Klasičan Bački nedeljni ručak za radničku trpezu

355

Svi se radujemo nedelji, a na jednoj radničkoj trpezi u Bačkoj, uglavnom za nedeljni ručak možete pronaći pileću supu sa griz knedlama, kuvano meso iz supe, krompir, sos i naravno parče pečenog mesa sa odgovarajućim prilogom i salatom.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Pileća supa: 

Sastojci:
2 pileća bataka sa zabatcima
2 veće šargarepe
1 paštrnak
1 peršun
1 mali crni luk
1 kašika suvog začina
1/2 kašičice šećera
prstohvat soli

Za knedle:
1 jaje
prstohvat soli i peršuna
5 – 6 kašika griza

Priprema:
Batake oprati pa staviti u hladnu vodu. Dodati očišćenu šargarepu, peršun i paštrnak, dodati crni luk i suvi začin, pa na jaču vatru staviti da provri. Kad provri skinuti što je zapenilo pa smanjiti na srednju vatru da se lagnao sve kuva.

Kada su se i meso i šargarepa skuvali procediti, pa šargarepu vratiti celu ili iseckati. Ulupati jaje pa dodati griz so i peršun, a u supu dodati so i šećer pa sačekati da provri. Vaditi malom kašičicom knedle i spuštati u supu. Ostaviti da lagano vri 5 minuta pa isključiti. Poslužiti supu toplu.

Sos od paradajza:

Sastojci:
100 ml ulja
3 kašike brašna
500 ml soka od paradajza
1 kašičica soli ako paradajz nije slan
1 kašičica šećera
100 ml vode po potrebi zavisno da li volite ređi ili gušći sos
Pire krompir:

1 kg krompira
2 kašika maslaca
1 kašičica soli
200 ml mleka

Prirpema sosa:
Zagrejati ulje pa dodati brašno i polako ga upržiti, neka vatra ne bude jaka da vam ne bi zagorelo i sos bio gorak.
Kada je brašno postalo tamnije žuto nalijte paradajz pa dodajte so i šećer i polako mešajte dok se brašno ne sjediniti sa paradajzom. Najbolje žicom za mućenje. Ako vam je sos gust dodajte malo vode pa promešajte i sačekajte da ” baci ključ” pa sklonite.

Pire krompir:
Krompir očistiti i iseckati na kockice pa ga staviti u šerpu, naliti vode i dodati kašiku soli pa ostaviti da se kuva.
Kada se krompir skuvao skoro da se raspada ocediti ga, pa dodati soli po ukusu, maslac i mleko. Mleko mora biti vrelo da pri pasiranju krompira ne bi imali grudvice.

Piletina:

Sastojci:
1 pileće belo meso
3 čena belog luka
suvi začin
sok od pola limuna
brašno i prezla
1 jaje i 3 kašike mleka

Priprema:
Pileće belo meso poluzamrznuto isecite u šnicle. Lakše se seče nego odmrznuto. Malo izlupajte tučkom za meso.
Beli luk izgnječite, dodajte kašiku suvog zacina i sok od pola limuna. Sve dobro izmešajte pa ovom smesom premažite šnicle, a slažite ih jednu na drugu. Kada meso odstoji 30 minuta zagrejte ulje pa ih ispohujte. Dok vam meso odstoji vi možete pripremiti prilog. Ulupajte jaje sa mlekom. Uvaljajte šnicle u brašno, pa jaje i na kraju prezlu.
Pečene šnicle ostavite na papirnu salvetu ili ubrus da se ocedi višak masnoće pa ih tople poslužite.

Prijatno!

16.09.
0612799XXX
OGL Diplomirani filolog anglista odnosno master studentkinja engleskog jezika i književnosti drži časove engleskog osnovcima, srednjoškolcima i sprema za ispite (fakultetske ili Cambridge, IELTS ili TOEFL). Za više informacija pozovite 0612799814
14.09.
0607198XXX
OGL Prodajem ili menjam za stan u Novom Sadu,spratnu kucu u Vrbasu ul.Ivana Milutinovica 73.Cena po dogovoru.Tel. 0607198898
11.09.
0616041XXX
OGL Trazim nameštenu garsonjeru ili stan za izdavanje u Odžacima 0616041194
06.09.
0637848XXX
OGL tražim ženu za vezu 0637848489
05.09.
0637848XXX
OGL tražim slobodnu ženu..... Veza 0637848489
Postavite vaš mali oglas ODMAH - Klikni ovde