Saopštenje Patriotskog bloka povodom donošenja budžeta opštine Vrbas

75

VRBAS - Dostavljeno nam je saopštenje Patriotskog bloka koje se odnosi na donošenje budžeta opštine Vrbas za 2016. godinu. Ovde ga prenosimo u celosti.

Opština Vrbas / Foto: Bratislav Grbić / februar 2018. godine

Celokupan govor od 30.12.2015. god. sa sednice Skupstine opštine Vrbas na donosenju budžeta:

Poštovani građani, ulazimo u novu godinu, kraj je decembra. Vreme je sunčano i toplo. Sneg nije pao, ali nije nam ni bio potreban jer su zverke već odavno sve raskopale, pa se ne bi ni poznalo koji je čiji trag u snegu. Ostalo nam je blato. Zgodno za rvanje, nezgodno za preživljavanje. U 2016. godini Vam želim puno sreće. Trebaće Vam!

I dalje ćemo biti svedoci liderstva slaboumnih nad slabovidima. I dalje će da gomilaju po nama. Neka gomilaju, kad smo gomila. Očekuje nas možda i najteža godina od raspada SFRJ iz koje će navodno pokušavati da nas izvuku najgori đaci partijskih – junior fakulteta, koji u svojoj radnoj biografiji, ako im oduzmete partijske zasluge i uspehe, imaju samo ime, prezime i jmbg. Inteligencija će biti i dalje saterana u ćošak ucenama i pretnjama po život i egzistenciju ličnu i članova porodice. Šurnjaje i snaje politikanata će biti u nadzornim odborima giganata i savetovaće doktore nauka. One su to zavrednele uspesima u predizbornim kampanjama naših politikantskih partija, ali i uspesima u srednjim i osnovnim školama. Profesori škola će honorarno uz preporuke sindikata prodavati povrće po pijacama nakon radnog vremena, potom će decu učiti štrajku, a to će im u ovoj zemlji najpotrebnije biti. Odlikovani veterani ratova će topiti ordenje da kupe hleb. Lekari će nam se razbežati po svetu, a čistačice će po bolnicama, onako uzgred, između dva zamaha džogerom uspostavljati dijagnoze. Politikanti će nam i dalje prosipati bisere sa malih ekrana kao da se samo školjkama hrane. To nije ništa novo i čudno, jer se već pripremaju kupovine novih diploma visokih škola za ne školovane kadrove raznih partija, čije položaje i zakonski treba pokriti tim papirićem koji se danas stiče bez i jednog izlaska na ispit, pa čak ni na predavanja. Zemlja će, konačno, sva biti u rukama tajkuna. Da, onih tajkuna bliskim politikantima u vlasti. Vrhovi politikantskih partija će naređivati lokalnim politikantima da im se zemlja dodeljuje, a tajkuni će deo profita isporučivati centralama stranaka. Na strankama ne sme da bude primenjena mera štednje. Bar ne u praksi… Jednom prilikom u Ujedinjenim Nacijama, jedan afrički teolog, filozof i drzavnik je dao izjavu o zapadnim misionarima: “Kada su misionari sa Zapada došli kod nas imali su u rukama Bibliju a mi smo imali svoju zemlju. Rekli su nam: Zatvorite oči i molite se. Kada smo otvorili oči, imali smo u rukama bibliju, a u njihovim rukama je bila naša zemlja.” Eto ti emisari su stigli kod nas i nude nam saradnju po istim modelima. Sve što su pradedovi vekovima stvarali i u tom izgaranju zemlju krvlju natopili, mi već godinama polako predajemo i prodajemo, i to ćemo konačno završiti u narednih nekoliko godina. Preti da postanemo tuđ narod na svojoj zemlji.

Sistem oporezivanja će nam biti još ne korektniji i ne efikasniji, iako smo po tom kriterijumu među najgorima na svetu. I dalje će davati veliki značaj indirektnom oporezivanju, a neformalna ekonomija će ostati jedan od najvećih problema. Direktni porezi od PDV-a danas čine 7 posto, a indirektni po istom osnovu skoro 20 posto, što jasno ukazuje da najveći deo prihoda dolazi iz neformalnog oporezivanja. Treba reći i to da su u zemljama pomenutih emisara porezi na teret zaposlenog oko 13 odsto, a na teret kompanija 33 procenta. U srbiji porez u celokupnom iznosu će nastaviti da ide na teret zaposlenog a ne kompanije. Posledice takve ekonomije će da budu još veća inertnost tržišta rada, neadekvatna fiskalna politika i regulativa, direktno uplitanje politikanata u ekonomiju, i naravno još niža cena rada.

