Multiart zadovoljan nacrtom strateškog plana razvoja socijalne zaštite opštine Vrbas

190

VRBAS - Udruženje Multiart izdalo je saopštenje koje se tiče definisanja nacrta strateškog plana razvoja socijalne zaštite opštine Vrbas za period od 2018. do 2022. godine. To saopštenje objavljujemo u celosti.

Udruženje Multiart je zadovoljno nacrtom stratešog plana razvoja socijalne zaštite za period 2018-2022. godine, koji skupština opština Vrbas treba da usvoji u narednom periodu.

Konačno su u potpunosti prihvaćene sugestije civilnog sektora, pogotovo u onim segmentima u kojima ustanove sa teritorije opštine Vrbas ne deluju. Stvoreni su važni preduslovi za realizaciju novih usluga iz oblasti socijalne zaštite, koje do sada u našoj opštini nikada nisu bile realizovane.

Naše udruženje je stavilo akcenat na podršku deci i mladima, kao i na stanovanje uz podršku, kao vid pružanja pomoći i podrške osobama sa invaliditetom da ostvare što veći stepen samostalnosti, kako bi poboljšali kvalitet života i integrisali se u zajednicu. Ova usluga se organizuje i u cilju sprečavanja odlaska na domski smeštaj, a kao vid socijalne zaštite koji obezbeđuje život osobama sa intelektualnim i drugim razvojnim smetnjama u otvorenoj zajednici. Ono se bazira na nekim od osnovnih ljudskih prava kao što su pravo na život u zajednici i pravo na izbor. Ovakve usluge su razvijene u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u zemljama u okruženju, takođe u više gradova i opština u Srbiji.

Posebno pohvaljujemo angažovanje članice veća za socijalna pitanja Danijele Ilić i načelnice Odeljenja za društvene delatnosti opštine Vrbas Mire Nedić. Jedina šansa za razvijanje svih usluga iz oblasti socijalne zaštite jeste puna saradnja lokalne samouprave, ustanova i civilnog sektora. Apelujemo na sve subjekte odlučivanja da daju podršku usvajanju stratešog plana razvoja socijalne zaštite za period 2018-2022. godine.

Strateški plan razvoja socijalne zaštite na teritoriji opštine Vrbas je ključni dokument namenjen svim institucijama i organizacijama koje se bave ovom oblašću i kao takav predstavlja temelj za obezbeđivanje socijalnog napretka i unapređenje sveobuhvatnog kvaliteta života naših sugrađana. – KRAJ SAOPŠTENJA