(INTERVJU) Boris Bijelović – Multiart: Kada imate tim ljudi sa znanjem i iskustvom, koji rade srcem, onda ne postoji granica!

1275

VRBAS / NOVI SAD - Povodom Svetskog dana deteta, kompanija McDonald’s ugostila je u Novom Sadu mališane iz udruženja Multiart. Tim povodom smo razgovarali sa potpredsednikom UO Udruženja Multiart i osnivačem FB grupe "Vozači velikog srca" Borisom Bijelovićem, koji nam je preneo utiske sa ovog događaja, ali i odgovorio na sva naša pitanja koja se tiču aktivnosti Multiarta.

Povodom 20. novembra Svetskog dana deteta, kompanija McDonald’s ugostila je u Novom Sadu mališane iz udruženja Multiart i grupe Vozači i Iznajmlјivači velikog srca Srbija, čiji je Multiart osnivač.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959. UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tačno 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila. Dečja prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta, koju su ratifikovale 193 zemlјe, a osnovni principi Konvencije su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolјi interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

Kompanija McDonald’s i Multiart će nastaviti saradnju i dalje, naime sve porodice koje budu putovale na besplatan odmor preko fejsbuk grupe “Multiart – Vozači i Iznajmlјivači velikog srca Srbija” će moći da svrate u neki od objekata McDonald’s-a po izboru, i gratis dobiju svoje pakete.

Evo kako je protekao razgovor sa potpredsednikom UO Udruženja Multiart i osnivačem FB grupe „Vozači velikog srca“, Borisom Bijelovićem:

NM: Multiart ima širok dijapazon delatnosti i ciljeva. Bavite se organizacijom, edukacijom, inkluzijom, humanitarnim radom, itd. Na koji način uspevate da uskladite sve ove delatnosti?

Boris: Potpuno volnterski! Nikada nismo isplaćivali nikakve dnevnice, honorare, zarade… Iako smo mislili da to tako neće moći dugoročno da funkcioniše, Multiart traje i dalje, i nadograđuje programe i aktivnosti. Borba za decu daje ogromnu energiju, svaki rezultat vas tera i motiviše da radite dalje i ne posustajete. Kada imate tim, ljude sa znanjem i iskustvom, ljude koji rade srcem, onda ne postoji granica koja ne može da se pređe.

NM: I sam naziv udruženja (Multiart) sugeriše da se na različite načine bavite pre svega kulturom. Zašto je to značajno?

Boris: Verujte da je Multiart formiran isključivo kao udruženje koje se bavi kulturnom delatnošću, takva je bila ideja. 2006. godine je osnovano ovo udruženje na čelu sa Mijatom Uskokovićem, čuvenim vrbaskim kulturnim radnikom i entuzijastom. Vremenom je ekipa iz kraja počela sa organizacijom koncerata za bolesnu decu, pa je posle obavezne zakonske preregistracije pored kulture, socijalna zaštita postala primarna aktivnost udruženja. Multiart je veoma elastičan, i deluje tamo gde je najpotrebnije. Udruženje nema imovinu, nema objekte ni vozila, ali naše bogatstvo je u ljudima. Ljudima ogromnog znanja, iskustva, i ljudima velikog srca. Ali da se vratim na vaše pitanje, pa zamislite društvo bez kulture i bez tradicije…

NM: Imate li adekvatnu podršku od strane lokalne samouprave i na koji način finansirate svoje aktivnosti?

Boris: U startu smo sami sebe definisali kao volontere, i zaista se razlikujemo po tome od ogromne većine udruženja u Srbiji. Imamo dosta korektnu komunikaciju sa lokalnom samoupravom, ali finansijska podrška je više nego skromna. Udruženja poput našeg u svakoj, ali svakoj lokalnoj samoupravi dobijaju više sredstava iz budžeta. Ove godine putem opštinskog konkursa za udruženja građana nam je odobreno 200 hiljada dinara za kamp pod nazivom „Podržimo porodicu“ na Gučevu, a 50 hiljada dinara je za podršku Vozačima velikog srca uplatila opštinska Kancelarija za mlade. S obzirom na to da smo jedino udruženje u opštini Vrbas koje radi sa decom sa teškoćama, onda je jasno da je to zaista malo. Ranijih godina smo uspevali da realizujemo i dosta projekata preko Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, ove godine je putem konkursa za jedan projekat odobreno 100 hiljada dinara.

