Klasičan Bački nedeljni ručak za radničku trpezu

1232

Svi se radujemo nedelji, a na jednoj radničkoj trpezi u Bačkoj, uglavnom za nedeljni ručak možete pronaći pileću supu sa griz knedlama, kuvano meso iz supe, krompir, sos i naravno parče pečenog mesa sa odgovarajućim prilogom i salatom.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Pileća supa: 

Sastojci:
2 pileća bataka sa zabatcima
2 veće šargarepe
1 paštrnak
1 peršun
1 mali crni luk
1 kašika suvog začina
1/2 kašičice šećera
prstohvat soli

Za knedle:
1 jaje
prstohvat soli i peršuna
5 – 6 kašika griza

Priprema:
Batake oprati pa staviti u hladnu vodu. Dodati očišćenu šargarepu, peršun i paštrnak, dodati crni luk i suvi začin, pa na jaču vatru staviti da provri. Kad provri skinuti što je zapenilo pa smanjiti na srednju vatru da se lagnao sve kuva.

Kada su se i meso i šargarepa skuvali procediti, pa šargarepu vratiti celu ili iseckati. Ulupati jaje pa dodati griz so i peršun, a u supu dodati so i šećer pa sačekati da provri. Vaditi malom kašičicom knedle i spuštati u supu. Ostaviti da lagano vri 5 minuta pa isključiti. Poslužiti supu toplu.

Sos od paradajza:

Sastojci:
100 ml ulja
3 kašike brašna
500 ml soka od paradajza
1 kašičica soli ako paradajz nije slan
1 kašičica šećera
100 ml vode po potrebi zavisno da li volite ređi ili gušći sos
Pire krompir:

1 kg krompira
2 kašika maslaca
1 kašičica soli
200 ml mleka

Prirpema sosa:
Zagrejati ulje pa dodati brašno i polako ga upržiti, neka vatra ne bude jaka da vam ne bi zagorelo i sos bio gorak.
Kada je brašno postalo tamnije žuto nalijte paradajz pa dodajte so i šećer i polako mešajte dok se brašno ne sjediniti sa paradajzom. Najbolje žicom za mućenje. Ako vam je sos gust dodajte malo vode pa promešajte i sačekajte da ” baci ključ” pa sklonite.

Pire krompir:
Krompir očistiti i iseckati na kockice pa ga staviti u šerpu, naliti vode i dodati kašiku soli pa ostaviti da se kuva.
Kada se krompir skuvao skoro da se raspada ocediti ga, pa dodati soli po ukusu, maslac i mleko. Mleko mora biti vrelo da pri pasiranju krompira ne bi imali grudvice.

Piletina:

Sastojci:
1 pileće belo meso
3 čena belog luka
suvi začin
sok od pola limuna
brašno i prezla
1 jaje i 3 kašike mleka

Priprema:
Pileće belo meso poluzamrznuto isecite u šnicle. Lakše se seče nego odmrznuto. Malo izlupajte tučkom za meso.
Beli luk izgnječite, dodajte kašiku suvog zacina i sok od pola limuna. Sve dobro izmešajte pa ovom smesom premažite šnicle, a slažite ih jednu na drugu. Kada meso odstoji 30 minuta zagrejte ulje pa ih ispohujte. Dok vam meso odstoji vi možete pripremiti prilog. Ulupajte jaje sa mlekom. Uvaljajte šnicle u brašno, pa jaje i na kraju prezlu.
Pečene šnicle ostavite na papirnu salvetu ili ubrus da se ocedi višak masnoće pa ih tople poslužite.

Prijatno!