RAZGOVOR S POVODOM: Ištvan Macinger, predsednik USR „Hajduk-Šaran“ Kula

1038

KULA - Na nedavno održanoj skupštini Udruženja sportskih ribolovaca "Hajduk-Šaran" Kula, izabran je Ištvan Macinger kao novi predsednik. Sa njim smo razgovarali o daljem radu, kao i o nekim problemima sa kojima se suočava udruženje kulskih ribolovaca.

USR „Hajduk-Šaran“ Kula broji preko 260 članova okupljenih oko onoga što ih spaja, a to je ljubav prema ribolovu. Prostorije udruženja nalaze se na adresi Maršala Tita 246 u Kuli.

Kako Ištvan kaže, udruženje rado otežano, jer se danas veoma teško dolazi do sredstava. A sredstva su neophodna kako bi se rešili neki od problema sa kojima se suočava udruženje: zajedničke prostorije prokišnjavaju, ribolovački dom kod Bogojeva treba sanirati u smislu postavljanja nove stolarije i zamene istrošenih dušeka u spavaćim sobama, itd.

USR "Hajduk-Šaran" - Ribolovački dom kod Bogojeva
USR „Hajduk-Šaran“ – Ribolovački dom kod Bogojeva

Naše Mesto: USR „Hajduk-Šaran“ ima svoj ribolovački dom na Dunavu kod Bogojeva. Šta možete da nam kažete o tome?

Ištvan Macinger: Taj objekat je ujedno i najvredniji deo imovine našeg udruženja. Naši članovi odlaze u ribolovački dom gde imaju sve uslove za odmor, sportski ribolov i rekreaciju. Tamo imamo 3 sobe sa ukupno 20 kreveta. Naši članovi plaćaju simboličnih 150 din po krevetu dnevno, dok svi ostali plaćaju po 250 din, a ta sredstva namenjena su za održavanje, kao i za domara koji vodi računa o čistoći i stanju objekta.

Naše Mesto: Od čega živi udruženje i kako sprovodite aktivnosti?

Ištvan Macinger: Pre svega imamo članarinu od 500 dinara, koja čini najveći deo svih naših prihoda. Takođe imamo i procenat od prodatih dozvola za ribolov. Prodajemo dozvole za ribolov koje važe za kanalsku mrežu i deo Dunava nizvodno od Bogojeva. Ova dozvola košta 6.000 dinara, s tim da osobe starije od 65 godina dozvolu plaćaju upola cene. Takođe prodajemo i dozvole za ribolov u gornjem delu toka Dunava (uzvodno od Bogojeva do mađarske granice). One koštaju 4.000 dinara. Od dozvola dobijamo određeni procenat, ali s obzirom da je prošle godine prodato ukupno 196 dozvola za ribolov, ta sredstva nisu dovoljna da bi sprovodili više aktivnosti.

Ono što smo radili u prethodnom periodu je organizovani odlazak u naš ribolovački dom kod Bogojeva, kao i takmičenje koje smo organizovali u Kruščiću. Oko ovih aktivnosti nam je pomogla opština Kula koja je u to ime dala 40.000 dinara. Trenutno ne postoji mogućnost da sprovedemo više aktivnosti. 

Kako kaže Ištvan Macinger, problem je takođe i prosečna starost članova. Naveo je da oko 70% članova ima preko 65 godina starosti, dok onih koji imaju između 50 i 65 godina ima oko 20%. Iz toga sledi da samo 10% članova ima do 50 godina starosti. To je veliki problem.

Naše Mesto: Šta biste poručili našim čitaocima?

Ištvan Macinger: Apelujem na sve sugrađane da posvete više pažnje svom zdravlju i kontaktu sa prirodom. Ova poruka se posebno odnosi na mlađe, koji više vremena provedu koristeći svoje mobilne telefone, nego što vode računa o svom zdravlju. Sve njih pozivamo da se aktivno uključe u rad udruženja. 

B.G.