(FOTO) RAZGOVOR: Udruženje žena „Ideja“ iz Kule

1211

KULA - Razgovarali smo sa članicama Udruženja žena "Ideja" iz Kule. One su nam ispričale sve o radu udruženja, kao i o budućim aktivnostima koje su trenutno u pripremi.

Naše Mesto: Može se reći da sada već tradicionalno organizujete festival ručnih radova i suvenira u Kuli. Kakve su reakcije naših sugrađana povodom održavanja tog festivala?

Ideja: Učesnici ovog festivala su oduševljeni organizacijom festivala, načinom na koji su dočekani u našem gradu i ukazanom pažnjom od strane kako organizatora tako i posetilaca pomenutog festivala.

Naši sugrađani koji su posetili festivale koje smo do sada organizovali kažu da je ovakav događaj pravo osveženje za našu sredinu. Posebno im se dopada što pored izložbe ručnih radova u okviru festivala bude organizovan kulturni program u kojem učestvuju deca iz Udruženja za pomoć MNRO “Plava ptica”, deca iz vrtića i predškolskih ustanova, kao i kulturno-umetnička društva iz Kule.

Naše Mesto: Često učestvujete na sajmovima stvaralaštva koji se organizuju po drugim gradovima. Na koji način uspevate da organizujete odlaske na te sajmove?

Ideja: Kada se organizuju manifestacije na teritoriji naše opštine pomaže nam Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Kula (ranije: Agencija za razvoj opštine Kula) u vidu prevoza do okolnih mesta i postavljanja prodajnih štandova. Za odlazak van opštine Kula sami organizujemo prevoz, iz članarine plaćamo učestvovanje, a ostale troškove dotiramo sami.

Naši mališani u Udruženju žena „Ideja“ Kula. #kula #našemesto

A post shared by Naše Mesto (@nasemesto.rs) on

Naše Mesto: Imate li podršku lokalne samouprave i u kojoj meri vam to pomaže u radu?

Ideja: Veliku pomoć nam pružaju Turistička organizacija Opštine Kula i već pomenuta Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Kula. Podrška se sastoji u oglašavanju na radio Kuli, izradi plakata i reklamiranju udruženja posebno kada je u pitanju pomenuti tradicionalni festival ručnih radova. JKP “Komunalac” iz Kule nam tokom godine omogućava da koristimo tezge na pijaci kada održavamo prodajne izložbe. Veliku pomoć imamo i od preduzetnika, koji nam za Festival doniraju peciva, kolače, kafu, sokove, sladoled, kao i od pozorišta u Kuli.

Naše Mesto: Ranije ste organizovali obuku tkanja. Da li planirate neku sličnu obuku u budućnosti?

Ideja: Da. Planiramo održavanje radionice tkanja, štrikanja, heklanja, dekupaža, izradu predmeta od rogoza i papira. Ovo je prilika da što više naših sugrađana sazna za aktivnosti udružanja. Zbog toga koristimo priliku da Vam se zahvalimo što ste pokazali interesovanje za promovisanje našeg udruženja. Posebno smo ponosni na radionice koje organizujemo za naše najmlađe sugrađane u saradnji sa predškolskim ustanovama iz Kule.

Radovi Udruženja žena „Ideja“ Kula. #kula #našemesto

A post shared by Naše Mesto (@nasemesto.rs) on

Pored ovih organizovanih obuka i radionica, naši članovi stiču nova znanja i iskustva i razmenjuju ideje na svim redovnim sastancima udruženja. Na ovim sastancima mnogi od nas su prvi put isprobali tehnike kao što su makrame, Quilling tehnika, pletenje od starih novina, različite tehnike ukrašavanja jaja itd.

Naše Mesto: Sarađujete li sa drugim udruženjima i na koji način to utiče na rad vašeg udruženja?

Ideja: Sarađujemo sa svim udruženjima u opštini Kula, kao i sa udruženjima iz Bačke Palanke, Bačke Topole, Vrbasa, Sombora… Odlazimo na njihove radionice, izložbe, čajanke i druženja.

Naše Mesto: Šta ima novo u radu udruženja? Pripremate li neke nove aktivnosti?

Ideja: Uvek imamo ideja za nove aktivnosti, ali nismo u mogućnosti baš sve da ih realizujemo zbog nedostatka sredstava. Zbog toga pozivamo sve one koji su u mogućnosti da doniranjem sredstava ili na bilo koji drugi način podrže rad udruženja i pomognu nam u ostvarivanju naših ideja da nam se jave.

U narednim mesecima u planu su: prodajna izložba ručnih radova 6,7. i 8. marta u centru Kule (na trgu ispred pošte), učešće na Međunarodnoj izložbi ručnih radova i kolekcija (MIRK 2017) u Bačkoj Topoli, učešće na izložbi koju će ovog juna organizovati MKC “Nepker” iz Kule,…

S ponosom možemo da najavimo da će naše Udruženje “Ideja” ovog proleća proslaviti treći rođendan. Inicijativu za osnivanje Udruženja su dali Serafina Biki – predsednica udruženja, Janko i Paulina Takač iz Kule, koji ulažu mnogo ljubavi, znanja i iskustva u organizovanje i realizaciju planiranih aktivnosti. Ovaj jubilej obeležićemo prigodnim druženjem polovinom marta.

Naše Mesto: Da li ste otvoreni za nove članove i na koji način zainteresovani građani mogu da vas kontaktiraju?

Ideja: Rado primamo nove članove. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane koji bi hteli da nauče nešto novo ili da pokažu svoju kreativnost da nam se pridruže. U Udruženju “Ideja” svi su dobrodošli bez obzira na godine, pol i prethodna iskustva u izradi ručnih radova. Na našim druženjima atmosfera je uvek vesela, pozitivna i dobronamerna.

Sastajemo se svakog četvrtka od 18h u prostorijama Udruženja u ul. M.Tita 248 u Kuli. Kontakt telefon za sve dodatne informacije je 064/239-02-62 (Ljiljana Hanak).

Pozovite i pridružite nam se. Dođite u “Ideju” da se družimo i stvaramo zajedno.

Neke od naših radova i izložbi možete pogledati na facebook stranici:
Udruženje žena „Ideja“ Kula

B.G.