Mi već danas u svom okruženju imamo kompanije koje bez kontrole otpuštaju radnike, pa potom te iste radnike primaju u radni odnos na određeno vreme preko studentskih zadruga, kao jeftinu radnu snagu koja radi za sto dinara po satu. Da li znate koliko je to niža cena rada od one koja je određena zakonom? U tim kompanijama, već danas Vrbašani rade za socijalnu pomoć između 16 000 i 17 000 dinara. Sve se to uklapa u planove ministra za rad, socijalna i boračka pitanja koji tvrdi da socijalna pomoć mora da se zaradi. Lokalni predsednici opština tu ne mogu ništa da urade.

Naš predsednik je imao čvrstu volju i uporan je bio da se izbori za radnike “Karneksa”, i dobro je prošao što portiri nisu dobili naređenje da ga isprebijaju i izbace kroz onu istu kapiju kuda su izbacivali i radnike. Bahatost kompanija nije slučajna. To je jasan pokazatelj koliko je njihov vlasnik moćan i blizak vlastima u Beogradu. Ta packa “Karneksa” predsedniku opštine je i packa svima nama. Osećam dužnost da pred ovom skupštinom branim Instituciju Predsednika opštine ma kako se on zvao i ma kojoj stranci pripadao. Predsedniku opštine ne smeju biti vezane ruke zbog uticaja viših sila. To je degradiranje institucije, to je oduzimanje bilo kakvog uticaja na vlastiti grad i opštinu u kojoj predsedava, i svodi ga na funkciju protokolarnog tipa koja će biti slobodna samo u izboru ruke kojom će da potpiše dokument koji mu se naredi da potpiše. Na moju veliku žalost jer duboko verujem u iskrenost predsednika, ali čini mi se da će se ta praksa nastaviti.

U novoj 2016. godini, plate će nastaviti da se smanjuju, a penzije će pratiti plate. To je onaj predizborni slogan PUPS-a tri P, Penzije Prate Plate. To je, pokazaće se izuzetno pogrešno i vodi u propast. Ekonomija se zasniva na potrošačkoj moći građanina. Sport i kultura su nam već odavno na listi za odstrel. U godinama koje slede konačno će se streljačkom vodu podeliti bojeva municija da se ispali presudni hitac. Dame i gospodo, šta ostaje iza jednog naroda kada sve bude i prođe? U istoriji ostaju upisana kulturna postignuća, sportska dostignuća i, na žalost, ratovi. U narednom periodu nas očekuje stravična i još veća blokada medija. Institucijalno je omogućena digitalizacijom elektronskih medija bolja kontrola lokalnih i medija sa nacionalnom frekvencijom. Sada će sa jednog mesta biti moguće cenzurisati sve relevantne medije, pa čak i one manje važne-lokalne. Narod će živeti sve siromašnije, a na TV ekranima će da sluša o velikim uspesima one ili ove vlade. Slobodne opozicije neće ni biti, a kapitalistička dva sloja, bogatu manjinu i siromašnu veliku većinu, ćemo nadograditi i ozvaničiti trećim slojem-politikantima! Oni će naravno biti iznad svih i činiće prema potrebama stranih emisara i vlast i opoziciju. Već sada je to dobrim delom tako.

U narednim godinama predviđam velika socijalna nezadovoljstva koja će kulminirati narodnim buntom. Pljačkaški vrhovi politikantskih stranaka do sada nisu imali ispred sebe narod koji nema šta da jede, i narod je ćutao i trpeo pljačku. Danas već to nije slučaj. Istina, narod ćuti još uvek, ali ćuti gladan. Nada se boljem životu koji im se obećava u medijima. Kada narod uvidi veliku prevaru, postoji mogućnost da krene da razvlači traktorima svoje politikante na trgovima širom zemlje kao u Somaliji. Na kraju, mi ipak potičemo od naroda koji je za glavu skratio dva kralja i jednog premijera, a na jednog suverena je pokušao u Negotinu atentat fekalijama. Po tome smo valjda jedinstveni u kosmosu. Ne pada mi na pamet da prizivam takve kriminalne scene, i takve vandalizme, želim samo da vam napomenem koliko je teško voditi ovaj narod. Vi ste se toga prihvatili. Koliko je teško prevariti ga, ne želim vam da saznate.

I još jednu poučnu misao ću vam uputiti: Kao što u književnosti i umetnosti kritika ima pravo da nema pravo, tako i u politici, onaj ko vas kritikuje ima pravo da nema pravo. Ako kritičar pogreši u proceni, nema štete po narod. Vi nemate pravo da nemate pravo. Vaše greške povlače konsekvence koje će narod debelo plaćati! Iskreno, voleo bih da nemam pravo.

Građani Vrbasa, AP Vojvodine i Republike Srbije, srećna vam nova 1946. godina!

Igor V Kankaras – Odbornik Patriotskog bloka Vrbas