Porodilište u Vrbasu dobilo aparat za proveru sluha kod beba

379

VRBAS - Posetom porodilištu u Vrbasu uspešno se nastavlja humanitarna akcija "Blic fondacije" - “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

Opšta bolnica Vrbas / Foto: Bratislav Grbić / februar 2018.

Porodilištu je uručen 33-ći skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru ove akcije. Od danas svakoj bebi koja se rodi u vrbaskom porodilištu biće proveren sluh.

Vršiocu dužnosti načelnika ginekologije i akušerstva sa neonatologijom, dr Draženu Timotijeviću, donaciju su uručili novinarka i voditelj Jutarnjeg programa Radio televizije Srbije i emisije „Kulturni Dnevnik“, Irina Ivić i urednik akcije „Srce za decu“ Blic fondacije, Velimir Perović.

Irina Ivić je tim povodom rekla: „Sigurna sam da je nacionalna humanitarna akcija „Srce za decu“ već ostvarila primarni cilj, a to je edukacija naših građana o izuzetnoj važnosti neonatalne dijagnostike sluha. A kruna akcije je što su zajedničkim naporima „Blic fondacije“, RTS-a i građana Srbije, prikupljena sredstva za nabavku potrebnog broja aparata za skrining sluha novorođenčadi, za sva porodilišta Srbije. Aparati koje uručujemo u Vrbasu i Bačkoj Topoli mnogo će značiti roditeljima koji će od sada moći da računaju i na ovu zdravstvenu proveru njihove bebe u prvim danima života. Verujem da će prilikom budućih pregleda biti sve u redu, da će svi ovi mališani bez poteškoća uživati u zvucima i slikama crtanih filmova i drugih dečjih programa na televiziji, u pozorištu, bioskopu“ – kazala je Irina
Ivić.

 

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg
razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.