(INTERVJU) Šejla Zarubica, svetski priznata šampionka u bodibildingu i fitnesu

1351

KULA / RUSKI KRSTUR / ODŽACI - Razgovarali smo sa Šejlom Zarubicom iz Ruskog Krstura, koja je sa samo 24 godine postala vicešampion sveta u u bodibildingu i fitnesu, na takmičenju koje je održano na Kipru i osvojila prvo mesto na Svetskom kupu u Pančevu. Pored toga, Šejla je učestvovala na velikom broju međunarodnih takmičenja, odakle je takođe donela nagrade.

Šejla Zarubica na takmičenju u Pančevu / Foto: Zoran Mihajlović

NM: Sa koliko godina si krenula sa intenzivnim treninzima?

Šejla: Treniram od malena, prvo sam krenula sa karateom koji me je pratio celu osnovnu skolu, od 1. pa sve do 8. razreda, zatim sam prešla na rukomet, gde sam bila jedna od najboljih bekova i dan danas ne mogu da prežalim sto nisam nastavila sa tim sportom. Ali kako sam odrastala tako sam želela da isprobam što više sportova. Prešla sam na Tajlandski boks, džiu džicu i grappling, takmičila se na Evropskim takmičenjima i bila zaista uspešna i talentovana baš za to. Međutim razne povrede i odlazak na fakultet su me preusmerili ka fitnesu i bodi bildingu jer sam u teretani od malena. Sa svojih 5 godina sam se još motala po teretani, mami uz nogu, pa sve do danas. Moram napomenuti da sam se takmičila kao mala i u latinoameričkim plesovima, gde sam bila državni prvak. Tako da, sa intenzivnim treninzima sam krenula negde u 3. razredu srednje škole, to podrazumeva redovne i ozbiljne treninge.

NM: Budući da ti je majka Ilona Zarubica, koja je decenijama profesionalno u ovom sportu, da li si oduvek znala da želiš da kreneš njenim stopama ili si se premišljala?

Šejla: Majka mi je uzor u svemu, ali nikad nisam bila 100% sigurna da ću se takmičiti u ovom sportu i da ću krenuti njenim stopama. Zašto? Ovaj sport je jedan od najtežih sportova, jer nije dovoljan samo pravilan trening i samo doziranje treninga, već je to i psihička borba, borba sa samim sobom, jer kada je najteže moraš sebi još više otežati. Sve to podrazumeva ozbiljna odricanja i maksimalnu posvećenost ishrani i treningu kao načinu života. Jednom rečju, moraš biti fanatik. Ceo život gledam kako to moja majka radi, koja je najbolja u ženskom bodi bildingu, na samom Svetskom vrhu i ni u jednom momentu nisam mislila da je to lako, ali tek kada sam odlučila da se takmičim, tada sam shvatila pravu težinu svega toga. Verujte mi ne znam da li postoji išta teže.

NM: Pretpostavljam da ti se režim ishrane znatno razlikuje od većine nas. Koju hranu obično jedeš, a šta izbegavaš?

Šejla: Režim ishrane u toku priprema se bazira uglavnom na proteinskoj ishrani, koja podrazumeva meso, jaja, sir itd. U toku priprema sam jela samo meso ribe – skušu i oslić, koji su bili samo kuvani, bez ikakvih začina. Ujutru jaja, ponekad kuvani krompir i pirinač, ali poslednjih 45 dana sam bila na strogoj ishrani i jela sve što nema vlakna i hidrata, znači ponovo riba. Tih 45 dana nisam jela čak ni voće i povrće, a kamoli druge hidrate. Kao što sami znate, hidrate je u današnje vreme teško izbeći, jer hidrati su svuda, u svakoj namirnici. Moja redovna ishrana je skroz drugačija, ja volim da jedem pice, palačinke, špagete, u suštini testeninu i puno slatkiša, tako da mi je borba sa ishranom bila najteža, ali sam prevazišla sva očekivanja.

Šejla Zarubica / Foto: Zoran Mihajlović

NM: Studiraš, radiš kao profesionalni trener, pripremaš se za takmičenja… Kako uspeš sve da postigneš?

Šejla: Sve se može, kad se hoće. U toku priprema sam na izmaku snage i sve mi je teško jer ni kola ne mogu da idu bez goriva, a kamoli čovek na takvoj ishrani. Uz sve to, 2 treninga dnevno, obaveze na poslu i fakultet je zaista teško ispratiti, ali kao što rekoh, sve se može. Ono što je interesantno je da sam u toku dijete dala najviše ispita.

NM: Na koliko takmičenja si do sada učestvovala i gde ti je bilo najzanimljivije?

