U Bogojevu osnovan pčelarski viteški red „Tamaško Jožef“

182

BOGOJEVO - Pčelarsko udruženje u Bogojevu, jedno od najstarijih u Bačkoj, nedavno je održalo manifestaciju na kojoj je osnovan pčelarski viteški red "Tamaško Jožef".

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Ovu svečanost, koja je priređena u crkvi Svetog Ladislava u Bogojevu, svojim prisustvom su uveličali pčelari iz Temerina, Mađarske i Hrvatske. Devet novih članova pčelarskog viteškog reda „Tamaško Jožef“ položilo je zakletvu pred osnivačima pčelarskog reda „Sent Ambrus“ iz Baje u Mađarskoj. Manifestaciji su prisustvovali i članovi pčelarskih viteških redova „Sigeti Šandor“ iz Temerina i „Sveti Ambrozije“ iz Osijeka u Hrvatskoj.

Tamaško Jožef je rođen 1897. godine u Bogojevu i svoje mesto je proslavio u pčelarskom svetu dizajnirajući specijalnu vrstu košnice koju i dan danas koristi veliki broj pčelara. On je takođe objavio i kalendar pčelarenja, a drugu knjigu posvećenu pčelarstvu nije stigao da završi. Bogojevčani su u znak zahvalnosti prema ovom čoveku u centru sela podigli bistu sa njegovim likom.

Pčelarstvo je tradicija ovog mesta koja se dugi niz godina prenosi s generacije na generaciju, a pčelari Bogojeva su ponosni na kvalitet svog bagremovog meda.

Naše Mesto