RAZGOVOR sa direktoricom Doma kulture Crvenka Cvijetom Mučalica

364

CRVENKA - Razgovarali smo sa direktoricom Doma kulture Crvenka Cvijetom Mučalica. Ona je takođe i deo crvenačkog pozorišnog ansambla koji će na ovogodišnjem RFAPS-u izvesti predstavu "Čudo u Šarganu". Kako je protekao ovaj razgovor možete pročitati na našem portalu.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

NM: Vaša predstava „Čudo u Šarganu“ je višestruko nagrađivana i dobila je brojne pohvale. Plasirali ste se i na RFAPS. Šta očekujete od učešća na festivalu?

Mučalica: Veliki je uspeh biti među osam najboljih predstava u Srbiji. Posebna je čast otvoriti i predstavljati Crvenku i našu opštinu na ovako prestižnom festivalu. Kulska publika je naša publika a mi se u Kuli uvek osećamo kao kod kuće. Očekujem dobru igru jer je to najvažnije.

 

NM: Gostovali ste na mnogim pozorišnim scenama u proteklom periodu. 3. juna ste bili u Somboru. Kakve utiske nosite odatle?

Mučalica: Igrati na sceni jednog od najboljih i najlepših profesionalnih pozorišta u Srbiji je iskustvo koje se ne zaboravlja. Publika je sjajno primila predstavu. Mi sa somborskim pozorištem imamo veoma lepu i dugu saradnju i nadam se da će tako biti i ubuduće.

 

NM: U radu Doma kulture učestvuju i neke sekcije. Možete li da nam kažete reč-dve o tome?

Mučalica: Pored pozorišta Stevan Sremac koji okuplja veliki broj amatera tu su i folklorni ansambli (deca i odrasli), vokalni solisti, recitatorska sekcija. U Domu kulture probe imaju i lokalni bendovi. Kod nas se održavaju Književne večeri, izložbe, koncerti. Dom kulture u Crvenki je jedini prostor za sva kulturna dešavanja tako da ga koriste škole, vrtić, Crkva.

 

NM: Dom kulture organizuje i bioskopske projekcije. Kakav je odziv građana i da li ćete i u budućem periodu nastaviti da sa tim aktivnostima?

Mučalica: Biskop ponovo radi evo već četvrtu godinu. Ipak ne mogu da kažem da smo zadovoljni sa odzivom građana. Ali bićemo uporni i nećemo odustajati.

 

NM: Kod Vas se veoma uspešno održava i Zonska smotra, kao i mnogi drugi festivali od lokalnog značaja. Postoji li neki način da se ti festivali još dodatno unaprede?

Mučalica: Dom kulture je organizator Zonske smotre dramskog stvaralaštva za decu i za odrasle kao i Zonske smotre muzičkog i folklornog stvaralaštva odraslih i naravno Međunarodnog festivala pesnika za decu “Bulka”. Novac je osnovni problem. A koliko para toliko i muzike. Da bi nešto bilo unaprađeno morate imati prigodna finasijska sredstva. Ne može sve da se radi po principu „Štapa i kanapa“.

 

NM: Direktorica ste Doma kulture Crvenka od 2012. godine. Na koji način ste unapredili kulturni život Crvenke i rad Doma kulture u toku svog mandata?

Mučalica: Ja sam na mestu direktora od 2012. godine ali sam u pozorištu u Crvenki 29 godina. Više sam sati provela tu nego u svojoj kući. Znam gde pauk plete mrežu, šalu na stranu. Za ove 4 godine rešen je problem grejanja što je bilo jako važno. Urađena je gasifikacija, nova kotlarnica, radijatori, podno grejanje na sceni. Uradili smo novu scenu kompletno, znači izolacija, nove daske i sve oistalo. Ispod scene postoji prostor od 63 kavdrata to je stari švapski podrum, prelep. To je sve ove godine bilo faktički zatrpano. Sada smo osposobili prilaz da može dole da se siđe a želja mi je da se to jednog dana i adaptira jer tu može svašta da se napravi. Zatim smo napravili tuš kabinu u toaletu u šminkernici i osposobili jedan sobičak da rediteljima koji dolaze da rade sa nama ne moramo da plaćamo stan, več oni borave u nasem, pozorištu. Pozorišni klub je sređen i zamnenjen je deo nameštaja. Renovirana je velika sala, mala sala i hol Dom kulture. U planu je sad preko leta da se kompletno urade i novi toaleti a sredstva su za to već obezbežena. Što se tiče tehnike, malo smo se pojačali novim komjuterom , multifunkcijskim štampačem, laptopom, dim mašinom, mikrofonom bubicom.

