Mesna zajednica Kruščić: Na društvenim mrežama se pojavile lažne informacije o ispravnosti vode

238

KRUŠČIĆ - Mesna zajednica Kruščić je izdala saopštenje povodom, kako navode, lažnih i tendencioznih informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama, a tiču se kvaliteta i bakteriološke ispravnosti vode.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako se navodi u saopštenju, uvidom u rezultate analize od 16. januara 2018. godine izdate od Zavoda za javno zdravlje Sombor, pokazano je da uzorci vode sa izvorišta i vodovodne mreže mikrobiološkim parametrima odgovaraju zahtevima o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Po hemijskom sastavu voda od 1998. godine, od donošenja novog pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, ona zbog povećane koncentracije arsena ne odgovara pravilniku i nije ispravna za piće, stoji u saopštenju Mesne zajednice Kruščić.

Oni dodaju da su, u cilju rešavanja ovog, životno važnog problema, inicirali kod lokalne samouprave izgradnju prečistača i da je projektno tehnička dokumentacija za prečistač (fabriku vode) urađena krajem prošle godine. U saopštenju se navodi da treba da se pronađu sredstva za početak izgradnje pošto, kako kažu, cena projekta prevazilazi finansijske mogućnosti Mesne zajednice.

„Izgradnjom ovog postrojenja će trajno biti rešen problem kvalitetnog vodosnabdevanja. Da zaključimo, voda je od puštanja bunara u rad nepromenjenog kvaliteta. JKP “Ruskom” redovno radi analizu vode i održava mikrobiološku ispravnost, u koju Savet ima uvid, kao i u vršenje svih ostalih komunalnih usluga“, kažu iz Mesne zajednice Kruščić.