(FOTO)(VIDEO) Salon lepote u Kuli zadesila havarija, niko ne zna ODAKLE DOLAZI VODA

4012

KULA - Na poziv vlasnice lokala u Lamelama, ekipa Portala "Naše Mesto" je kamerom zabeležila havariju koja je zadesila jedan salon lepote u Kuli. Vlasnica lokala se nalazi u veoma teškoj situaciji jer niko ne može da pronađe rešenje, tj. mesto odakle dolazi voda.

Majstori su morali da prekopaju dobar deo zida

Problem sa izbijanjem vode iz zidova je počeo još u avgustu mesecu 2017. godine i do današnjeg dana nije pronađeno rešenje. Voda iz zidova je počela da izbija iz nepoznatog razloga, a pošto je donji deo pomenutog lokala najniža tačka od svih ostalih lokala u zgradi, voda se pojavila samo na tom mestu.

Sa pretpostavkom da je pukla cev, vlasnica lokala je odmah potražila upravnika zgrade kako bi zajedno rešili problem. Međutim, ispostavilo se da zgrada nema upravnika, a prema rečima stanara, JKP „Komunalac“ Kula je već jednom ispred zgrade ispraznio šaht pun vode. Upravo u tom nekom periodu, pojavila se voda u lokalu.

Foto: Lična arhiva

Vlasnica lokala je odmah kontaktirala JKP „Komunalac“, a prema njenim rečima, od njih je dobila odgovor da su oni sanirali problem u šahtu, da voda u lokalu nije u njihovoj nadležnosti i da je prepuštena sama sebi. Posle toga, ceo slučaj je prijavila nadležnoj opštinskoj inspekciji, gde su joj tražili da ona angažuje vodoinstalatera kako bi otklonili problem. Došao je prvi vodoinstalater koji je tvrdio da je to pijaća voda i da je negde pukla cev. Međutim, inspekcija nije htela da prihvati taj odgovor i rešili su da na njihov zahtev dođe drugi vodoinstalater koji će da pregleda situaciju.

Na kraju je došao i drugi vodoinstalater koji je prekopao zidove i pod lokala, pa je utvrđeno da ispod lokala i oko mesta gde se pojavljuje voda, zapravo nema nikakvih cevi. Voda koja se koristi u salonu lepote za obavljanje posla, dolazi iz druge grane i kompletna infrastruktura je u redu.

Foto: Lična arhiva

Nakon toga, rešili su da otvore kanalizacioni šaht ispred zgrade gde su zatekli problem, jer je protok otpadne vode bio veoma usporen i zakrčen. Ubrzo je „Komunalac“ sanirao i taj problem, međutim, voda je i dalje nadolazila kroz zidove i pod lokala.

U međuvremenu, vlasnica lokala trpi gubitke, jer posao stoji zbog problema sa vodom. Kako bi barem saznala sastav vode, odlučila je da u Zrenjanin odnese uzorak vode na analizu, kako bi se utvrdilo da li iz zidova izbija voda za piće, kanalizacija ili izvorska voda.

Foto: Lična arhiva

Ubrzo su stigli rezultati u kojima piše da je uzorak vode iz zida identičan kao uzorak vode sa česme, što znači da se ovde radi o pijaćoj vodi.

Situacija se dalje zakomplikovala, jer, kako tvrdi vlasnica lokala, niko neće privremeno da zavrne ventil u zgradi kako bi ustanovili da li će se povući voda koja izbija iz zidova i plavi lokal. Problem joj pravi i nadležna opštinska inspekcija, jer su joj do sada izdali samo jedan zapisnik, a nekoliko puta su izlazili na teren. U prvom zapisniku je navedeno da voda dolazi iz sistema za grejanje, što je naknadno utvrđeno da je pogrešno, jer sistem za grejanje ne beleži pad pritiska vode.

Foto: Lična arhiva

Pored moje dobre volje, inspektori i „Komunalac“ samo prebacuju problem i neće da zavrnu vodu, a po zakonu to mogu samo oni da urade. Nije moje i nije po zakonu da ja sama zavrćem vodu. Samo bih još dodala da je predsednik opštine Kula izašao u susret i učinio sve što je u njegovoj moći da se moj problem reši, ali niko drugi nije ništa uradio.“ – završava vlasnica lokala.

Foto: Lična arhiva

Odgovor JKP „Komunalac“ Kula

Povodom problema u salonu lepote, kontaktirali smo JKP „Komunalac“ Kula i dobili sledeći odgovor:

„Radnici radne jedinice vodovod JKP „Komunalca“ iz Kule prvi put su zašli na teren po usmenoj prijavi vlasnice lokala i tom prilikom nisu konstatovali da je do izlivanja vode u lokal došlo usled kvara na vodovodnoj mreži ili kanalizacionoj mreži kojom upravlja i koju održava JKP „Komunalac“. Drugi put su na teren izašli po nalogu inspekcije i tada je izvršen pregled vodovodne mreže do centralnog vodomera zgrade, pregled vodovodne mreže u ulici Slobodna Penezića (kako bi se isključila mogućnost da se voda sliva sa brega), pregled kanalizacione mreže i pregled atmosferske kanalizacije, ni tom prilikom nije ustanovljen kvar ili havarija koja bi dovela do izlivanja vode. Treći put ekipa vodovod JKP „Komunalca“ je izašla na teren po nalogu predsednika opštine i tom prilikom je izvršena ista kontrola, ali su pozvane i kolege iz Vrbasa. Ni tom prilikom nije ustanovljeno da do izlivanja dolazi zbog problema na delu instalacija za koje je nadležno komunalno preduzeće. Četvrti put radnici JKP „Komunalca“ su izvršili pregled nakon pismene prijave vlasnice lokala, ni tada nije ustanovljeno da do izlivanja vode dolazi zbog havarije ili problema na delu mreže koju održava JKP „Komunalac“. Ukupno četiri puta su vršene kontrole i na svaki zahtev se odreagovalo u najkraćem roku i na profesionalan način.

Pregled unutrašnje instalacije zgrade i pregled instalacija u pojedinačnim stanovima JKP „Komunalac“ ne može da radi bez saglasnosti svih stanara ili naloga inspekcije. Isto se odnosi na izneti zahtev da se isključi voda na 24 časa svim stanarima pomenute zgrade kako bi se konstatovalo da li je voda koja se izliva u lokal iz unutrašnje vodovodne instalacije.

Analiza vode koja je urađena u Zrenjaninu i koja je i dostavljena JKP „Komunalacu“, ne odgovara uzorku iz vodovoda. Dodatnu analizu vode po nalogu inspekcije uradiće Zavod za javno zdravlje Sombor, koji inače i radi kontrolu vode za piće svih vodovoda u Zapadnobačkom okrugu. Sama analiza vode može eventualno jedino da ukaže da li je problem posledica podzemnih voda, posebno što je taj lokal bitno niži od svih lokala u toj zgradi ili je posledica problema na unutrašnjoj ili spoljašnoj instalaciji. U svakom slučaju radnici radne jedinice vodovod JKP „Komunalca“ su spremni da odrade sve što je u njihovoj nadležnosti i ispoštuju svaki nalog inspekcije kako bi se otklonio problem.“ – navodi se u saopštenju JKP „Komunalac“ Kula.

Prošlo je već četiri meseca kako se pojavila voda u lokalu, a vlasnica i dalje trpi štetu za koju tvrdi da nikako nije ni kriva ni odgovorna. U nadi da će joj nadležni pomoći, obratila se medijima sa pričom koju ste upravo pročitali.

Pogledajte video prilog sa lica mesta:

Nemanja Janjanin