(VIDEO) U Odžacima više od 50 učesnika plivalo za Časni krst

297

ODŽACI - U Odžacima je u petak, 19. januara održano drugo po redu plivanje za Časni krst, u organizaciji Plivačkog kluba "Plavi delfin".

Plivanje za Časni krst u Odžacima / Foto: N. Janjanin / januar 2018. godine

Više od 50 učesnika prijavilo se za učešće na tradicionalnoj manifestaciji koja se na Bogojavljenje održava širom Srbije, a veliki broj gledalaca se okupio da podrži ovaj tradicionalni događaj. Za razliku od prošle godine, kada je led na bazenu morao da se seče motornom testerom, ovogodišnje Bogojavljenje obeležilo je relativno toplo vreme za ovo doba godine.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika u kome se slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Pravoslavna crkva dan pre Bogojavljenja slavi krštenje Isusovo koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan kada se, po hrišćanskom verovanju, otvorilo nebo i začuo se glas Boga Oca, koji je objavio da je Isus njegov, a na Isusovo rame je tada sleteo Sveti Duh u obliku goluba.

Kod Srba od davnina postoji verovanje da se u ponoć, na Bogojavljenje, otvara nebo i tada je običaj da se u njega pogleda i zamisli se želja, jer se, prema predanju, svaka želja može ispuniti. Na taj dan se završava i božićno svetkovanje, a osvećuje se i voda, takozvana bogojavljenska voda, za koju se veruje da je lekovita i nekvarljiva.

Plivanje za Časni krst u Odžacima je prošlo u najboljem redu, a pored mnogobrojne publike, ceo događaj su podržali Opština Odžaci kao i nekoliko javnih i privatnih preduzeća.

Pogledajte kako je proteklo plivanje za Časni krst u Odžacima:

N. Janjanin, M.V.