(REZULTATI ANKETE) Građani odlučili – Crvenka može da ide SVOJIM PUTEM

2956

CRVENKA / KULA - Već godinama se mogu čuti komentari građana opštine Kula, a posebno Crvenčana kako bi Crvenka trebalo da postane opština. Zbog toga smo odlučili da pitamo građane da nam u anketi daju svoje mišljenje o tome.

Anketu sa pitanjem „Da li Crvenka treba da se otcepi od Kule i postane opština?“ pokrenuli smo u sredu, 13. septembra. Glasanje je završeno danas, u 08:00 časova, a svoje „pravo glasa“ iskoristilo je 324 posetioca Portala „Naše Mesto“.

U anketi smo ponudili tri odgovora, među kojima su bili „Da, što pre“, „Ne, nikako“ i „Nemam mišljenje“, od čega je prvi ponuđeni odgovor odneo ubedljivo najviše glasova.

Čak 230 glasača ili 71 procenat učesnika u anketi reklo je da želi da Crvenka što pre postane opština. Onih, koji smatraju da Crvenka nikako ne bi trebalo da se otcepi od Kule i postane opština, bilo je svega 75, odnosno 23 odsto svih glasača. Neprimetan procenat glasača izjasnilo se da nema stav o ovoj temi, odnosno za treću opciju glasalo je 19 učesnika u anketi ili svega 6 odsto glasača.

Međutim, mišljenja u komentarima bila su podeljena. Komentatori su uglavnom skretali pažnju na to da bi najpre trebalo obezbediti radna mesta, a bilo je i onih koji su ideju o Crvenki kao opštini videli kao još jedan način podele čiji je glavni cilj „uzimanje para“ i zapošljavanje još administrativnih radnika u Opštini. Neki komentatori predlagali su da Sivac postane opština jer, kako navode, površinski čini 33 odsto teritorije kulske opštine. U dobro prepoznatljivom, šaljivom stilu, pojavili su se komentari koji su apelovali na to da se Crvenka što pre odvoji i „povede sa sobom ove iz Opštine“.

Podsetimo se da je kulski Opštinski odbor Ujedinjenih regiona Srbije pre nekoliko godina obnovio ideju o otcepljenju Crvenke, koja bi činila opštinu zajedno sa Sivcom, Novom Crvenkom i Kruščićem. Oni su takođe podržali ideju od pre desetak godina, da Ruski Krstur, kao prestonica Rusina, bude samostalan, dok bi opštini Kula ostao samo Lipar.