Kuljani dostojanstveno ispratili Milana Sredanovića

476

KULA - Danas je održan komemorativni skup povodom smrti sportske legende kulskog fudbalskog kluba „Hajduk“ Milana Sredanovića.

Milan Sredanović / Foto: Milić Vulović

Komemoraciji legendarnom golmanu i treneru prisustvovali su brojni prijatelji i sportisti, a na skupu koji je održan u prostorijama FK „Hajduk su govorili novinar Đorđo Bojanić, počasni predsednik Opštinskog fudbalskog saveza Žarko Popović, nekadašnji fudbaler FK Hajduk i FK Vojvodine Duško Grujić, fudbaleri „Hajduka“ Žarko Bulatović i Zoran Malivuk, sportski radnici iz naše opštine, predstavnici FK Radničkog iz Sombora, „Tvrđave“ iz Bača i drugi.

Ako bi morali jednom rečju da opišemo Milana, onda bi to bila reč životnost. Pamtićemo ga po energiji i entuzijazmu. Zato nam je veoma teško da poverujemo da nije više sa nama – istaknuto je na skupu.

Opraštajući se od Milana Sredanovića, njegov prijatelj Miki Milovančev je rekao da je legendarni Milan bio istinski poštovalac i ljubitelj likovne umetnosti, pozorišta i poezije. Organizovao je na desetine likovnih kolonija, pozorišnih predstava i književnih susreta. On je rekao da je Milan izvodio bravure, ne samo na sportskom terenu, nego i u društvu likovnih umetnika, pesnika i glumaca sa kojima se često družio. On je zahvalio Milanu na svemu što je uradio za grad, Hajduk i sport u celini i od njega se oprostio stihovima Stevana Raičkovića: „Jednom, tu gde nas ima neće nas više biti, mi smo samo niti što vezuju nerođene sa mrtvima“.

Milan Sredanović je u 17. godini postao prvotimac FK „Hajduk“ Kula, a svrstavao se u najtalentovanije golmane koje je „Hajduk“ ikada imao. Kao velikog talenta Vujadin Boškov ga odvodi iz FK Radnički – Sombor u FK Vojvodinu, koja je tada bila šampionska ekipa Jugoslavije.

U sezoni 1967/68 branio je boje Radničkog iz Sombora kada je sa Utvićem, Đorđevićem, Zarićem, Budanovićem, Ćirićem, Dutinom, Prosinečkim, Devčićem, Margitom i Mićom Vlaškim igrao u Drugoj saveznoj ligi. Mnogo je voleo taj klub.

Već 68/69 je zaigrao u ekipi pored Pantelića, Aleksića, Zemka, Brzića, Nikolića, Dakića, Trivića, Savića, Radosava, Pirmajera i drugih.

U sezoni 69/70 godine vratio se u Hajduk kako bi mu pomogao u kvalifikacijama za ulazak u Drugu ligu. Imao je bogato fudbalsko iskustvo, a pored domaćih timova igrao je i u Nemačkoj i to za Ajntraht i Čio, dok je trenirao Epfenbah.

Jednom prilikom je rekao da je za sve uspehe na sportskom polju najviše zahvalan fudbalskom čarobnjaku Mići Vlaškom, koji ga je, kako je Milan posebno isticao, uveo u tajne sportskog života, ponašanja i trasirao mu put kroz život.

Milan je bio izuzetno poštovan u sportskim krugovima, a povodom 80. godina FK „Hajduk“ Kula, Milan je dobio najveće priznanje – bronzanu statuu.

Prava legenda – Milan Sredanović

Milan je posedovao nesvakidašnju hrabrost, a istovremeno je bio čestit i pošten čovek, veliki drugar i prijatelj, neko ko je veći deo svoga života posvetio deci i učio ih prvim fudbalskim koracima. Kao direktor omladinsko pionirske škole formirao je tim trenera kojima je prenosio dragoceno znanje i iskustvo koje je nesumnjivo posedovao. Gde god je Milan igrao bio je omiljen i cenjen.

Plenio je svojom pojavom i umećem. Bio je to život prepun utakmica, fantastičnih odbrana, uzbuđenja, interesantnih događaja i neverovatnih obrta. Posedovao je, kako je neko primetio, neverovatan, gotovo nadljudski instinkt i često branio ono što je bilo neodbranjivo.

Nije štedeo sebe kao igrač, a kasnije ni kao neko ko je bio srce „Hajduka“. Ulagao je velike napore da klub funkcioniše i radi. Milan je bio direktor stadiona u izgradnji i zahvaljujući njemu Kula je dobila reprezentativan stadion na kojem je Hajduk skoro dve decenije igrao u prvoj ligi i dočekivao najpoznatije klubove.

Preminuo je u svojoj 68. godini. Pa ipak, njegovo ime će biti upisano u najsvetlije stranice kulskog sporta i fudbala.

Milić Vulović