organizuje veče Tarasa Ševčenka

KULA - KUD "Ivan Senjuk" i ove godine organizuje veče Tarasa Ševčenka, koje će se održati u nedelju. 

Održana REDOVNA SKUPŠTINA KUD-a „Ivan Senjuk“ Kula

KULA - U nedelju 19. marta 2017. godine u prostorijama Društva održana je redovna Skupština KUD „Ivan Senjuk“ Kula.

Sastali se CRNOGORCI U VRBASU: Situacija u Nacionalnom savetu evidentno loša

VRBAS - U sklopu radne posete Srbiji, direktor Uprave za dijasporu Crne Gore mr Predrag Mitrović se, 25. januara u Vrbasu, sastao sa članovima Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

NACIONALNI PRAZNIK Rusina obeležen i u Kucuri

KUCURA - U Domu kulture u Kucuri juče je održan svečani program povodom Nacionalnog praznika Rusina. Program je organizovala Područna kancelarija Nacionalnog saveta (NS) Rusina u Kucuri.

Obeležen Nacionalni PRAZNIK RUSINA u Srbiji

BIKIĆ / ŠID - Intoniranjem himne Republike Srbije i svečane pesme Rusina u Srbiji, koju je otpevao Mešoviti hor Doma kulture Ruski Krstur u pratnji Tamburaškog orkestra Doma kulture Ruski Krstur, pod dirigentstvom Mirona Sivča u subotu, 14. januara uveče, počela je Svečana akademija na Centralnoj svečanosti povodom Nacionalnog praznika Rusina u Srbiji, kojoj je ove godine domaćin bio Bikić Do. Akademija je održana u sali Kulturno-obrazovnog centra u Šidu.

Sutra Centralna svečanost povodom NACIONALNOG PRAZNIKA Rusina

BIKIĆ / ŠID - Povodom 17. januara, nacionalnog praznika Rusina u Srbiji, sutra će u Bikiću biti Centralna proslava nacionalnog praznika, a deo programa biće održan i u Šidu.

Tanja Čelebić osvojila prvo mesto na smotri recitatora u Lovćencu

VRBAS / LOVĆENAC - Prva pokrajinska smotra recitovanja na crnogorskom jeziku održana je 24.12.2016. godine u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu. Smotru je organizovalo Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo ”Princeza Ksenija”, u saradnji sa Crnogorsko dramsko-recitatorskim društvom iz Vrbasa, čiji je osnivač Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji.