Recept za vikend: jagnjetina u sosu i naravno proja

1287

Jagnjetina se danas retko viđa na trpezi, ali ako odlučite da iznenadite stomak ovom vrstom mesa, preporučujemo vam da je pripremite po receptu "Bačkih Đakonija". Ne zaboravite proju na kraju!


Jagnjetina u sosu

Za pripremanje ovog ukusnog jela, potrebno vam je:
-1 kilogram jagnjetine,
-mirođija,
-glavica luka,
-češanj belog luka,
-list lovora,
-žumanjak,
-2dl pavlake,
-so,
-biber,
-aleva paprika.

U šerpu složite mirođiju i raspolovljeni crni luk. Preko toga stavite meso. Nakon toga, potrebno je da sipate vrelu vodu tako da jagnjetini bude „do kolena“. Kada sve to provri, dodajte beli luk i lovor. Kuvajte poklopljeno na tihoj vatri još jedan sat. Na sredini kuvanja potrebno je posoliti, staviti biber i dodati kašičicu aleve paprike. Nakon toga, kad je jagnjetina skuvana, isecite je i složite na tanjir. Povrće mora biti pasirano, dodati žumanjak i pavlaku. Kuvajte dok se ne zgusne, a potom prelijte sos preko mesa.

Proja

Naravno, uz ovakav obrok obavezno ide i proja, koja se odlično slaže sa jagnjetinom. Za spremanje proje, potrebno je:

-1/2kg kukuruznog brašna,
-2-3 kašike belog brašna,
-kašičica sode bikarbone,
-so,
-1 jaje,
-2 kašike ulja,
-150g kravljeg sira,
-1 do 2 kašike kajmaka,
-2 dl kiselog mleka,
-voda.

Kukuruzno i belo brašno pomešati, dodati sodu bikarbonu, jaje, izmrvljen sir, razmekšao kajmak, ujle, so i mleko. Vodom zamesiti gusto testo. Sipati u mašću ili puterom podmazanu tepsiju. Peći oko 40 minuta. Služiti toplo.