(VIDEO) Poznati američki voditelj posetio Ratkovo i tamo pronašao grob svog pretka

1258

ODŽACI / RATKOVO - Poznati američki voditelj Džonatan Leg, koga javnost najbolje zna po turističkim emisijama na kanalu Travel, posetio je i Zapadnobački okrug.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Ne tako davno, u novembru 2016. godine, Džonatan je stigao u opštinu Odžaci, tragajući za svojim precima i u Ratkovu naišao na nešto što mu je dalo nadu da u ovom mestu i dalje žive njegovi rođaci. Kako saznajemo, on je u naše krajeve stigao ne bi li odgonetnuo jednu od najvećih tajni – gde je sahranjen Atila Hunski. Ovo putovanje se ubrzo pretvorilo u pravu avanturu koja mu je proširila znanje o njegovoj porodici.

Prva stanica ovog američkog voditelja bila je Crkva Svetog Arhangela Mihaila, katolička crkva u Odžacima, koja je podignuta u periodu od 1818. do 1821. godine, gde mu je sveštenik pokazao skicu groblja na kome bi mogao da pronađe odgovore. Među imenima svih koji su tu sahranjeni, upisano je i njemu poznato ime, čije se godine rođenja i smrti podudaraju sa onima koje je Džonatan znao.

Prateći informacije koje je dobio u Odžacima, Džonatan se uputio u Ratkovo i tamo posetio katoličko groblje sa zaraslim grobovima podunavskih Švaba, koje retko ko danas obilazi, budući da se mali broj nemačkog življa zadržao ovde posle Drugog svetskog rata.

Prolazeći pored zaraslih grobova, Džonatan je ugledao nešto neočekivano. Uredan spomenik, bez ijedne travke isticao se u ovoj šumi korova, a na njemu je bilo uklesano prepoznatljivo ime. Bio je to grob Frenka Meja, za koga ovaj američki voditelj smatra da mu je predak.

Kako je Džonatan objasnio u videu, njegov predak je bio jedan od nemačkih imigranata koji su Dunavom doplovili u naše krajeve u 18. veku i tu se naselili. Nadu da u opštini Odžaci ima rođake dao mu je uredan i redovno održavan grob, a da li ih je i pronašao, nismo uspeli da saznamo.

M.V.