KUM iz Kucure: Osnovali smo udruženje da bismo sačuvali ono što se sačuvati može

153

KUCURA - U razgovoru sa Kucurskim udruženjem mladih (KUM) saznali smo nešto više o njihovim značajnim projektima, saradnjama sa drugim sličnim udruženjima i akcijama koje svake godine održavaju u Kucuri.

Radna akcija 2016. godine / Foto: KUM

Od najznačajnijih projekata, Kucursko udruženje mladih izdvaja Susret mladih i humanitarnu radnu akciju, na kojoj se svake godine okupi oko 300 mladih iz Srbije i inostranstva. Pored toga, ovo udruženje je uzelo učešće u Projektu Regionalnog ekološkog centra za obrazovanje u školama koji finansira Austrija, kao i izgradnji vetrozaštitnog pojasa u opštini Vrbas, u saradnji sa Karitasom. Sa svojim partnerima iz Karitasa su počeli da učestvuju i na međunarodnim projektima, gde su slali svoje članove da predstavljaju Kucuru i opštinu Vrbas. Njihova iskustva su pozitivna i očekuje se nastavak projekta. Što se tiče saradnje sa sličnim udruženjima, KUM sarađuje sa grupama građana iz opštine Vrbas, ali i sa udruženjima mladih širom Srbije, a ostvarena je dobra saradnja i sa društvima iz Bosne i Hercegovine.

Potpisivanje ugovora o saradnji sa Regionalnim centrom Austrije / Foto: KUM

Osnivači KUM-a kažu da rade na tome da udruženje uvek ima podmladak, tako da kada stariji članovi odu u grad zbog posla, na njihovo mesto dolaze mlađi koji u radu sa osnivačima stiču potrebno iskustvo. Kucurskim omladincima mogu da se pridruže svi koji su završili 7. razred osnovne škole, a trenutno najstariji član ima 38 godina.

Na pitanje o tome koliko su mladi spremni da se priključe akcijama koje udruženje organizuje, iz kucurskog KUM-a su nam rekli: “Mladi su, nažalost, nezainteresovani za mnoge stvari koje su od kulturnog i društvenog značaja. Ponašanje omladine se znatno razlikuje od ponašanja generacija naših roditelja kada su se više cenile neke kulturne i moralne vrednosti. Mladi su pored nezainteresovanosti nezadovoljni, agresivni i sve više se pridaje pažnja “jeftinoj zabavi” koju propagiraju neki od medija. Iz tih razloga smo i osnovali naše udruženje. Ne da bismo nešto promenili, već da sačuvamo ono što se sačuvati može.”

KUM radi na tome da podeli što više znanja i veština sa svojim sugrađanima, pa je tako osnovana dramska sekcija za decu iz osnovne škole, a održavaju se i kreativne radionice poput heklanja i štrikanja i likovna sekcija. Trude se da Kucura bude “živa” tokom cele godine, zbog čega redovno održavaju manifestaciju “Susret mladih”, predstave koje se igraju tokom cele godine i izložbe radova sa kreativnih i likovnih radionica.

Kada je reč o finansijama, iz KUM-a kažu da imaju pomoć i podršku lokalne samouprave i da svake godine dobijaju sredstva preko prijekta koji se raspiše.

“Mladima bismo poručili da se uključe u društveni i kulturni rad u osvojim mestima kako bi na prvom mestu pomogli sebi i stekli iskustva za dalji život i na taj način stekli radne navike koje će im kasnije mnogo pomoći”, kažu su za kraj iz Kucurskog udruženja mladih.

M.V.