(VIDEO) U Ruskom Krsturu obeležen Nacionalni praznik Rusina

468

RUSKI KRSTUR - U Ruskom Krsturu je sinoć obeležen Nacionalni praznik Rusina u Srbiji. U velikoj sali Doma kulture, svoje muzičko stvaralaštvo prikazali su domaćini, ali i KUD "Srbija", gosti iz Kule. Ekipa našeg portala posetila je svečanu priredbu.

Kadrovi sa proslave / Foto: N. Janjanin / januar 2018. godine

Prisutnima se prvo obratio predsednik Nacionalnog saveta Rusina Slavko Rac, koji je rekao da se ove godine Nacionalni praznik Rusina u Srbiji proslavlja po 11. put i da je prvi put promenjena koncepcija proslave. Kako navodi, do sada se nastojalo da se ovaj praznik što više ukoreni među rusinskim narodom, a sada žele da se više prikažu široj zajednici, zbog čega su u goste pozvali Kulturno-umetničko društvo „Srbija“ kako bi se otvorili prema zajednici sa kojom više od 270 godina žive na ovim prostorima.

Slavko Rac, predsednik Nacionalnog saveta Rusina / Foto: N. Janjanin / januar 2018. godine

Rac podseća da se ove godine proslavlja stogodišnjica Velike skupštine na kojoj su se Bačka, Banat i Baranja prisajedinili Kraljevini Srbiji i da je na toj skupštini predsedavao rusinski sveštenik protojerej Jovan Hranilović i učestvovao 21 delegat rusinske nacionalne manjine, čime je dat značajan doprinos stvaranju nove države.

Za Portal „Naše Mesto“ govorio je i Joakim Rac, direktor Doma kulture Ruski Krstur:

Dom kulture u Ruskom Krsturu je ustanova kulture koja se finansira iz lokalnog budžeta, ima nas 4-5 zaposlenih, radimo najviše muzičko-folklorno stvaralaštvo, imamo veliki tamburaški orkestar, imamo veliki hor, nekoliko folklornih grupa, recitatore, radimo u punom obimu i punom kapacitetu.

Joakim Rac, direktor Doma kulture Ruski Krstur / Foto: N. Janjanin / januar 2018. godine

Što se tiče uslova za rad, mogu da kažem da su uslovi optimalni, međutim trebalo bi malo više da se uloži u popravku krova, u energetsku efikasnost zgrade i da se promene prozori. Ove godine je lokalna samouprava opredelila 300.000 dinara da se napravi plan rekonstrukcije i adaptacije Doma kulture, tako da ćemo negde sredinom ove godine imati i neke planove i projekte, kako bi mogli to da odradimo. U ministarstvu kulture su nam obećali, ako budemo imali projekte i oni će podržati adaptaciju i rekonstrukcju Doma kulture.

KUD „Srbija“, gosti iz Kule / Foto: N. Janjanin / januar 2018. godine

Na pitanje našeg novinara, kako bi ocenio položaj Rusina u Srbiji danas, Joakim Rac odgovara:

Kao što vidite, mi ove godine na ovom programu imamo goste i to je KUD „Srbija“ iz Kule. Odlučili smo da svake godine zovemo drugu nacionalnu zajednicu i ljude sa kojima živimo zajedno u opštini Kula. Za 270 godina koliko smo mi ovde, nije bilo nijednog ekscesa u smislu da je rusinska nacionala zajednica ugrožena. Ugrožava nas ono što ugrožava sve. Materijalni položaj, male plate, a to kako ugrožava Rusine, ugrožava i sve druge.

Karolj Valka, zamenik predsednika opštine Kula / Foto: N. Janjanin / januar 2018. godine

Zamenik predsednika opštine Kula, Karolj Valka, obratio se prisutnima čestitavši im praznik u svoje ime i u ime predsednika opštine. On je naveo da su se Rusini davno naseleli na ove prostore, ali su do sada uspeli da sačuvaju svoju kulturu i dodaje da će svaka zajednica, koja neguje svoju kulturu i običaje i veruje u Boga, uspeti da opstane na ovim prostorima. Valka je u obraćanju rekao da se u opštini Kula nalaze dve velike nacionalne zajednice i to Rusina u Ruskom Krsturu i Ukrajinaca u Kuli i da se lokalna samouprava trudi da im pomogne da sačuvaju svoju kulturu i običaje.

Pogledajte video prilog iz Ruskog Krstura:

N. Janjanin, M.V.