SRAMOTA! Ukrali 12 zbegova za košnice između Kruščića i Malog Stapara

442

KRUŠČIĆ - Sa pčelinjaka koji se nalazi na potezu Kruščić - Mali Stapar, ukradeno je 12 zbegova za košnice, u kojima stoji hranilica. Bilo koja informacija o počiniocima je dobrodošla.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Krađa košnica postala je česta pojava u Srbiji poslednjih godina, a lopovi obično vade med i pčele, koje kasnije prodaju. Košnice se takođe ponovo nađu na „tržištu“. Krađa se najčešće dešava kada se pčele prevezu na pašu, gde ostaju potpuno nezaštićene i bez nadzora.

Pčelari imaju mnogo problema sa ovom pojavom jer je izuzetno teško zaštititi pčele i košnice od krađe. Jedno od rešenja je danonoćni nadzor, ali je to prilično naporno i oduzima dosta vremena. Na tržištu su se nedavno pojavili i GPS lokatori, koji vlasniku pčela omogućavaju da u svakom trenutku proveri gde se košnice nalaze.

Krađa pčela i košnica nije problem samo na našim prostorima. Naime, u Novom Zelandu, jednoj od razvijenijih pčelarskih zemalja, u proteklim mesecima zabeležene su učestale krađe. Cena meda na tržištu neprestano raste, pa lopovi njegovom prodajom mogu mnogo da zarade.

Novozelandski pčelari su masovno počeli da ulažu u sigurnostnu opremu, koja lopovima pravi problem i sprečava ih u obavljaju ove nelegalne radnje.