Danas je Sveti Nikola, dan kada POLA SRBA SLAVI, a druga polovina IDE NA SLAVU

497

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljaju dan Svetog Nikole ili Nikoljdan, najćešću slavu kod Srba.

Sveti Nikola Čudotvorac je jedan od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Po broju porodica koje slave ovu slavu, često se kaže kako polovina Srba slavi, a polovina ide na slavu. Kako Sveti Nikola pada u vreme Božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Sveti Nikola je rođen u maloazijskoj oblasti Likiji, a živeo u gradu Miru, zbog čega je poznat i kao Nikola Mirlikijski. Svoj duhovni život je počeo u manastiru Novi Sion kod svog strica i tu se i zamonašio. Bio je sin jedinac i posle smrti roditelja je svu imovinu razdelio siromašnima.

Dok se u pravoslavnom svetu Sveti Nikola slavi 19, kod katolika se ovaj dan slavi 6. decembra. Crkva obeležava i 22. maj, u znak sećanja na dan kada su mošti ovog svetitelja 1096. godine prenete iz Mira u tada pravoslavni Bari u Italiji i položene u crkvu Svetog Jovana Preteče. Građani Barija su tri godine posle toga podigli crkvu posvećenu Svetom Nikoli, a zabeleženo je da je u 14. veku kralj Stefan Dečanski slao bogate priloge ovoj crkvi i ukrasio je srebrom, kao zahvalnost što mu je, kako je verovao, Sveti Nikola povratio vid.