INTERVJU: Nikola Joksović, mladi borac iz Sivca MMA prvak Srbije

1237

KULA / SIVAC - Aktuelni seniorski MMA prvak Srbije u A klasi, u kategoriji do 84 kilograma, Nikola Joksović član "Constrictor Fight Team-a" iz Kule, podelio je sa čitaocima portala "Naše Mesto" više informacija o svom uspehu, sportu koji trenira i planovima za budućnost. Pročitajte intervju sa Nikolom.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

NM: Kada si počeo da treniraš MMA i da li se sećaš svog prvog treninga – opiši kako si se osećao?

Nikola: MMA sam počeo da treniram pre nekih 5 godina. Pre toga sam trenirao košarku 6-7 godina. Naravno da se sećam, posle prvog odrađenog treninga sam bio prezadovoljan, ekipa u klubu je bila odlična, a trening vrhunski. Vremenom mi se sport počeo sve više sviđati, pa sam dobio želju i da se takmičim.

 

NM: Kakav je osećaj prvi put izaći u ring i susresti se sa protivnikom?

Nikola: Kada ljudi prvi put uđu, obično imaju tremu, neku dozu straha… Ja sam, ne znam ni sam zašto, bio poprilično opušten. Možda zato što sam se nalazio na svom terenu. Ipak taj prvi ulazak u ring i susret sa protivnikom o kome praktično nisam znao ništa, nosi poseban osećaj koji je neverovatan, to je teško opisati rečima.

 

NM: Koliko si do sada imao mečeva i koji ti je najveći uspeh?

Nikola: Imao sam 10 mečeva, 7 pobeda i 3 poraza. Za ovogodišnje prvenstvo Srbije sam se spremao da nastupim u A klasi kategoriji do 77 kg, kada su prijave završene saznali smo da u mojoj kategoriji neću imati protivnika i onda smo trener i ja doneli odluku da nastupim u većoj kategoriji.

I to mi je i najveći uspeh koji sam ostvario, postao sam MMA prvak Srbije, osvojio sam prvo mesto u A klasi, kategorija do 84 kg.

 

 

NM: Da li imaš podršku svojih roditelja da se baviš ovim sportom?

Nikola: Podšku roditelja za mečeve baš i nemam, oni bi više voleli da mogu samo da treniram, a da se ne takmičim, plaše se da se ne povredim.

 

NM: Da li si do sada imao neke ozbiljne povrede i koliko je važna zaštitna oprema?

Nikola: Ozbiljnijih povreda nisam imao.

Zaštitna oprema je mnogo važna za svakoga borca i trebalo bi svi da je nose na treningu, da bi se maksimalno sačuvali od povreda. Inače ja uvek koristim svu potrebnu opremu, kao što su guma za zube, bandažere za zglobove, štitnike za noge i naravno kacigu prilikom sparinga.

 

 

NM: O čemu razmišljaš pred važan meč?

Nikola: Za mene je svaki meč važan, jer me svaki meč izgrađuje u boljeg borca. Trudim se da budem fokusiran i smiren, razmišljam da primenim ono što smo vežbali na treningu i da odradim meč što bolje mogu.

 

NM: Da li je prema tvom mišljenju, MMA plemenita veština?

Nikola: Da li će neka veština biti plemenita, zavisi od toga ko vas uči, na koji način učite, kako je primenjujete, kako utiče na vas… MMA je skraćenica za mešovite borilačke veštine i objedinjuje više borilačkih veština i smatram da način kojim se mi bavimo MMA veštinom plemenit.

 

NM: Koliko odricanja iziskuje i kako se to odražava na tvoj privatni život?

Nikola: Mislim da je MMA najkompleksniji borilački sport i samim tim i najteži, zahteva puno odricanja. Za razliku od ostalih borilačkih veština, morate trenirati više borilačkih veština ako želite da budete dobar borac i to oduzima puno vremena, ali ja za sada uspevam sve dobro da uklopim.

 

 

NM: U kom klubu treniraš i kakvi su uslovi?

Nikola: Treniram u klubu “Constrictor Fight Team” u Kuli, gde je glavni trener Dejan Tešić. U klubu imamo dobre uslove za trening. Možda je prostor manji ali imamo svu potrebnu opremu. Zanimljivo je to da je naš klub jedan od retkih u kome možete trenirati Brazilski Jiu Jitsu, Tajlandski boks, čak jednom nedeljno imamo i treninge rvanja, a pored svega toga imamo i kondicione treninge. Da biste imali kvalitetan MMA trening, ove veštine su neophodne. Najbitnije je to što imamo iskusnog trenera, dobru ekipu, odlične i iskusne sparing partnere.

 

NM: Mimo borbe, šta si još naučio iz ovog sporta i da li te je karakterno oblikovao kao čoveka?

Nikola: Naučio sam sportski da živim, shvatio sam koliko je bitno odricanje, postao sam smireniji, naučio sam da kontrolišem agresiju. Mislim da me je sport oblikovao i fizički i karakterno i da će me oblikovati dok god budem trenirao i borio se.

 

NM: Šta je tvoj sledeći korak, planiraš li profesionalno da se baviš ovim sportom?

Nikola: Moj sledeći korak je da treniram više i napornije, kako bih napredovao. Planiram da se bavim profesionalno ovim sportom jer je to ono što najvise volim da radim.

 

 

NM: Koliko je MMA popularan kao sport u Srbiji, a u koliko u Kuli?

Nikola: Kako vreme prolazi MMA kao sport postaje sve zastupljeniji u Srbiji. Na ovogodišnjem državnom prvenstvu u Beogradu je bio veliki odziv takmičara, sto ukazuje na to da je ovaj sport sve popularniji. Slična situacija je i u Kuli, sve veći broj mladih se opredeljuje za ovaj sport.

 

NM: Šta bi posavetovao mlade ljude koji razmišljaju ili su već počeli da se bave ovim sportom?

Nikola: Mlade bih posavetovao da se sklone sa ulice, da izbegavaju konflikte i da se posvete treningu, učenju i svom ličnom napretku. Naravno, sve koji budu čitali ovaj intervju, pozivam da dođu da treniraju sa nama, da izaberu neku od veština koje treniramo u klubu.

Ovima koji već treniraju, poručio bih da budu uporni, da ne odustaju i rezultati će vremenom doći.

A vašem portalu bih se zahvalio na podršci koju pružate našim borcima i našem klubu.

 

Zahvaljujemo se Nikoli na ovim lepim rečima i želimo mu puno sreće i uspeha u daljem takmičenju! – redakcija portala „Naše Mesto“.