ISTRAŽUJEMO ZA VAS: Kako do savršenog vida bez naočara?

126

Redakcija portala "Naše Mesto", u službi svojih čitalaca, sprovela je mini istraživanje o problemu koji muči veliki broj naših sugrađana. Predstavljamo vam koje sve opcije stoje na raspolaganju onima koji žele da uklone svoju dioptriju i postignu savršen vid bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva.

Foto: perfectvision.rs

Lasersko uklanjanje dioptrije je intervencija koja iz godine u godinu postaje sve popularnija. Ova bezbolna i pouzdana intervencija, koja traje svega 10-ak minuta, izvodi se u lokalnoj kapljičnoj anesteziji, a efekat dobrog vida se postiže odmah nakon operacije. Oporavak je brz i komforan, te se pacijenti posle svega nekoliko dana mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima. Laserom je moguće ukloniti sledeće dioptrije: dalekovidost do +5.0, kratkovidost do -10.0 i astigmatizam do +/-5.0.

Ugradnja intraokularnih sočiva u prednju očnu komoru se preporučuje pacijentima sa stabilnom dioptrijom do -23.5 kod kratkovidosti i do +12.0 kod dalekovidosti, kao i kod osoba sa tankom rožnjačom, koje zbog navedenog nisu dobri kandidati za lasersko uklanjanje dioptrije. Operacija traje 15-ak minuta, vrši se u lokalnoj anesteziji i spada u jednodnevnu hirurgiju, što podrazumeva da pacijent nakon operativnog zahvata odlazi kući.

Za osobe starije od 45-50 godina preporučuje se ugradnja multifokalnih intraokularnih sočiva, koja omogućavaju dobar vid i na daljinu i na blizinu, bez upotrebe naočara ili uz njihovu minimalnu upotrebu (kod čitanja veoma sitnog teksta ili za izrazito precizan rad na blizu pri slabijem osvetljenju). Ugradnja ovih sočiva se vrši na oba oka, a operacija je bezbolna i vrši se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, u uslovima jednodnevne hirurgije.

U našoj zemlji postoji mali broj ustanova koje pružaju sve pomenute usluge, a prema rezultatima našeg istraživanja, jedna od najuspešnijih i svakako najpovoljnih je očni centar „Kuća zdravlja” iz Subotice. Stručni tim lekara, iskustvo preko petnaest godina i najsavremenija tehnologija koju poseduju, garancija su visokog kvaliteta koji je do sada potvrdilo preko 10.000 pacijenata iz celog regiona.