INTERVJU: Veljko Popović, maratonac iz Kule

756

KULA - Razgovarali smo sa našim maratoncem iz Kule, Veljkom Popovićem koji je posle velikog uspeha na Beogradskom maratonu, ostvario još jedan sjajan plasman na maratonu u Skoplju.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Na Beogradskom maratonu, u konkurenciji preko 1.000 maratonaca zauzeo je 15. mesto u generalnom plasmanu, dok je u konkurenciji trkača iz Srbije zauzeo četvrto mesto sa rezultatom 03:07:36. Na maratonu u Skoplju, na kojem je bila puno jača konkurencija, zauzeo je 13. mesto generalno, dok je od oko stotinak trkača iz Srbije bio najbolji.

Rezultat od 2:59:23 je sam po sebi vredan pažnje jer, kako kaže za sebe, ne svrstava se u kategoriju veterana jer ga ni mlađi ne mogu pobeđivati na dužim stazama. Veljko Popović je maratonac koji je protekle godine istrčao najviše trka u obeležju AK „Hajduk“ iz Kule. 

 

NM: Kada ste i zašto počeli da trčite?

Veljko: Sa trčanjem sam počeo 1997. godine. Pamtim svoju prvu izjavu koja se tiče ovog pitanja, kad sam video kakvi trkači se bave trčanjem i postižu dobre rezultate, onda sam sebe prepoznao u tom trčanju i shvatio sam da ja mogu mnogo toga da uradim i zato sam nastavio da se bavim trčanjem.

 

NM: Da li se trčanjem bavite profesionalno ili rekreativno?

Veljko: To je sve rekreativno trčanje, profesionalno se zna šta je. Znači ne postoji neki drugi posao, već samo trčanje, a obavezno je finansiranje od strane sponzora.

 

NM: Koliko ste do sada maratona istrčali?

Veljko: Pre par dana u Skoplju sam istrčao jubilarni 70. maraton u karijeri. Istrčim uglavnom četiri do pet maratona godišnje, plus ultramaratonske trke, tu ima 18 ultramaratonski trka, od 42 pa do 100km. Što na kraju znači da sam istrčao 70 maratona i 18 utramaratona. Svaki maraton ima generalni plasman i plasman po godinama staža. Da budem iskren, mene ne interesuju starosne kategorije, veterani i tome slično, jer sebe ne smatram veteranom, sebe smatram mladićem.

 

NM: Koji Vam je najbolji rezultat i plasman u karijeri?

Veljko: Najbolji plasman mi je titula 4x prvak države na 100km. Svaki maraton sam istrčao do kraja, na Beogradskom maratonu sam uvek imao zapažene rezultate među prvih tri, četiri, pet naših najboljih takmičara. Ove godine na Beogradskom maratonu sam bio treći od takmičara iz Srbije.

 

NM: Kako se pripremate za trke, gde trenirate?

Veljko: Uglavnom trčim na savinoselskom putu, znači oko Rodićevog jezera i pravac Savino Selo, gde ima najmanje saobraćaja. Samo koristim beton stazu koja mi najviše odgovara.

 

NM: Da li neki drugi klubovi imaju bolje uslove za treniranje?

Veljko: Isto, svi su oni ulični trkači, pogotovo maratonci, oni ne mogu da trče na nekom tartanu to su sve kratke staze, uglavnom beton gde ima najmanje saobraćaja.

 

NM: Koliko još dugo planirate da se bavite trčanjem?

Veljko: Tek sam počeo, u najboljim sam godinama. Sada imam 51 godinu i planiram barem još jedno 20 da trčim.

 

NM: Da li planirate da učestvujete na Trci prijateljstva u Kuli i na Drugom polumaratonu u Odžacima?

Veljko: Svake godine sam trčao u Kuli, tako da ću verovatno trčati i sada, mada sledeće nedelje posle toga imam prvenstvo države na 100km na Paliću. U Kuli sam svaku trku otrčao maksimalno i onda mi to smeta za sledeće takmičenje. Prošle godine nisam trčao u Odžacima zbog finansijskih razloga. Ove godine sam propustio dva polumaratona na Paliću i u Osjeku. Išao sam prošle godine, ali svaka startnina me košta 2.000 RSD, plus putni i ostali troškovi, a ne dobijem nikakvu pomoć. Dobijem jednu majicu koja mi ne znači ništa u životu. A ako čovek nema nijednog dinara, onda ne može ni da ode na trku.

 

NM: Da li imate podršku sredine, lokalne samouprave?

Veljko: Ne. Niko ni ne zna da trčim. Kada dođem u opštinu, oni ni ne znaju da trčim, a ne da sam prvak države. Ja sam najbolji u vrhu, ali ne kao veteran, ne računam se kao veteran, već kao senior.

