OBV obeležava Evropsku nedelju borbe protiv bola (FOTO)

73

VRBAS - Početkom 2016 godine započela je sa radom Ambulanta za preoperativnu pripremu i terapiju bola i do danas je medikamentozno, ali i akupunkturom lečeno blizu 1500 pacijenata iz Vrbasa i okruženja.

Po rečima dr med. Andrijane Marić, anesteziologa terapija je u nekoj meri pomogla svakom pacijentu, ali je kod 50% pacijenata došlo do potpunog izlečenja: “ Bol nije simptom koji ukazuje na određeno oboljenje, već i hronična bolest koja ima sopstvene simptome. Često puta dolazi do komplikacija u vidu povišenog krvnog pritiska, povišenog šećera u krvi, problema sa metabolizmom ali i do psihosomatskih oboljenja.

Bol uvek može da se umanji, ponekad i potpuno odstrani, ali je neophodno prethodno utvrditi anamnezu i otkriti na koji je način nastao, koliko dugo traje, odnosno koja ga je bolest uslovila.

Lečenje zahteva i periodičnu proveru zdravstvenog stanja pacijenta, jer je sam proces lečenja dugotrajan. Ponekad dođe do remisije bolesti, a zatim do vraćanja, pa se i sam bol vraća. Upravo iz tog razloga preporučujem povremene kontrole u zavisnosti od promene zdravstvenog stanja pacijenta.”

Ambulanta radi svakog radnog dana od 07 do 14 časova, a pacijenti mogu doći na pregled na osnovu svog zdravstvenog stanja, uz uput od strane lekara specijaliste i/ili izabranog lekara opšte medicine u Domu zdravlja, bez zakazivanja.