Kako prepoznati alergiju na sunce i kako postupiti u tom slučaju

246

VRBAS - Ovde možete pročitati o tome kako da prepoznate alergiju na sunce, kao i šta da radite u tom slučaju. Autor članka je Vlahović R. Srđan specijalista sanitarne ekologije.

Foto: pixabay.com

Alergija na sunce je reakcija imunog sistema gde je okidač sunčevo zračenje. Najčešće se javlja u vidu crvenog osipa koji svrbi i lokalizovana je na dekolteu i potkolenicama. U retkim slučajevima kožna reakcija je ozbiljnija, sa stvaranjem koprivnjače ili malih bula i može se proširiti i na odećom pokrivenu kožu.

Kod većine ljudi alergičnih na sunce alergijske reakcije ispoljavaju se već od proleća ako se nezaštićena koža izloži suncu. Međutim, kod osoba sa ozbiljnijom formom bolesti kožna reakcija može nastati i tokom zimskih meseci. Kod njih se može razviti i anafilaksa ukoliko se dovoljno kože izloži suncu. Idiopatske (primarne) fotodermatoze uobičajeno se nazivaju alergijama na sunce i zapravo podrazumevaju različite reakcije. Polimorfna svetlosna erupcija najčešća je reakcija tog tipa, i prema nekim statistikama, svaki četvrti pacijent u dermatološkoj ordinaciji ima tu dijagnozu. Ona mnogo češće pogađa mlađe žene, a relativno je retka kod muškaraca. Simptomi se javljaju na donjem delu vrata, zadnjoj strani ruku, pregibima ruku i nogu, nekoliko sati nakon izlaganja kože suncu. Polimorfnu svetlosnu erupciju karakterišu pupularni osip, svrab i crvenilo kože, uz pojavu otoka, slično kao posle uboda insekata. Simptomi najčešće nestaju posle nekoliko dana ako se koža štiti od sunca, a najjači su na proleće i početkom leta, dok postepeno slabe dužim izlaganjem kože suncu. Blaži su krajem leta, ali se naredne godine ponovo javljaju nesmanjenim intenzitetom.

Solarna urtikarija relativno je česta forma fotoalergije koja se javlja nekoliko minuta posle izlaganja kože suncu, a karakterišu je koprivnjača, svrab, crvenilo, neretko i plikovi. Simptomi mogu podsećati na one kod opekotina od sunca, ali se javljaju odmah po izlaganju suncu, a i nestaju mnogo brže (kraće od 24 sata) nakon što izlaganje suncu prestane. Preparati beta-karotina mogu se dati pacijentima u vidu suplemenata, kao izvor vitamina A, jer mogu smanjiti jačinu fotosenzitivnih reakcija. Ipak, s njihovom primenom ne treba preterivati jer u većim količinama vitamin A može biti toksičan. Kožu treba negovati hidratantnim kremovima i losionima koji će ublažiti iritaciju i svrab. Često i preparati sa alojom mogu biti od pomoći. Osobe alergične na sunce treba da svedu na najmanju meru boravak na suncu, naročito leti između 10 i 16 sati, kada je UV zračenje najjače.

Naravno, upotreba odgovarajućih sredstava za zaštitu od sunca je neophodna ali i konsultacija sa izabranim lekarom opšte medicine koji će Vas, ukoliko je to potrebno, uputiti na adekvatne pretrage i dalje lečenje.

Vlahović R. Srđan specijalista sanitarne ekologije