(VIDEO) Vlastimiru Vujiću uručeno priznanje Srpski vitez prvog reda na svečanoj ceremoniji u Kuli

345

KULA - Kulturno-istorijski centar "Srpska kruna" iz Kragujevca, koji se bavi očuvanjem nacionalne kulture Srba i promocijom srpskog stvaralaštva, na predlog Saveta "Srpske krune", dodelio je 25. aprila 2017. godine Kuljaninu Vlastimiru Vujiću, profesoru u srpskoj Gimnaziji "Nikola Tesla" u Budimpešti, zvanje Srpski vitez prvog reda, a u petak, 19. maja, u 19:00 časova, upriličeno je "oviteženje" samog dobitnika.

Vlastimir Vujić / Foto: YouTube printskrin

Gospodin Vujić je drugi Srbin iz Mađarske kojem je pripalo ovo visoko nacionalno priznanje i prvi Kuljanin koji je proglašen srpskim vitezom prvog reda. Ceremoniji su prisustvovali Mirjana Radenković, generalni sekretar Kulturno-istorijskog centra „Srpska kruna“ iz Kragujevca, koja je dobitniku uručila nagradu, član Saveta gospođa Radmila Ristić i gospodin Đuro Miletić, književnik, ambasador srpske kulture i član Saveta „Srpske krune“.

Profesor Vlastimir Vujić je u obraćanju prisutnima rekao da je za ovaj svečani čin, pored Beograda, Kragujevca i Budimpešte, on izabrao svoje rodno mesto, jer je na kulturno-istorijskoj mapi Srbije zaslužilo da se popne za stepenik više. Takođe je želeo da pokaže da nije zaboravio Kulu, uprkos činjenici da već 42 godine ne živi u njoj.

Nagrađeni je dobio preko stotinu elektronskih čestitki od osoba koje nažalost nisu mogle da prisustvuju ceremoniji dodele priznanja, a neki od njih su: ambasadori Republike Srbije u Budimpešti, Kamberi, Varšavi i Nikoziji, ambasadori Bosne i Hercegovine u Budimpešti i Berlinu, zatim mnogi vrhunski sportisti, kao i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević.

Profesor Vujić je u Srbiji najviše poznat po svojim analizama političkih prilika u Mađarskoj, a zaslužan je i za povezivanje Kuljana sa Srbima koji žive u ovoj susednoj državi. Organizator je predstavljanja Srpskog kulturnog centra iz Mađarske u Kuli, kao i angažovanja medija na izveštavanju o Srbima u Mađarskoj.

Ceremoniju dodele priznanja Vlastimiru Vujiću, obogatili su Teodora Mileusnić, učenica šestog razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje, koja je izvela kompozicije na klaviru i Deneš Galamboš sa recitacijom „Noć avetinjske volje“.

Gospođa Mirjana Radenković uručila je nagradu Davidova harfa direktorici Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Ljiljani Barni Nikitović. Davidova harfa dodeljuje se za trajni doprinos i uspešno stvaralaštvo u muzičkoj umetnosti. Nagradu matice rusinske, koju ju takođe dodelila „Srpska kruna“, primio je Đuro Papuga, a Đurđevdanski venac sa Svetim Đorđem pripao je pesniku Milanu Šuši Bjelinskom, koji je ovom prilikom recitovao svoje stihove.

Kulturno-istorijski centar „Srpska kruna“, sačinjen je sa naumom da bude sabornik i čuvar nacionalne i duhovne baštine srpskog naroda, razvija osećanja za izvorno, narodno stvaralaštvo, nacionalnu kulturu, lepotu, duhovnost i umetnost i umetničkih vrednosti, kao i negovanje i čuvanje maternjeg jezika, osnovnog uporišta identiteta. U svojim radionicama neguje i čuva od zaborava sve ono što je lepo i dragoceno, što se vekovima čuvalo u srpskom narodu i što je deo našeg nacionalnog identiteta.