JOŠ JEDAN NAMET za muzičare, ugostitelje, ali I MLADENCE – evo šta kažu vlasnici lokala

1106

Prema odredbi Zakona o radu koja je nedavno donesena, vlasnici ugostiteljskih objekata u Srbiji moraće ubuduće da plaćaju porez za angažovanje muzičara.

Ilustracija / Foto: pixabay

Oni će biti dužni da pre svakog nastupa sklapaju posebne ugovore o delu sa muzičarima, a najmanji dozvoljeni honorar za svakog člana benda biće 1.200 dinara. Porez na tu sumu iznosiće 17%, što na 1.200 dinara iznosi oko 200 dinara.

Pre potpisivanja ugovora sa ugostiteljskim objektom, muzičari će biti dužni da ugostiteljima prilože licencu, tačnije dozvolu za rad, koja se dobija od Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije. Predsednik udruženja, Andrija Bajić, naveo je da će, u slučaju da ugostitelj dovede muzičara koji nema regulisane doprinose, morati da plati dažbine koje iznose čak 60 odsto od visine honorara. Pošto su muzičari uglavnom angažovani na više mesta, oni će biti dužni da potpišu ugovor sa svakim vlasnikom ugostiteljskog objekta posebno.

Povodom ovog problema, razgovarali smo sa Miodragom Stefanovićem, muzičarom i ugostiteljem iz Caffe bar-a „Cvjećarnica“ iz Odžaka: „Moj prvi utisak bi bio da se neko iz države dosetio: pa kad može SOKOJ da ih maltretira (i muzičare i ugostitelje), što ne bi i mi?! Definitivno je da postoji „kaubojština“ na estradi i da se to valja rešiti kao i u svim normalnim državama.

E sad, dolazimo do pojma „normalna država“. Tu mislim, naravno, na sve one države gde ne moraš raditi pola smene da bi okrenuo jednu turu, gde je ljudima normalno da skoro svako veče prošetaju do svog omiljenog kafića, a ne da biraju ili petak ili subotu, oba dana vikenda nikako! Tako da, mislim da se problemu pristupilo po ko zna koji put, iz kontra ugla, onako kako njima odgovara, tipa – da ja uzmem svoje, a za ostale me…“ – dodaje Miodrag.

Iz ugla muzičara, Miodrag, poznatiji kao Amer iz benda „Lazamer“ novi zakon komentariše ovako:

Da li je neko od „njih“ pomislio da svim ti muzičarima treba i neka penzija? Da je njihov radni vek poprilično kraći od nekih drugih delatnosti, i da bi se valjalo zamisliti šta će se raditi sa armijom siromašnih staraca koji su nekad tutnjali binama? Ne, naravno da nisu, jer doći će mlade snage muzikanata koje valja oporezovati…

Tako da, moj zaključak i kao muzičara i kao ugostitelja može biti: OK, porez se mora platiti, divljaštvo nije poželjno ni u jednom sektoru normalnog građanstva, ali država je ovim rešila samo rupu u svojim gaćama, a naše će još malo sačekati… dve godine, čini mi se, jel tako?“ – završava Amer.

Novi zakon prokomentarisao je i ugostitelj iz Kule, Goran Hardi iz Caffe bar-a „Sport Stars“:

Taj zakon pokušavaju već unazad 10 godina da ubace i da to reše. Najveći problem je u tome što treba oporezivati ove velike muzičare i narodnjake, naravno. To državi najviše smeta, a izgleda da će ispaštati mali muzičari. Mnogi od njih koji dolaze u naše klubove nisu ni u kakvim organizacijama, to im je dodatni posao i nemaju licence za sviranje. To su uglavnom cover bendovi, to su deca sa fakulteta, muzičkih akademija, itd. Za velike bendove to je u svetu sasvim normalno, ali kod malih bendova i pojedinaca nastaje problem.“ – navodi Goran.

Na pitanje da li će cela priča da zaživi, Hardi ovako odgovara:

Nije zaživelo do sada, pa će i sada biti jako teško. Bitno je to, ako krenu da rade takvu kontrolu, da ne budu odmah u startu rigorozne kazne za klubove i muzičare. To treba u hodu, polako da se rešava. U Srbiji je najveći problem što se prepisuju zakoni iz nekih drugih uređenih država. Ti ne možeš savršene zakone da sprovodiš u nefunkcionalnoj državi.“ – završava Goran Hardi.

Mladoženja plaća penale ako ne potpiše ugovor sa trubačima?

Ova odluka neće zaobići ni mladence koji žele da se venčaju u svom dvorištu, pod šatorom. U tom slučaju će se u ulozi poslodavca, koji sklapa ugovor sa muzičarima, naći mladoženja. U slučaju da je angažovao muzičare bez licence, mladoženja će morati da plati penale od 10.000 dinara, a ako se radi bez prethodnog ugovora, kazne su od 20.000 do čak 300.000 dinara.