Paprikari i brigadiri se dogovorili o nadnici u Ruskom Krsturu

604

RUSKI KRSTUR – Članovi Udruženja paprikara „Kapsikum anum“ iz Ruskog Krstura u utorak, 2. maja, održali su još jedan sastanak o visini nadnice u paprici, a ovaj drugi sastanak je održan na inicijativu brigadira koji dovode radnike u selo, pa su prisustvovale dve brigadirke iz Vrbasa i jedna iz Krstura.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

„Na prošlom sastanku paprikara dogovorena cena od 1 400 dinara za 8 radnih sati, ili 175 dinara na sat brzo je prihvaćena i sada, a problem je bio oko visine troškova za prevoz i uslugu brigadira, što ne može biti isto za manji broj radnika i za ceo autobus“ – rekla je predsednica Udruženja paprikara Dušica Oros.

Do sada je jedan brigadir dovodio nadničare kod više proizvođača i od svakog se naplaćivalo jednu duplu dnevnicu za brigadira, bez obzira na broj radnika. Sada je dogovoreno da jedan brigadir po toj osnovi može da naplati samo jednu duplu dnevnicu, i taj novac će se deliti na sve gazde, s obzirom na broj radnika.

Cena prevoza može biti različita, zavisi od mesta stanovanja radnika, ali je dogovoreno da ukupna cena za radni sat sa svim troškovima ne sme biti veća od 215 dinara.

„Do dogovora nije bilo lako doći, ali po ovoj dogovorenoj ceni imamo ponude za radnike. Nadam se da će naši članovi poštovati dogovor, jer su sve grupe radnika oglašeni od strane Udruženja prihvatili ove uslove rada“ – rekla je Oros.

Izvor: Ruske Slovo – Rutenpres