Uspešno testiran potisni vod Kula-Vrbas, od sledeće nedelje fekalije odlaze u prečistač

556

KULA / VRBAS - Danas, rano ujutro, uspešno je testiran potisni vod Kula-Vrbas i već od sledeće nedelje će Kula svoje otpadne vode da usmerava u cevi prema prečistaču u Vrbas, čime prestaje izlivanje kulske kanalizacije u lateralne kanale (poznatije kao Begejac).

Foto: Ilustracija / pixabay.com

„Danas smo pustili čistu vodu koju smo dovezli cisternama do fekalne stanice i pumpama smo ispumpavali prema Vrbasu. Pregledane su sve šahte prema Vrbasu i konstatovali smo, zajedno sa vrbaškom radnom jedinicom Vodovoda, da je prohodnost dobra i da se može pristupiti priključenju fekalnog sistema u Kuli, tako da ćemo od sledeće nedelje polako priključivati prvo donji deo grada, pa onda gornji deo grada“, izjavili su danas u JKP „Komunalac“ Kula.

Nas Kuljane najviše muči kanalizacija koja dolazi iz Crvenke, međutim, kako tvrde u „Komunalcu“, i taj problem će uskoro biti rešen. 

„Crvenka je vezana za završetak radova na kanalizaciji u tom mestu, ti radovi su svi u toku i to bi isto trebalo biti jako brzo. Znači kompletna crvenačka kanalizacija će cevima ići do Kule, dalje će cevima kulska i crvenačka kanalizacija ići zajedno do Vrbasa i od Vrbasa će ići direktno do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Od tog trenutka se ništa više neće ispuštati ni u „Begejac“, kako ga mi zovemo, tj. u lateralne kanale, niti u Veliki bački kanal u koji se već poslednjih 10 godina ništa ne ispušta, pa je zato Veliki bački kanal nedavno i čišćen“, kažu u „Komunalcu“.

Da li će lateralni kanali (Begejac) ostati i dalje?

Na pitanje da li će lateralni kanali (Begejac) i dalje biti tu, odgovorili su nam da će najverovatnije ostati, ali će se koristiti za potrebe atmosferske kanalizacije. Nakon toga, sledeća faza će biti vađenje mulja iz njega. Kada se prestane sa ispuštanjem otpadnih voda u Begejac, kada više ne bude bilo zagađenja, onda se može pristupiti čišćenju postojećeg taloga.

„Time će biti završena kompletna priča oko kanalizacije i otpadnih voda i ogroman problem će biti rešen. Pre desetak godina, to je sve izgledalo kao nemoguća misija, međutim, u poslednje dve godine je završen ključni i najteži deo posla“, završava Damjan Miljanić, direktor JKP „Komunalac“ Kula.

N. Janjanin