(FOTO) POLICAJCI NA MOTORIMA tokom maja i juna otkrili više od 300 prekršaja

694

KULA / VRBAS / ODŽACI / SOMBOR - Motocikli - presretači, bez spoljnih obeležja policije, jedno su od najefikasnijih sredstava u kontroli saobraćaja, budući da im učinioci prekršaja teško mogu pobeći.

Foto: mup.gov.rs

Tokom maja i juna saobraćajni policajci na motorima – presretačima, sa ugrađenim uređajima za davanje zvučnih i svetlosnih signala otkrili su više od 300 prekršaja što je značajno veći broj nego prethodnih godina u istom periodu.

Na putevima Republike Srbije motocikli presretači patroliraju od 2012. godine. U kontroli saobraćaja angažuju se tokom letnje sezone, kao i u periodima pre i posle letnje sezone, kada vremenski uslovi to dozvoljavaju. Kontrola se vrši kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima, na svim važnijim putnim pravcima, uključujući i ulice u naselju.

Radimo u paru, što znači da su uvek najmanje dva motocikla u neposrednoj blizini. Razlog je bezbednost, kao i efikasnija kontrola i bolja pokrivenost deonica puta. Pri patroliranju poštuju se ograničenja brzine kretanja vozila, a brzina kojom će se kretati presretač prvenstveno zavisi od odluke vozača, da li će da stanu kada ih presretač zaustavlja“, kaže Ivan Lapčević.

Prema podacima Uprave saobraćajne policije, protekle dve godine, vozači dvotočkaša napravili su oko 30.000 prekršaja, od kojih je trećina nekorišćenje zaštitne kacige, ali i vožnja bez odgovarajuće kategorije i pod dejstvom alkohola.

Foto: mup.gov.rs

U Upravi saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da, prema analizama, u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali dvotočkaša gotovo 30 odsto vozača motocikla nije imalo odgovarajuću kategoriju za upravljanje vozilom, a oko 11 odsto upravljalo je pod dejstvom alkohola.

Da bi se bilo koji posao, pa i posao motocikliste presretača obavljao uspešno, postoji preduslov da se voli. Naš prvi i osnovni cilj je da zaštitimo bezbednost svih učesnika u saobraćaju i to najpre preventivnim delovanjem, a zatim i represivnim merama prema vozačima koji ne poštuju saobraćajne propise”, ističe policajac Dalibor Jovanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova svake godine organizuje redovne i dodatne obuke policajaca -motociklista.

Pod redovnom obukom podrazumeva se priprema policijskih službenika pre početka sezone i njihovo prilagođavanje, a dodatne obuke se organizuju periodično kada se već obučeni motociklisti pripremaju za rad sa presretačima. Poseban akcenat je na psihofizičkoj spremi policijskih službenika, jer upravljanje motociklima samo na prvi pogled izgleda jednostavno“, naglašava Ivan Drobnjak.

Foto: mup.gov.rs

Motociklisti presretači voze motocikle marke „suzuki GSX-R 1000“ koji postižu maksimalnu brzinu od 299 km/h.

Još se sećamo potere za bahatim vozačem automobila na Ibarskoj magistrali koji nije hteo da stane. Zbog velike gužve na toj deonici nije ga bilo moguće bezbedno zaustaviti vozilom – presretačem, a da se ne ugroze životi ostalih učesnika u saobraćaju. Tada su se u poteru uključila dva motocikla – presretača, koji su u kratkom roku bezbedno zaustavili vozača automobila. Rekao je da je bio zbunjen, misleći da se radi o „običnim“ vozačima motocikala. Kolege su proverom utvrdile da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola i da je imao zabranu upravljanja motornim vozilom“ prisećaju se Jovanović i Drobnjak.

Motociklisti presretači, pored kontrole saobraćaja, obavljaju i druge zadatke, najčešće sarađuju sa policijskim službenicima kriminalističke i granične policije u cilju otkrivanja i rasvetljavanja krivičnih dela i hapšenja osoba za kojima se traga.

Imajući u vidu da je, zbog turističke sezone, na putevima u Republici Srbiji pojačan intenzitet saobraćaja, policijski službenici Uprave saobraćajne policije preduzimaju mere iz svoje nadležnosti kako bi se eventualni zastoji što efikasnije otklonili.

Istovremeno preduzimamo mere pojačane kontrole, naročito prema vozačima koji ne poštuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima“ naglašavaju saobraćajni policajci.

Izvor: mup.gov.rs