Za ove 4 godine dečiji pozorišni ansambl je bio najbolji u Srbiji a odrasli su se dva puta plasirali na republički festival. Predstava „Pokondirena tikva“ je 2014.godine bila i na Festivalu festivala u Trebinju a od ukupno 7 zlatnih maski mi smo osvojili 5. U međuvremenu sam rodila i još jednog sina.   Eto, to je ukratko…

 

NM: Vaše pozorište je poznato po uigranom i zaista kvalitetnom pozorišnom ansamblu. Nažalost, nedavno je prerano otišao i legendarni Vinko Stupar, koji je zajedno sa Vama izneo mnoge uspešne predstave. Na koji način se to odrazilo na rad vašeg ansambla?

Mučalica: Vinko je bio deo naše velike pozorišne porodice, naš prijatelj i ikona našeg pozorišta. Mnogo nam nedostaje u svakom smislu .Ostala je jedna velika praznina. Mi ćemo se truditi da se njegovo ime i ono šta je on uradio za pozorišni amaterizam nikad ne zaboravi. Predložićemo da Zonska smotra pozorišnog stvaralaštva u Crvenki nosi njegovo ime. A koliko smo tužni zbog svega…samo mi znamo….

 

NM: Kakva je Vaša saradnja sa drugim pozorištima u opštini Kula? Da li nju karakteriše rivalitet ili saradnja? Možete li da nam kažete reč-dve o tome?

Mučalica: Saradnja je dobra. Pomažemo se međusobno kad nekom nešto zatreba. A kad smo u konkurenciji na festivalima, pa mora malo biti zdravog rivaliteta.

 

NM: Da li ste za vreme svog mandata imali podršku lokalne samouprave i lokalne sredine i u kojoj meri?

Mučalica: Generalno je loše stanje u kulturi na nivou cele države. Za amatere nikad gore. Mi smo armija od 450.000 zaljubljenika i entuzijasta ali smo u Zakonu o kulturi jedan mali red a u Ministarstvu nas nema ni na mapi. To dovodi u pitanje naš celokupan rad i postojanje. Jako sam ogorčena zbog toga. Kultura je postala sedma rupa na svirali. Mislim da političari nisu svesni njene važnosti. Kada je u Velikoj Britaniji jedan general predložio Čerčilu da žrtvuju kulturu zarad nečeg drugog Čerčil mu je odgovorio “Generale, a šta ćemo onda braniti?”. Ipak, u ovim uslovima mi i imamo dobru podršku lokalne samouprave, ali da treba više, treba.

 

NM: Kakvi su Vam dalji planovi u radu pozorišnog ansambla i Doma kulture u celini?

Mučalica: U planu je da na jesen napravimo jednu veliku proslavu povodom 70 godina našeg pozorišta. A to znači između ostalog da čemo napraviti izložbu plakata, fotografija, novinskih isečaka, iz naših predstava, zatim izložbu dela kostima i rekvizite iz najnagrađivanijih prestava. Ideja je da se taj dan okupe svi koji su makar i jednu sezonu bili u pozorištu kao sufleri, saradnici, glumci, reditelji. Da se podsetim nekih predstava, nekih dragi ljudi koji više nisu sa nama a koji su doprineli da naše pozorište toliko dugo opstane. Neki glumci će proslaviti i svoje jubileje. I tako… Svašta smo zamislili… Naravno na jesen nas očekuje i Međunarodni festivala pesnika za decu “Bulka”, gostovanje sa predstavom ali i početak rada na novoj sezoni.

Bane Grbić