Šejla: U ovom sportu sam se takmičila prvi put pre 2 godine, a takmičenje se održalo u La Cietatu u Francuskoj. Bilo je to takmičenje za Mis i Mister Univerzuma, zajedno sa mojom majkom sam nastupala na tom takmičenju. To nam je bila najveća želja, da zajedno izađemo na neko od njenih takmičenja i želja se ispunila. Tada sam se takmičila u kategoriji bikini juniori, bilo nas je preko 30, a ja sam ušla u top 5. Za mamu ne moram ni da pričam, ona je uvek prva. Ove godine sam se ozbiljno odlučila da dam svoj maksimum, a dala sam i više od toga, prevazišla sva očekivanja i osvojila Svetski kup u Pančevu, u kategoriji Atletik klas 1, kao i u apsolutnoj kategoriji, u kojoj se takmiče pobednice svih kategorija. Pehar mi je dodelila najjača mama na svetu, moja mama, tako da ću to pamtiti do kraja života. Konkurencija je bila veoma jaka jer su bile bilderke iz Rusije sa mnom u apsolutnoj kategoriji, nastupale su i Turkinje, Slovakinje… Najzanimljivije takmičenje od svih je bilo na Kipru 4. novembra ove godine. Tog datuma je bio moj rođendan, na kom sam postala vicešampion sveta u kategoriji Figure juniori, takođe sam i otvorila takmičenje sa prvim nastupom. Prvoplasirana je bila Australija, a trećeplasirana Rusija. Ogroman uspeh za Srbiju.

NM: Kako si se provela na Kipru, kakvi su bili domaćini, a kakva konkurencija?

Šejla: Nismo spavali 2 dana, jer smo odmah nakon sletanja aviona otišli na takmičenje koje je trajalo od 09:00 časova do 01:00 posle ponoći. Međutim, ekipa koju su činila nas četiri reprezentativca i predsednica Federacije je bila i više nego mala, a odabrana. Obišli smo Larnaku i Nikoziju, čak smo i ušli u more po toj hladnoći, proslavili moj rođendan i bilo je predivno! Zaljubila sam se u Kipar zbog prijatnih domaćina i predivne prirode, moram napomenuti da im je i muzika fenomenalna. Pošto volim indijsku kulturu, oduševila sam se još više kad sam videla indijsku kuhinju i indijsku nošnju na svakom ćošku.

NM: Imaš samo 24 godine i već si osvojila veliki broj odlikovanja. Na šta si najponosnija?

Šejla: Ne mogu reći na šta sam najponosnija, jer sam znala da ću biti svetski prvak i to sam i uradila, to je bio samo jedan put do mog cilja, puno velikih stvari me još čeka. Biću najponosnija ako ostanem takva kakva jesam i doprinesem ovom svetu tako što ću biti humana. Biti human danas je vrlina.

NM: Nedavno je objavljeno da je Rusima zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama 2018. godine zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava. Kakvo je stanje u sportu kojim se ti baviš, da li se dešavalo da nekoga suspenduju sa takmičenja?

Šejla: U bodibildingu i fitnesu nema nikakvog suspendovanja, jer je sve dozvoljeno i sve se zna, a u svim ostalim sportovima je to javno zabranjeno. Međutim, da se odmah razjasni, nisu samo bilderi ti koji korise nedozvoljena sredstva. Na primer teniseri, biciklisti, kako oni mogu da voze bicikl 8 sati 75 km/h i naredna 3 dana da voze trke bez pauze? kako može teniser da igra jedan meč po par sati i narednih dana da ima isto to? Ne bi to mogli ljudi koji paze na ishranu, zar ne? Na ovu temu ima mnogo da se priča i piše.

NM: Kao mlada, uspešna osoba, planiraš li da pobegneš iz Srbije ili ćeš ipak ostati i pokušati ovde da gradiš svoju karijeru?

Šejla: Radim u najboljoj teretani u Novom Sadu, držim privatne treninge i u Krsturu, kao i u Odžacima. Ako se nastavi ovim tempom, za sada sam zadovoljna i životom ovde, ali u Srbiji generalno ne znaju da cene sportove koji nisu fudbal ili tenis. Moraš vijati sponzore i štošta da bi mogao nešto da uradiš, a veoma je teško i preskupo za naš standard.

NM: Kakav savet želiš da daš nekome ko želi da počne da se bavi bodibildingom?

Šejla: Danas je, hvala Bogu, sve dostupno i teretane su na svakom ćošku, ali isto tako ima jako puno trenera koji i nisu baš kvalifikovani za to i lako se upuštaju u rad sa klijentima a da ne mare da od njihovog znanja zavisi samo zdravlje klijenta. Tako da, izaberite kvalitetnog i pravog trenera za vas, posavetujte se sa stručnjacima poput moje mame i sportistima kao što sam ja, pa tek onda odlučite kog ćete trenera da izaberete, jer danas puno njih prodaje maglu. Ako mislite da je lako napumpati mišiće, možda i jeste, ali je teže zadržati formu. Potrebno je dosta vremena za izgradnju mišićne mase, pogotovo kod devojaka. Često mi kažu pre nego što krenemo sa treniranjem: “Ja ne želim da imam mišiće kao ti” ili “Ja ne želim da se nabildam za 2 nedelje”. Za to je potrebno dosta vremena i redovnog treninga, kao i stručni trener. Slobodno krenite sa treningom što pre i bez predrasuda. Teretana ne služi da biste se samo nabildovali, već je to zdrav način života, poboljšanje vaše fizičke forme, nebitno da li ste gojazni, mršavi ili imate neki posturalni poremećaj. Fizički rad oslobađa psihički.

Na kraju želim da se zahvalim Opštini Kula, direktoru JKP “Komunalac” Kula i “Frigoelektroniku”, takođe iz Kule, koji su mi finansijski pomogli oko odlazka na Svetsko prvenstvo na Kipru.

M.V.