Jagnjetina u sosu
Za pripremanje ovog ukusnog jela, potrebno vam je:
-1 kilogram jagnjetine,
-mirođija,
-glavica luka,
-češanj belog luka,
-list lovora,
-žumanjak,
-2dl pavlake,
-so,
-biber,
-aleva paprika.
U šerpu složite mirođiju i raspolovljeni crni luk. Preko toga stavite meso. Nakon toga, potrebno je da sipate vrelu vodu tako da jagnjetini bude „do kolena“. Kada sve to provri, dodajte beli luk i lovor. Kuvajte poklopljeno na tihoj vatri još jedan sat. Na sredini kuvanja potrebno je posoliti, staviti biber i dodati kašičicu aleve paprike. Nakon toga, kad je jagnjetina skuvana, isecite je i složite na tanjir. Povrće mora biti pasirano, dodati žumanjak i pavlaku. Kuvajte dok se ne zgusne, a potom prelijte sos preko mesa.
Proja
Naravno, uz ovakav obrok obavezno ide i proja, koja se odlično slaže sa jagnjetinom. Za spremanje proje, potrebno je:
-1/2kg kukuruznog brašna,
-2-3 kašike belog brašna,
-kašičica sode bikarbone,
-so,
-1 jaje,
-2 kašike ulja,
-150g kravljeg sira,
-1 do 2 kašike kajmaka,
-2 dl kiselog mleka,
-voda.
Kukuruzno i belo brašno pomešati, dodati sodu bikarbonu, jaje, izmrvljen sir, razmekšao kajmak, ujle, so i mleko. Vodom zamesiti gusto testo. Sipati u mašću ili puterom podmazanu tepsiju. Peći oko 40 minuta. Služiti toplo.