KOLUMNA: Laž preča od hleba – Kad lažem brate, ja to činim iskreno

396

ČITAOCI PIŠU - Iskrena i pomalo neobična ispovest jednog našeg sugrađanina. Istina ili laž - nije sentenca iz hamletovske dileme. To su, pre bi se reklo, dva moralna pojma koja u stvari u životu imaju dosta zajedničkog. - Surova laž - surova istina. -Gola laž - gola istina. Svestan je toga i naš sugrađanin Miraš, koga smo zatekli baš u trenutku očite nedoumice.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

-Nije se prijatelju moj lako odlučiti. Kojim putem da kreneš kroz život, kaže on. Eto ja se već dugo lomim. Šta je lakše – ispravnije… Na primer da pođem od sebe. Kao što svi znaju, ja sam ti pošten čovek. Po mojoj skromnoj oceni, poštenijeg nema. Kada mi se slučajno dogodi da nešto slažem, ja to učinim brate odgovorno, iskreno i iz dna duše. To dodatno oplemenjuje moj prefinjeni karakter i doprinosi boljem odnosu prema drugome.

Nikada nemam grižu savesti. Na drugoj strani, ako se suočim sa istinom, redovno nastradam… Zaboli me nešto pod rebra, zavrti mi se u glavi i gledam da se što pre otarasim bede. Mislim da ću se ubuduće opredeliti na pravu stranu, zna se koju. Za takvu odluku imam mnogo drugih razloga…

-Kad lažem brate, mnogo mi je lepše, – iskren je Miraš. Za razliku od drugih, koji to rade traljavo, neuverljivo. Ja lažem ljudski, žestoko i iz dna poštene duše. Moja laž je lekovita, i stoga lišena svake zle namere. Možeš da je progutaš pre i posle jela, zavisi koliko si ugrožen i spreman za razne terapije. Ko veruje, proguta. Kome se moja laž ne sviđa neka brate bira drugog sagovornika. Kasnije obično mudro ćutim. Zna se, ćutanje je zlato, a ćutolozi su uvek bili na ceni. Za ovako delikatan i odgovoran posao posebno sam kvalifikovan. Moja škola je privatna institucija, skupa, specifična i nadaleko poznata. U nju su se zaklinjali odreda mnogi a i sada se kunu. Čovek običnog kova mora da im poveruje. Kako i nebi. U pitanju su priučeni akademci. Doktori sa taze doktorskim disertacijama. To su između ostalog i oni ljudi toliko željni znanja da su mnoge fabričke hale pretvorili u aule fakulteta. Njihovo znanje je stoga ogromno. Njima naravno ne pada na pamet da se više druže sa prostim ljudima poput onih na pijacama. Oni lažu na svoj način i nikom ne daju da im se meša u posao.

Automehaničari, električari, konobari, posebno konobarice, zaklinju se u poštenje, čast i kvalitet svoje robe, pri tome naravno ne trepnu. Čovek da im pozavidi na zanatu. To su, i oni oni sa nižom strukovnom spremom. Ja sam kao što rekoh nešto sasvim drugo. Na vreme sam završio fakultet u jednoj od propalih fabričkih hala, što naravno nije bilo lako. Učio sam dan i noć. Upijao sam svaku reč od naših dragih političara. Sve sam stručnjak do stručnjaka. Da staneš pa de se diviš. Posebno sam se divio onima na najvišem nivou.

Njihova laž je po pravilu uvek rafinirana, sladunjava i laka da se proguta, onako bez vode. Klizi li klizi, toliko klizi da se i sami nekada okliznu. A ne bi oni bili ono što jesu kada ne bi lako ponovo ustali. To su pravi virtuozi i nisu stvoreni za sitne prevare i saplitanja. Nakon svake groteksno izrečene laži ustaju i ostaju uspravniji, jači, narodu bliži. Prosto da čoveku zastane dah. Da svako od nas pred spavanje poželi poneku njihova slatku laž, kao uspavanku.

To što zli jezici tvrde da narod takvo zadovoljstvo skupo plaća i da ih ne treba slušati, ili ne daj Bože menjati je najobičnija, bezočna laž. Ja u to ne verujem. Po mom dubokom uverenju, cenu tako retkog zadovoljstva plaćamo svi podjednako – na ravne časti. To pokazuje činjenica da su troškovi raspoređeni (mandat) na 48 jednakiih mesečnih rata. Pa ko preživi živeće dugo i srećno. Eto meni ostaje da platim još nekoliko rata i ne mogu da verujem da je vreme tako brzo prošlo. Dođe mi prosto žao što ću morati opet na izbore.

Navikao sam brate na pravu, iskrenu laž. Ona mi dođe kao melem na ranu, nasušna potreba. Preča od hleba. Priznajem, niko me kao ovi sadašnji do sada nije tako lepo lagao i uljuljkivao. Iskreno plašim se novih izbora. Mogli bi ne daj Bože da dođu neki novi, možda neuki, naivni. Šta ako se ne snađu? Ko će tako iskreno i lepo da nas u sledeće četiri godine laže, tetoši i uljuljkuje? Moj strah je veći kad čujem da su u davna vremena pojedinci čak u tri mandata zaredom neznanjem mučili narod. Sada sam opreznijim. Ne trebaju nam improvizacije. Treba nam sadašnja poslanička čista krv, prožeta blagim ukusom slatke laži. Navikao sam na poznati i provereni kadar. Njihove zasluge su velike. Budili su nas i uspavljivali četiri godine, na isti nezaboravno sladak način. Bili su nenadmašni u obećanjima. Narod ih je stoga mnogo zavoleo. Oni su nam ulili nadu. A u nadi je spas.

Veselin Adžić