(VIDEO) Pridružite se akciji ZIMSKOG BROJANJA SOVA u svojoj okolini

583

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - Od 15. decembra 2017. do 15. januara 2018. godine održaće se akcija sistematskog brojanja sova utina širom Srbije.

Foto: pixabay.com

Utina je srednje veličine, sa telom dugačkim 35-40 cm i rasponom krila 85-95 cm. Karakteristične su po izdignutom perju na vrhu glave, uškama, po čemu su i dobile naziv. Utine se hrane malim glodarima, najčešće poljskim voluharicama i miševima, zbog čega je ova ptica vrlo korisna.

Naučnoj i široj javnosti u Srbiji su već nekoliko decenija poznata zimovališta sova utina. Procenjuje se da se broj gnezdećih parova sova utina u Srbiji kreće od 19.000 do 28.000, dok se na području Vojvodine gnezdi od 9.700 do 14.200 parova.

Ovu grupu lakom i dostupnom za proučavanje čini njihovo karakteristično post-gnezdeće okupljanje u zimska jata, ali je to čini i ranjivom jer su mnoga jata smeštena u selima i gradovima, gde su najčešće nezaštićena i prepuštena na milost i nemilost meštanima.

Utine su na teritoriji Srbije zaštićene Zakonom o zaštiti prirode kao strogo zaštićena vrsta i strogo je zabranjeno njihovo uznemiravanje, hvatanje i ubijanje.

Prema skorašnjim istraživanjima, većina jata utina u Srbiji smešteno je u ljudskim naseljima. One vole zavetrine pored visokih zgrada, parkove, drvorede i dvorišta privatnih kuća. Najviše vole da se odmaraju na četinarima.

Najlakši način da uočite jato utina je da ispod drveća tražite njihove izbljuvke, koji su sačinjeni od nesvarenih ostataka plena, kao što su dlaka, kosti ili perje. Takođe, pored drveća možete videti i karakterističan beo, krečnjast izmet.

Uputstvo za popis sova možete pronaći – OVDE.

Formular za popis sova možete preuzeti – OVDE.