INTERVJU: Zoran Bulatović o novostima u RPK Sombor

450

SOMBOR - Novi Zakon o privrednim komorama usvojen prošle godine, stupio je na snagu 1. januara 2017. godine. Šta nam donosi novi Zakon, razgovaramo sa dosadašnjim predsednikom RPK Sombor a sada v.d. direktorom - gospodinom Zoranom Bulatovićem.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Regionalna privredna komora Sombor je osnovana 1977. godine, dakle, posle 40 godina prestaje da postoji kao samostalno pravno lice.

Na poslednjoj sednici Skupštine RPK Sombor, održanoj 23.09.2016. godine doneta je Odluka o pripajanju RPK Sombor Privrednoj komori Srbije.

Sa 1. januarom ove godine podnet je zahtev za brisanje RPK Sombor iz APR-a. RPK Sombor kao pravno lice je izbrisana, a od nove godine radi kao Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Zapadnobačkog upravnog Okruga ili skraćeno Privredna komora Srbije – RPK Sombor.

Komora je kao i do sada obrazovana za područje opština Apatin, Kula, Odžaci i Grad Sombor, sa sedištem u Somboru.

Šta to znači u daljem radu Komore?

Bulatović: Novina je da Regionalna privredna komora neće imati Upravni odbor i Skupštinu već Parlament privrednika koji će brojati 35 članova. Izbori za Parlament će se sprovesti do kraja februara 2017., a predloge za sastav Parlamenta podneće sami privrednici.
Iz novoizabranog Parlamenta privrednika biraće se predstavnici privrede Okruga u Privrednu Komoru Srbije.
Privrednici će preko svog Parlamenta biti u mogućnosti da predlažu izmene zakona i drugih propisa koji se tiču privrednog poslovanja.

 

Koja su ovlašćenja regionalnih privrednih komora?

Bulatović: Po novom jedinstvenom komorskom sistemu, dobićemo veliki broj ovlašćenja koja su do sada bila isključivo u ingerenciji Privredne komore Srbije.
Mnoge poslove i obaveze zbog kojih su privrednici morali da idu u PKS Beograd sada će moći da završe u RPK Sombor, kod nas.
To su: Potvrde o poreklu robe za izvoz na tržište odreĐenih zemalja, TIR karneti, Kategorizacija autobuskih stanica, dozvole za autobuske linije…
Posebno bih istakao digitalizaciju usluga Privredne komore Srbije: 18 servisa odnosno dokumenata potrebnih privredi u svakodnevnom poslovanju, razne potvrde, sertifikati i sve vezano za uvozno – izvozne poslove privrednici će moći da dobijaju u svojim kancelarijama, radnom mestu, posredstvom portala E-usluge na sajtu PKS.

 

Kako će se finansirati regionalna privredna komora Sombor?

Komora će se i dalje finansirati od članarine. Od nove godine članarina je obavezna za sve registrovane privredne subjekte, banke, udruženja, osiguravajuća društva itd., s tim da postoje beneficije za određene kategorije pri plaćanju članarine.
Do sada su privrednici plaćali članarinu tri puta: Regionalnoj, Pokrajinskoj i Privrednoj komori Srbije. Od sada će plaćati SAMO Privrednoj komori Srbije i to će biti znatno manje. Primer članarine:

  • za članove koji ostvaruju godišnji poslovni prihod od 20 miliona do 300 miliona – plaćaju samo 300,00 dinara mesečno,
  • za članove koji ostvaruju godišnji poslovni prihod od 300 miliona do 600 miliona – plaćaju samo 600,00 dinara mesečno,
  • za članove koji ostvaruju godišnji poslovni prihod od 600 miliona do 1 milijarde – plaćaju 20.000,00 dinara mesečno,
  • za članove koji ostvaruju godišnji poslovni prihod od 1 milijarde do 2,5 milijarde – plaćaju 80.000,00 dinara mesečno,
  • a za članove koji ostvaruju godišnji poslovni prihod preko 2,5 milijarde – plaćaju članarinu u iznosu od 185.000,00 dinara mesečno.

Ostali članovi Komore (opšta udruženja preduzetnika, zadružni savezi, udruženja, društva, organizacije….vezane za privredu) plaćaju članarinu Komori u iznosu od 1.000,00 dinara mesečno.

Kao što je već rečeno, članarina se plaća Privrednoj komori Srbije i iz tih sredstava će se finansirati aktivnosti regionalnih privrednih komora, kao i Pokrajinske privredne komore. Visina članarine je nekoliko puta manja nego do sada, a usluge će biti višestruko obimnije.
Veliki broj privrednika je oslobođen plaćanja članarine, prvenstveno novoosnovani privredni subjekti koji neće plaćati članarinu godinu dana od dana osnivanja, svi privredni subjekti koji imaju godišnji poslovni prihod manji od 20 miliona, tako da praktično 75% privrednika neće plaćati članarinu, a biće u prilici da koriste usluge PKS.

 

Šta dobijaju privrednici novom Komorom?

Bulatović: Suština rada Komore je zaštita interesa privrede. Svaki privrednik će ubuduće moći da bude biran i da bira članove regionalnih parlamenata, koji će učestvovati u zakonodavnom procesu, predlagati donošenje novih ili izmene postojećih propisa. Privredna komora Srbije će zastupati usaglašene stavove privrede.

Reči su gospodina Zorana Bulatovića koji je postavljen za v.d.direktora Regionalne privredne komore Zapadnobačkog upravnog Okruga Sombor.