Od opštine smo pre tri godine na korišćenje dobili jednu kancelariju. Ali eto vidite, uz ogroman rad i uloženu energiju, i sa tako skromnim uslovima uspevamo da realizujemo programe koji su prepoznatljivi u celom regionu. Nije snaga u zidovima i uređajima, nego u ljudima. Snalazimo se, subotom kada najviše radimo sa decom pozajmljujemo susedne kancelarije, sportske i motoričke vežbe se odvijaju u trim sali karate kluba Vrbas koju dobijamo bez nadoknade, takođe i korišćenje zimskog bazena. Postoje i javne ustanove poput JAZIP-a – Javne agencije za zoohigijenu i poljoprivredu, gde je rukovodilac Ognjen Vasiljević u potpunosti shvatio potencijal saradnje sa udruženjima koja imaju međunarodni kapacitet. JAZIP je najsvetliji primer kako javna preduzeća i ustanove mogu da sarađuju sa udruženjima građana, a na opštu korist lokalne zajednice i društva uopšte.

NM: Koliko je interesovanje lokalne sredine za rad udruženja? Uključuju li se vaši sugrađani u aktivnosti Multiarta?

Boris: U jednom trenutku pre nekoliko godina nas je malo sustigao umor, a onda se pojavila žena koja je unela novu energiju u rad udruženja. Došla je sama, pokucala na vrata i ponudila svoju pomoć. Gospođa sa dve fakultetske diplome (državne naravno), uspešan sportista i rukometni trener, Suzana Mitrović je pre tri godine počela sa kombinovanim radom motoričkih vežbi u trim sali i rada na bazenu. Rezultati koje je postigla su zapanjujući. Na njen rad su se nadovezali novi programi i pojavili novi saradnici u udruženju. Kao što rekoh, bogatstvo je u ljudima, i po toj meri veoma smo bogati kao udruženje.

NM: Sarađujete sa drugim udruženjima, kako iz Vrbasa, tako i iz drugih gradova Srbije. Koliko ta saradnja utiče na kvalitet vašeg rada?

Boris: Ta saradnja je preduslov za rezultat! Na lokalnom nivou imamo značajan broj prijateljskih udruženja. Vrlo lepo funkcionišemo, isto važi i za udruženja iz drugih mesta, posećujemo se, razmenjujemo iskustva, ponešto i zajednički radimo. Manji deo toga prezentujemo u javnosti, jer ni ne stignemo da sve zabeležimo. Uključivali smo se i u programe Saveza Autizam Srbija, koji su razvijani u saradnji sa evropskim institutima i univerzitetima. U toku je razvijanje veoma ozbiljne saradnje sa udruženjima iz Republike Srpske. Imamo kontakte sa roditeljima dece sa smetnjama iz cele Evrope, te dobro poznajemo sisteme rada i podrške u gotovo svim zemljama. Veoma korisne informacije i iskustva nam prenosi psiholog iz Melburna Maja Koprivica, koja radi sa decom u jednoj od tamošnjih ustanova.

NM: Ono po čemu je Vaše udruženje postalo posebno prepoznatljivo u poslednje vreme je akcija „Vozači velikog srca“. Kako ste došli na tu ideju?

Boris: „Vozači velikog srca – Srbija“ je akcija koju smo pokrenuli početkom jula ove godine. Ideja je bila da porodicama sa decom koja imaju različite oblike i stepen invaliditeta, kao i deci i mladima koji su oboleli od malignih i retkih bolesti obezbedimo podršku prevozu do destinacija na koje su putovale tokom leta. Takođe, takvu vrstu podrške su dobijala i deca i mladi koji su imali potrebu da putuju na lečenje, bilo u Srbiji ili na klinike u inostranstvu. Loš materijalni status roditelјa i sama priroda obolјenja često onemogućavaju odlazak na lečenje, tako da je potreba za našim akcijama kontinuirana i neophodna.

NM: Kakvi su rezultati te akcije, tj. koliko dece ste do sada uspeli da prevezete na željene destinacije?

Boris: Tokom leta i jeseni je trideset porodica iz Srbije otputovalo uz podršku Vozača velikog srca – Srbija na Kopaonik, Taru, u Crnu Goru i Hrvatsku. Naravno prevozi su samo deo aktivnosti naše FB grupe. Grupa je u međuvremenu promenila naziv i proširila oblast delovanja.

NM: Da li je akcija „Vozači velikog srca“ zaokružena u smislu da postoji dovoljan broj vozača i automobila, smeštajnih kapaciteta, sredstava, logistike, itd?

Boris: Vozača velikog srca nikada nema previše, iako su nam se javili pojedinci koji sopstvenim putničkim automobilima prevoze one kojima je to potrebno. Imali smo podršku i autobuskih prevoznika FUDEKS, Beograd i ARRIVA koji su odobrili popust ili besplatan prevoz za porodice.

