Klasičan Bački nedeljni ručak za radničku trpezu

0
340

Svi se radujemo nedelji, a na jednoj radničkoj trpezi u Bačkoj, uglavnom za nedeljni ručak možete pronaći pileću supu sa griz knedlama, kuvano meso iz supe, krompir, sos i naravno parče pečenog mesa sa odgovarajućim prilogom i salatom.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Pileća supa: 

Sastojci:
2 pileća bataka sa zabatcima
2 veće šargarepe
1 paštrnak
1 peršun
1 mali crni luk
1 kašika suvog začina
1/2 kašičice šećera
prstohvat soli

Za knedle:
1 jaje
prstohvat soli i peršuna
5 – 6 kašika griza

Priprema:
Batake oprati pa staviti u hladnu vodu. Dodati očišćenu šargarepu, peršun i paštrnak, dodati crni luk i suvi začin, pa na jaču vatru staviti da provri. Kad provri skinuti što je zapenilo pa smanjiti na srednju vatru da se lagnao sve kuva.

Kada su se i meso i šargarepa skuvali procediti, pa šargarepu vratiti celu ili iseckati. Ulupati jaje pa dodati griz so i peršun, a u supu dodati so i šećer pa sačekati da provri. Vaditi malom kašičicom knedle i spuštati u supu. Ostaviti da lagano vri 5 minuta pa isključiti. Poslužiti supu toplu.

Sos od paradajza:

Sastojci:
100 ml ulja
3 kašike brašna
500 ml soka od paradajza
1 kašičica soli ako paradajz nije slan
1 kašičica šećera
100 ml vode po potrebi zavisno da li volite ređi ili gušći sos
Pire krompir:

1 kg krompira
2 kašika maslaca
1 kašičica soli
200 ml mleka

Prirpema sosa:
Zagrejati ulje pa dodati brašno i polako ga upržiti, neka vatra ne bude jaka da vam ne bi zagorelo i sos bio gorak.
Kada je brašno postalo tamnije žuto nalijte paradajz pa dodajte so i šećer i polako mešajte dok se brašno ne sjediniti sa paradajzom. Najbolje žicom za mućenje. Ako vam je sos gust dodajte malo vode pa promešajte i sačekajte da ” baci ključ” pa sklonite.

Pire krompir:
Krompir očistiti i iseckati na kockice pa ga staviti u šerpu, naliti vode i dodati kašiku soli pa ostaviti da se kuva.
Kada se krompir skuvao skoro da se raspada ocediti ga, pa dodati soli po ukusu, maslac i mleko. Mleko mora biti vrelo da pri pasiranju krompira ne bi imali grudvice.

Piletina:

Sastojci:
1 pileće belo meso
3 čena belog luka
suvi začin
sok od pola limuna
brašno i prezla
1 jaje i 3 kašike mleka

Priprema:
Pileće belo meso poluzamrznuto isecite u šnicle. Lakše se seče nego odmrznuto. Malo izlupajte tučkom za meso.
Beli luk izgnječite, dodajte kašiku suvog zacina i sok od pola limuna. Sve dobro izmešajte pa ovom smesom premažite šnicle, a slažite ih jednu na drugu. Kada meso odstoji 30 minuta zagrejte ulje pa ih ispohujte. Dok vam meso odstoji vi možete pripremiti prilog. Ulupajte jaje sa mlekom. Uvaljajte šnicle u brašno, pa jaje i na kraju prezlu.
Pečene šnicle ostavite na papirnu salvetu ili ubrus da se ocedi višak masnoće pa ih tople poslužite.

Prijatno!

OGL PRODAJEM NOV TUCANI RADIJATOR CENA PO DOGOVORU NA TELEFON 0616402571
14.07.
0600318XXX
OGL Prodajem FIAT TIPO 1.8 I.E 18 V neispravan, godište 1999.g. registrovan do 29.12.2019.g. cena 250 evra. Tel. 0600318953
11.07.
062702XXX
OGL kupila bih manji stan(30m). u Vrbasu. Telefon 062-702513
11.07.
0612489XXX
OGL 0612489241 Potrebna zena za cuvanje starije muske osobe na duzi period. Samo ozbiljne ponude,ostale informacije na br tel. 0612489241
09.07.
063533XXX
OGL Prodajemo dvosoban stan u centru Kule, Trg Oslobodjenja 2. Iznad Ideje. Informacije na: 063533005
Postavite vaš mali oglas ODMAH - Klikni ovde
KOMENTARI

Komentari objavljeni na Portalu "Naše Mesto" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija u vezi sa tekstom. Redakcija Portala "Naše Mesto" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.

avatar