 

NM: Da li učestvujete u radu atletskog kluba?

Veljko: Tu smo uvek kad treba, ako treba nešto da se pomogne, mi smo tu.

 

NM: Kako treba promovisati maraton na lokalnom nivou?

Veljko: Trka prijateljstva je dobar primer toga baš zbog broja trkača koji učestvuju i lokalne sredine. Sve pohvale. Ali najgora stvar je što domaći trkači nemaju nikakve koristi od toga. Znači ako ima startnina, ipak bi domaći trkači trebali da imaju neke povlastice i sredstva za trke.

 

NM: Šta je maraton za vas?

Veljko: Maraton je trka bez kraja. Jedna izuzetno zanimljiva trka u kojoj se nikada ne zna da li ćete završiti trku ili nećete. Dosta trkača je pokušavalo da trči maraton, ali nikada nisu uspeli da istrče do kraja. To je jedna žurka bez kraja u kojoj se nikada ne zna kako će se završiti.

 

NM: Koliko je trčanje popularan sport kod nas?

Veljko: Kao sport je sve više i više zastupljen i svake godine imamo sve više i više trkača. Dokaz je i Beogradski maraton gde je nekad bilo 100-200 trkača, a ove godine je ta cifra prešla 1000 trkača.

 

NM: Koliko odricanja, vremena, truda i ulaganja iziskuje?

Veljko: Jako puno. Svaki trening oduzme najmanje sat i po vremena. Znači zagrevanje, pa trčanje, pa posle kupanje odmor, jako puno vremena oduzme. Ja treniram 5-6 puta u zimskom periodu, a ovako praktikujem da izguram ceo mesec, da svaki dan trčim. Znači ako pravim pauzu, to je neko lagano trčanje i kad čovek uđe u štos, to ide lagano.

 

NM: Koliko je samo trčanje korisno za zdravlje i psihu čoveka?

Veljko: Svakako puno, čovek se oseća bolje i zdravije i to se održava na društveni život pogotovo.

 

NM: O čemu Vi razmišljate dok trčite i na šta ste koncentrisani?

Veljko: Čovek uvek mora da ima svoj cilj. Da li je cilj rezultat, plasman ili želja da nekoga pobedite, učešće na nekom sledećem maratonu, norma neka, uvek morate tokom trčanja o tome voditi računa i ako ne razmišljate o tome, onda će rezultat izostati.

 

NM: Da li maratonski napor jača karakter čoveka?

Veljko: Svakako, to je dokazano u više navrata.

 

NM: Postoji li neka specijalna tehnika disanja?

Veljko: Ja sam naučio i to praktikujem, jako dubinsko disanje. Lagano sa velikim udisajem i dugačkim izdisajem, tako da ko ne nauči to ili ima brza disanja, taj slabo će uspeti, pogotovo u maratonu. Brzo se zamara i tu je kraj.

 

NM: U kojim godinama je najbolje početi sa trčanjem, konkretno maraton kao disciplina?

Veljko: U maratonu se postižu najbolji rezultati posle 30-e godine. A potrebno je barem 5-6 godina pre toga da čovek trenira i trči neke malo duže staze, barem 20km treninga i onda se uputi na maraton.

 

NM: Koliko je sama obuća bitna i da li koristite neke specijalne patike ?

Veljko: Uglavnom patika treba da bude sa dobrim đonom, savitljiva, lagana, mada da budem iskren, ja sam primer sve kontra. Trkač koji trenira u jednim patikama, a trči u drugim. Ja za sebe tvrdim da broj ne bije svetlo oružje, boj bije srce u junaka. Ne treba mi ni sat, kad vidim neke trkače na stazi, pa imaju opremu u vrednosti preko hiljadu evra… moj sat košta 100 dinara i taj sat ne znači ništa, to je stvar psihe. Nema veze kakvu opremu imaš, na stazi se pokazuje ko je ko. Neki trkači zakače pulsmetar, a ne znaju ni za šta oni služi. Onda recimo obuju čarape koje koštaju ko moje patike i sad su oni kao trkači, a zapravo su 10 km iza mene.

 

NM: Koliko tečnosti popijete u toku jedne trke?

Veljko: U toku trke popijem sigurno 2-3 litre tečnosti. Na ruti obično budu raspoređeni punktovi sa vodom, pa i tu popijem određenu količinu. Neki trkači piju napitke ili vodu sa limunom, ali to se posle izmućka u stomaku i nije dobro.

 

NM: Šta biste savetovali mladim ljudima koji su tek počeli da se bave ovim sportom?

Veljko: Svakako da ne treba da žure, da treniraju polako, po svom nahođenju, da slušaju samo sebe, a ne druge oko sebe. Poručio bih mladima da se bave sportom, pogotovo trčanjem jer trčanje razvija mišiće i razvija mozak.