(INTERVJU) Aleks Kovač: San mi je da postanem NAUČNIK

1031

KULA - U poslednjih nekoliko godina, često smo pisali o velikim uspesima učenika Osnovne škole "Petefi Brigada", Aleksa Kovača. Sada, kada Aleks završava osnovnu školu, želeli smo da porazgovaramo sa njim i saznamo kako se tokom godina nosio sa tolikim uspehom i kakvi su mu planovi za budućnost.

Foto: Privatna arhiva

NM: Već nekoliko godina pratimo tvoje uspehe u matematici. Kada je ova nauka počela da privlači tvoju pažnju?

Aleks: Učenik sam 8. razreda Osnovne škole „Petefi brigada“. Pre 6 godina, tačnije u 2. razredu sam saznao da imam mogućnost da učestvujem na jednom međunarodnom matematičkom takmičenju. To je bio „Kengur bez granica“. Zadatke sam uradio bez greške i osvojio sam zlatnu medalju. Ovaj uspeh je motivisao i mene i moje roditelje da se više posvetimo matematici. Od 3. razreda me vode svake druge subote tokom školske godine u Suboticu u privatnu školu za talente, ali i pored svega jako puno radim i sam kod kuće. Od tada su mi se ukazala mnoga takmičenja u zemlji i u inostranstvu, i na svakom od njih ostvarujem velike uspehe. Na tome sam jako zahvalan svojim roditeljima, učiteljici i nastavnicima.

NM: Da li, pored matematike, imaš još neka interesovanja?

Aleks: Da. Od 6. razreda na sam vrh omiljenih predmeta pored matimatike se popela i fizika, zahvaljujući znanjima iz matematike ali i zahvaljujući mom fenomenalnom mentoru, profesoru Ostojić Milisavu, koji zapravo nije ni moj nastavnik. On je primetio moj talenat i za fiziku i sam se ponudio da radi sa mnom. Ova fenomenalna saradnja traje već tri godine i od tada imam dve medalje sa državnih takmičenja iz fizike. Imam uspehe i iz drugih predmeta, maternji jezik i ostale prirodne nauke, ali su matematika i fizika na apsolutnom vrhu.

NM: Verovatno ti pripreme za silna takmičenja oduzimaju mnogo vremena. U kojoj meri stižeš da se posvetiš ostalim predmetima?

Aleks: Jeste da oduzma puno vremena, pogotovo u periodu kada počnu takmičenja, od januara do aprila, maja, ali uglavnom stižem sve. Na časovima jako pazim pa uglavnom skoro sve naučim i zapamtim u školi, pa kući ostane samo da napišem šta treba i da ponovim gradivo, tako da tu dobijem na vremenu da se pripremam za takmičenja. Ove godine sam odlučio da se takmičim samo iz određenih predmeta, jer se polako pripremam i za prijemni u srednju školu. Međutim, pored svega, i priprema, i učenja, ipak mi ostane vremena i za zabavu i razonodu, čak i za čitanje, jer jako volim da čitam. Naravno, zabava i razonoda nije u onoj meri koliko bih ja to voleo, ili koliko moji drugari stignu, ali sam zahvaljujući roditeljima uspešno odredio prioritete. I tako, ako je organizacija dobra – nađe se vremena za sve.

NM: Na takmičenjima, na koja ideš, bude mnogo sjajne dece poput tebe, iz cele Srbije. Da li se među vama oseća rivalstvo?

Aleks: Da, ima još mnogo uspešnih učenika i njih srećem na svim ovim takmičenjima iz matematike i iz fizike. Čak se srećemo i u letnjim kampovima i mogu reći da nema ni traga od rivalstva. Čak smo postali jako dobri drugari. Ali zbog razdaljina, tokom godine samo kontaktiramo i “družimo” se preko društvenih mreža. Imam drugare iz Niša, Čačka, Užica, čak iz Beograda. Jako se dobro slažemo i družimo. Nakon takmičenja dugo razgovaramo o načinu rešavanja zadataka i na ovaj načim zapravo učimo jedni od drugih. Jako se dobro osećam u njihovom društvu i jako je kvalitetno vreme koje tada provodimo zajedno. Samo je šteta što je malo ovakvih prilika.

NM: Koliko ti je značila podrška roditelja i nastavnika na takmičenjima gde si učestvovao i osvajao nagrade?

Aleks: Ovaj tempo takmičenja ne može da padne samo na teret jedne ili dve osobe. Tu jako naglašavam neiscrpnu pomoć i podršku mojih roditelja na prvom mestu. Oni u pozadini organizuju sve, ugovaraju, dogovaraju, nabavljaju sredstva. Moje je samo da “radim” i učim. Puno mi znači i angažovanost nastavnika tokom pripremnog perioda. Zajednički rad i zalaganje – moj, mojih roditelja i nastavnika je urodilo ovim plodom, da za 6 godina takmičarskog perioda imam oko 100 značajnih uspeha.

NM: Da li su i u kojoj meri takmičenja na kojima si učestvovao odredila tok tvog budućeg školovanja, tj. obrazovanja?

Aleks: Dobro pitanje. Naravno da su mi odredili smer u kojem treba da učim dalje. Sigurno su to matematika i fizika. Jako volim ove dve nauke. Još ako dodam i znanja iz informatike i programiranja, onda je sve kompletirano za dalje učenje. Jedino što je još neodlučeno – gde, u kojoj školi i / ili kojoj zemlji. O tome još ne bih voleo da govorim otvoreno, jer još nisam odlučio. Ima puno ideja, mogućnosti, ima čak i dobrih ponuda, poziva. Razmišljam, razmišljamo. Ali je siguno da su to matematika i fizika.

NM: Kakvi su tvoji planovi za budućnost? Razmišljaš li već sada o tome kojim poslom bi želeo da se baviš?

Aleks: Ovo je sada sa 14 godina teško odlučiti tačno. Znam sigurno oblasti kojima želim da se bavim. Sigurno ću istrajati u tome. A profesije koje se bave matematikom i fizikom su veoma raznovrsne. Mogućnosti su velike i svetrane. Moj prvi san, još u nižim razredima bio je da budem naučnik i pronalazač. Uzor mi je oduvek bio i ostao Nikola Tesla. Možda i budem. Nikad se ne zna.

M.V.