Od nedavno smo proširili program delovanja, tako da sada postoji grupa „Multiart – Vozači i iznajmlјivači velikog srca Srbija“. Uz besplatan prevoz, sada postoji i ponuda besplatnog smeštaja i odnosi se na prostor nekadašnje Jugoslavije. Samo tokom novembra, oko stotinu osoba, dece sa smetnjama u razvoju, mladih i njihovih porodica iz Srbije i Bosne i Hercegovine boravilo je ili će boraviti na Zlatiboru. To je zapravo prva akcija Iznajmlјivača velikog srca Srbija, jedina koja je od letos izvedena u celom okruženju a da podrazumeva hotelski smeštaj i popust od 50% na pansionsku ishranu uz besplatne prateće sadržaje. Sve se dešava u konačištu „Sunce“ na idealnih 1000 metara nadmorske visine, te se pruža pravi terapeutski boravak u objektu koji je kategorisan sa 3 zvezdice.

NM: Kakvi su Vam planovi za budući period po pitanju sprovođenja ove akcije?

Boris: Naši planovi za naredni period se odnose na organizaciju izleta, zimovanja, letovanja, kampova i kreativnih radionica za naše članove, kao i članove drugih udruženja iz Srbije i susednih zemalјa. Podrazumeva se naravno i podrška u prevozu za državlјane Srbije tokom cele godine. Organizovali smo i likovni konkurs za decu sa svim oblicima invaliditeta koji je u toku.

U realizaciji Programa pomažu nam pojedinci i pravna lica koja na naš račun uplaćuju novčana sredstva u vidu donacija, izdavačke kuće koje doniraju knjige za decu, apoteke, prevoznici, škole stranih jezika i sportski klubovi, pojedinci koji besplatno nude svoje usluge prevođenja, edukacije dece školskog uzrasta…

Ono što bi nam znatno olakšalo rad i pomoglo da delujemo efikasnije, svakako je vozilo kojim bi grupe mogle biti prevožene do smeštajnih kapaciteta. I kampovi, koje planiramo već za proleće, bili bi realizovani sa obuhvaćenim većim brojem dece iz cele Srbije.

Nadamo se da će javnost razumeti važnost našeg delovanja, kao i efekat koji odmor i promena sredine imaju na samu decu i njihove porodice. Rehabilitovana deca i odmorni roditelјi se lakše i uspešnije nose sa, najčešće, trajnim oštećenjima i samim tim rasterećena je socijalna sredina i država koja ne može da zadovolјi ni potrebe samog lečenja u najvećem broju slučajeva.

Zato pozivamo sve pojedince i pravna lica koja mogu podržati naš rad da to i učine donacijama, ličnim angažovanjem u prevozu, ponudom smeštaja ili bilo kojim drugim vidom podrške.

NM: Imate li nekih novih ideja i projekata koje planirate da pokrenete u Multiartu u narednom periodu?

Boris: Ideja ne fali, na lokalnom nivou otvaramo temu stanovanja uz podršku. U grupi Vozači i Iznajmljivači velikog srca Srbija pored mene su administratori i organizatori Jelena Marković iz Velikog Gradišta i Tanja Stojanović iz Novog Sada, a podršku nam daju Tanja Vujčić iz Beograda i agencija Executive Group. Ovo je jedan sjajan tim. Ove divne dame su profesori sa sjanim poslovnim iskustvom, radile su izuzetne projekte, a Executive group je više puta proglašavana za najbolju PR agenciju u Srbiji. Ne žurimo, imamo petogodišnji plan rada. Planiramo promovisati jedan novi pristup i sistem podrške u delu socijalne zaštite koji se odnosi na podršku deci i mladima sa teškoćama, i svim osobama sa intelektualnim i telesnim invaliditetom. Fejsbuk grupa je samo jedan vidljiv kanal putem kojeg delujemo, paralelno radimo projekte koji rezultate treba da daju u narednim godinama. Imaćemo gotovo sigurno u narednih nekoliko godina pionirske poduhvate u Srbiji.

NM: Koliko uopšte postoje adekvatni uslovi za normalan život dece sa posebnim potrebama u našoj zemlji?

Boris: Što se tiče lakših oblika invaliditeta, može se reći da je sistem podrške sasvim solidan, prosvetni sistem nudi inkluzivno obrazovanje, koje je prihvatljivo kod lakših oblika invaliditeta. Država nudi subvencije poslodavcima, postoji i zakonska obaveza zapošljavanja lica sa invaliditetom, ali sve se odnosi na lakše kategorije. Što se tiče težih oblika, sistem je zakazao i nema adekvatne odgovore. Multiart je primarno i posvećen kategoriji težih oblika intelektualnog i telesnog invaliditeta kod dece i mladih, a upravo iz razloga nedostatka podrške od strane sistema.

