Porasle cene struje, vode i gasa, manje novca potrebno za alkohol, odeću i obuću

396

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - Objavljeni su indeksi potrošačkih cena za mesec decembar i njihova promena u odnosu na novembar kako bi se odredilo kretanje u prethodnom periodu.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene ovih proizvoda i usluga u decembru 2017. godine, u odnosu na novembar 2017. godine, u proseku su ostale na istom nivou.

Kako pokazuje statistika, potrošačke cene u decembru 2017. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su 3,0%. U 2017. godini, potrošačke cene su u proseku povećane 3,0% u odnosu na 2016.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u decembru 2017. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,4%), Transport i Rekreacija i kultura (za po 0,3%), Komunikacije (0,2%), Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i Obrazovanje (za po 0,1%). Pad cena zabeležen je u grupama Odeća i obuća (-0,6%), Hrana i bezalkoholna pića i Restorani i hoteli (za po -0,2%) i u grupi Alkoholna pića i duvan (-0,1%). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.