(INTERVJU) Iz Pančeva, preko Amsterdama do Vrbasa – Lobor D na Black Hole Festu

269

VRBAS - Dolazi iz Pančeva, iza sebe ima ogromno iskustvo, ostvario je saradnju sa mnogim velikim imenima domaće scene, jedan je od članova ASAP-a... Lobor D za čitaoce Portala "Naše Mesto" odgovara na pitanja o predstojećem nastupu na "Black Hole Festu" u Vrbasu.

Foto: Lobor D

NM: Odakle dolaziš i koliko dugo si u svetu elektronske muzike?

Lobor D: Dolazim iz Pančeva, za one koji ne znaju, glavnog grada Beograda. U elektronskoj muzici sam od srednje škole, tj. Od neke 2000. godine, a od 2005. godine sam i profesionalno involviran, u smislu prvih izdanja, i nešto kasnije i prvih nastupa.

 

NM: Prema kom pravcu elektronske muzike si orijentisan? 

Lobor D: Pa od samog početka me je najviše privlačio techno, naročito rani techno koji je stizao iz Detroita, mada sam prateći najistaknutije producente tog vremena, vrlo rano došao do zaključka da ti isti producenti dosta eksperimentišu, izlazeći iz nekih okvira bilo kakvog žanra i izdaju svašta. To i jeste ono što me je inicijalno privuklo, a kasnije i zadržalo u svetu elektronske muzike. Evoluira konstantno, proizvodi nove žanrove, pod-žanrove itd, pa sam se u jednom trenutku tako zaljubio u progressive house, jer je najnapredniji i najaditivniji od svih žanrova. Po mom mišljenju, progressive house i techno se savršeno slažu.

 

NM: Koji poznati DJ-evi su imali najviše uticaja na tebe?

Lobor D: Razni zapravo. Kao što rekoh, najviše me je intrigiralo kako sa različitih strana stiže naizgled isti, a zapravo potpuno drugačiji zvuk. Imao sam tu sreću da sam odrastao u vremenu kada su klabing i rave zvuk tek dobijali svoje globalno mesto u svetu muzike, na velika vrata, pa su imena poput, Jeff Mills-a, Derick May-a, Carl Cox-a, Richie Hawtin-a ostavila prvi, futuristički utisak koji sam uvek asocirao sa zvukom techna. Kasnije su više uticaja na mene imali elektronski sastavi, poput Underworld-a, Royksopp-a, Faitless-a, Way Out West-a, jer su krenuli od iste baze i nadogradili je na sebi svojstvene načine evoluirali su.

 

Lobor D u Amsterdamu

 

NM: Gde je bio tvoj najuspešniji nastup i kako te je publika prihvatila?

Lobor D: Pa to malo zavisi od toga kojim varijablama merite uspeh. Svi nastupi sa kojih se publika vraća kući sa osmehom na licu, umornih nogu, su po meni ti najuspešniji, mada ako bih izdvojio jedan to bi bio nedavni nastup na „Techno Tuesday Amsterdam“ party-u u Melkwegu u Amsterdamu. Taj nasup mi je bio, recimo, ispunjenje jednog dečačkog sna.

 

NM: Može li danas u Srbiji da se živi od ovog posla?

Lobor D: Možda, nisam siguran. Mislim da je sve moguće ako ste dovoljno fokusirani, vredni i uporni. Ja lično ne živim od DJ-inga i produkcije, ali zarađujem od istih i obzirom da se time bavim iz ljubavi i hobija, to je sjajno.

 

NM: Da li je elektronska muzika u Srbiji dostigla vrhunac?

Lobor D: Ni slučajno! Zapravo mislim da je elektronska muzika u Srbiji na najvišem nivo do sada, ali nismo ni blizu vrhunca. Prepoznaćete taj eventualni vrhunac kada umesto Cece na Ušću budete slušali neke srpske producente-DJve, zajedno sa još 5-10 hiljada ljudi, i kada neke od tih imena vidite kao headlinere po inostranim festivalima.

 

 

NM: Šta si pripremio za „Black Hole Fest“ u Vrbasu?

Lobor D: Dobro raspoloženje, novu muziku, konvoj prijatelja i par litara domaće rakije.

 

NM: Da li si nekada nastupao u Vrbasu ili bližoj okolini?

Lobor D: U Vrbasu nažalost nisam, kao ni u neposrednjoj okolini. Ima puno mesta u Srbiji gde još nisam imao priliku da nastupam i uvek se radujem kada me ljudi zovu da dođem negde po prvi put.

 

NM: Šta očekuješ od „Black Hole“ festivala?

Lobor D: Dobru atmosferu, mnogo dobre muzike i druženje sa novim ljudima.

 

NM: Želiš li nešto da poručiš čitaocima našeg portala i posetiocima festivala?

Lobor D: Jedan od mojih omiljenih citata je od Bukovskog, koji kaže “Nađi ono sto voliš i pusti da te ubije”, pa bih vašim čitaocima preporučio da nađu ono što vole, da se tome prepuste, pa nek vide već šta će im se desiti. Spremite obuću za đuskanje. URA!

 

Lobor D nastupa 29. jula u sklopu „Rave Day-a“ na „Black Hole Fest“ u Vrbasu.

Više informacija o festivalu možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici – OVDE

Pročitajte intervjue sa ostalim izvođačima:

  • Miljan Todorović – OVDE
  • Happy Days – OVDE
  • Igor Mučenski aka someUP – OVDE

N. Janjanin