Navešću i plastičan primer, sistem vrlo često ne razlikuje visokofunkcionalni i niskofunkcionalni autizam. To je kao kada bi poistovetili osobu koja slabije vidi, tj ima malo veću dioptriju i potpuno slepu osobu. U ustanovama često rade osobe koje nemaju elementarna znanja, iskustva i veštine, i to stvara dodatni problem. Hroničan je nedostatak logopeda I defektologa sa iskustvom i znanjem, lekari veoma često ne umeju da postave dijagnozu u ranom periodu i gubi se dragoceno vreme. Udruženja daju svoj doprinos, ali takođe nedovoljan, vrlo često su udruženja skromnih kapaciteta. Nažalost postoje i udruženja koja razvijaju programe koji su fiktivni ili bez bilo kakvih rezultata.

Veliki problem je i što ljudi entuzijasti sa velikim iskustvom ne dobijaju priliku da se angažuju, a ukoliko sami registruju udruženja ne mogu da dođu do osnovnih sredstava za rad. Prosto smo u začaranom krugu i imamo teško stanje u praksi. Multiart uspeva da radi na ovakav način, ali mnogi drugi koji mogu dati sjajan doprinos više ne rade, ili rade sa smanjenim kapacitetima. Ovakvim organizacijama država mora pomoći, jer rade na veliku korist društvene zajednice, i uveravam vas štede budžet ove zemlje. Dovoljno bi bilo da neko stavi sve na papir i napravi dugoročnu računicu. Treba shvatiti da se u ovakvim udruženjima nalazi ogroman društveni potencijal.

NM: Postoji li potreba za edukacijom građana kada je reč o inkluziji osoba sa posebnim potrebama?

Boris: U tom delu je uloga udruženja jako velika! Navešću primer Vrbasa. Decenijama je problem osoba sa drugačijim potrebama tabu tema u našoj sredini, dnevni boravak za ove osobe nikada nije otvoren, iako postoji u gotovo svim opštinama u Vojvodini. Tek se sada privodi kraju. Roditelje je bilo sramota da prošetaju gradom sa svojom decom sa invaliditetom, jer je bilo raznih komentara i neprijatnosti. Okolnosti su se danas promenile, videćete preko leta na vrbaskom bazenu dosta dece i mladih sa najtežim oblicima invaliditeta, takođe i naše sugrađane kako im pritrčavaju u pomoć da uđu ili izađu iz vode. Ponosan sam na tu promenu u razmišljanju ljudi u našem okruženju. S obzirom da smo poslednjih godina dosta prisutni u javnosti, to je verujte dalo rezultat. Skrenuli smo pažnju javnosti i mnogo je ljudi iz naše sredine shvatilo ovu problematiku.

Krećemo se po poslastičarnicama, restoranima i drugim javnim mestima sa našom decom, dešava se i danas da sretnemo poglede i reakcije koje nisu baš prijatne, ali ne hajemo na to. Više puta sam bio prinuđen da dajem objašnjenja i ljude upoznajem sa kategorijama naše dece, objašnjavam stanja i problematiku. To je po meni ispravan pristup, ne možemo se samo žaliti na teško stanje u ovoj oblasti, nego moramo intenzivno delovati kako bi se nešto promenilo.

NM: Na koji način ljudi mogu da pomognu udruženju Multiart?

Boris: Za programe na državnom i regionalnom nivou će nam biti potrebna šira i veća društvena podrška. Vozačima velikog srca je neophodno jedno putničko kombi vozilo. Kontinuirano tokom godine apelujemo na sve lјude koji u vlasništvu imaju vikendice, apartmane ili kuće za odmor da se uklјuče u našu akciju besplatnog davanja smeštaja za decu i mlade sa smetnjama i invaliditetom i njihove roditelјe. Ideja jeste da se smeštaj ponudi kada su smeštajni kapaciteti slobodni, te na taj način pruži sjajna podrška bez gotovo bilo kakvog troška.

Imamo dva računa udruženja, jedan u ERSTE banci za potrebe lokalnih programa, broj računa je: 340-11009307-24. Drugi račun je u UNICREDIT banci i služi za potrebe rada grupe “Multiart – Vozači i Iznajmljivači velikog srca Srbija”, broj računa je: 170-0030034366000-60.

Apelujemo na manje uplate, na one iznose koji neće opteretiti nijedan porodični budžet. Imamo i PayPal nalog: [email protected], to je najjednostavniji način uplate za ljude iz dijaspore koji eventualno žele da daju podršku.

Link ka grupi: www.facebook.com/groups/273664699781556/

B.G.