(VIDEO) Ceremonija otvaranja stadiona „MILAN SREDANOVIĆ“ u Kuli i revijalna utakmica

1578

KULA - U petak, 19. maja 2017. godine, održana je svečana ceremonija otvaranja stadiona "Milan Sredanović" u Kuli. Ceremonija je počela sećanjem na Milana Sredanovića, na njegov život i uspešnu fudbalsku karijeru, a završila se revijalnom utakmicom između prve generacije koju je trenirao Milan Sredanović i FK "Hajduk Junior" Kula.

Okupljenima se prvo obratio Žarko Popović, koji je Milana Sredanovića poznavao pet decenija. On je prisutnima pričao o Milanovim počecima u fudbalu i zaslugama koje su njegovo ime dovele do vrha kulskog sporta, kao i o zaslugama za izgradnju kulskog stadiona. Na kraju svog obraćanja rekao je: „Milan će večno živeti, pa imao se i rašta i roditi“.

Mikrofon je potom preuzeo Miroslav Milovančev, direktor Srednje tehničke škole „Mihajlo Pupin“, koji je takođe bio dugogodišnji prijatelj Milana Sredanovića. Okupljene je podsetio na to koliko je Sredanović voleo umetnost i okupljao likovne umetnike u kafani „Talija“, pa je čak organizovao i likovne kolonije, koje su se održavale na Vašarištu. U to ime, ceremoniji je prisustvovalo nekoliko slikara, a Svetislav Šljukić je naslikao portret Milana Sredanovića, koji će krasiti zid kuće porodice Sredanović. Za kraj obraćanja, Milovančev je izrekao stihove poznate folk pesme: „Jednoga dana žaliće mnogi što me više nema, ostaće pesma i uspomena na poslednjeg boema„.


Pogledajte video snimak sa ceremonije otvaranja:

Stevo Karan iz FK „Tvrđava“ iz Bača podržao je predlog da stadion u Kuli sa ponosom nosi ime Milana Sredanovića. On je okupljene upoznao sa periodom kada je Milan radio kao trener u Baču i uspehu koji je klub postigao u ovom periodu.

Okupljenima su se obratili i Vladan Krtolica, Milanov učenik i prijatelj, Aleksandar Vlaškalić, nekadašnji sekretar i fudbaler „Hajduka“, Branko Šćepanovič, Milanov učenik. Predsednik opštine Kula, Perica Videkanjić, otkrio je ploču sa natpisom „Milan Sredanović“ i zahvalio se svima koji su došli.

Foto by: Goran Hardi

Na kraju se u ime porodice Sredanović obratila supruga Milana Sredanovića, Slavica Sredanović, koja se zahvalila prisutnima, kao i svima koji su podržali predlog da stadion u Kuli ponese ime njenog supruga.

Nakon svečane ceremonije, odigrana je revijalna utakmice između prve generacije „Hajduka“ iz 1986. godine koju je Milan Sredanović trenirao i FK „Hajduk Junior“ iz Kule.

Pogledajte video snimak prvog poluvremena utakmice: