Veselin Adžić: Pitao bih Trampa i Mej kako bi nazvali one što su bombardovali Beograd

147

ČITAOCI PIŠU - Povodom nedavnog terorističkog napada u Mančesteru, penzioner iz Kule, Veselin Adžić, komentarisao je zločine počinjene u ime Islamske države i osvrnuo se na savezničko bombardovanje Beograda 1944. godine, u kome su takođe poginuli nevini ljudi.

Donald Tramp / Foto: pixabay.com

Među brojnim i sve učestalijim zločinima islamskih terorista sirom sveta zločin u Mančesteru posebno me je ražalostio i ogorčio. Iskreno žalim za nevinim žrtvama i ostalim koji to ni na koji način nisu zaslužili. Nažalost ne mogu a da ovom prilikom ne izrazim čuđenje izjavama engleskih zvaničnika odnosno premjerke koja između ostalog kaže da joj nije jasan mentalni sklop monstruma koji su smogli snage da učine takvo zlo prema nedužnim žrtvama njenog naroda u Engleskoj. Na sličan način se oglasio i americki predesdnik Tramp koji je dodao da takve ljude treba nazvati prigodnijim imenom, jer je monstrum očigledno za njih preblagi izraz.

Uz pijetet prema nevinim žrtvama i razumevanju za njihov bol i patnje njiihovih najbližih ne mogu a da ne uputim pitanje engleskoj i americkoj gospodi da li znaju da u njihovim arhivama iz doba okončanja Drugog svetskog rata tačnije 6. aprila 1944. u dokumentima možda još postoji sačuvan odgovor na takvo pitanje. Odgovor koji bi možda u velikoj meri pomogao u pronalaženju pravog imena za takvu vrstu zločina. Odgovor su ispisali njihovi preci – neposredni učesnici odnosno navodno neophodne potrebe bombardovanja dojučerašnjih saveznika Srbije i Crne Gore. Odluka je sprovedena tako što je na najveći pravoslavni praznik Uskrs, 6. aprila 1944. godine u tu svrhu i na tu teritoriju poslata ogromna vazdušna armada sa hiljadama tona najrazornijih projektila. Zaglušujući huk avionskih motora zatekla je ljude dok su jedni drugima čestitali najlepši i najveći pravoslavni praznik- dan Hristovog vaskrsenja. Većina prepoznala “savezničke” eskadrile. Počeli su da mašu maramama a deca su ručicama slali poljupce.

Otpozdrav je bio surov. Umesto šarenih konfeta nad glavama iznenađenog i šokiranog srpskog življa obrušile su se bombe. Epilog je bio stravičan. Toliko strašan da možda ni sadašnji američki predsednik Tramp ni njegova najbliža evropska saradnica ne bi našli pravo ime za ovaj suludi gest za ovakav otpozdrav. Pitanje je saveznicima iz oba svetska rata. Kako svi zajedno da nađemo zajednički imenitelj za ljude koji su na svjim bombama ispisali čestitke za praznik čestitke koje će zbog svoje originalne monstruoznosti sigurno biti upamćene možda jednako kao i bombe terorista za koje Tramp ne može da pronađe pravo ime.

Veselin Adžić, penzioner iz Kule