Boban Damjanović: Otvaranje hale u aprilu, slede projekti za bazen, uređenje centra Sivca

174

SIVAC - Da je situacija u Sivcu stabilna i da sve ide po planu, potvrdio nam je danas Boban Damjanović, sekretar Mesne zajednice Sivac, sa kojim smo razgovarali o tekućim aktivnostima i planovima za 2018. godinu.

Boban Damjanović, sekretar MZ "Sivac" / Foto: N. Janjanin

NM: Kada će sportska hala biti puštena u rad i da li su probijeni neki rokovi?

Damjanović: Rokovi nisu probijeni i hala je završena, a prema našim dogovorima, biće svečano otvorena krajem aprila meseca. Do tada ćemo još da spojimo struju, gas, napravićemo parking ispred hale, plato, stazu oko objekta i krajem aprila će biti spremna za prve sportiste. Mi smo halu mogli da otvorimo pre tih spoljašnjih radova, ali jednostavno ne želimo da komplikujemo situaciju, već kad u aprilu jednom bude otvaranje, da završimo sa tom pričom i da ne bude dodatnih poslova.

 

NM: Da li ste zadovoljni sa izvođačem radova i celokupnim poslom?

Damjanović: Da, naravno, zadovoljni smo izvođačem radova, kao i celokupnim poslom, a to može da potvrdi i nadzorni organ koji je pratio ceo projekat.

 

NM: Prema Vašem mišljenju, koliko je filijala „Poštanske štedionice“ olakšala život građanima Sivca?

Damjanović: „Poštanska štedionica“ je olakšala život ne samo građanima Sivca, već i građanima iz drugih mesta koji dolaze kod nas. Ovde imamo korisnike banke iz Crvenke, Kule, Kljajićeva, Kruščića… jer sledeća filijala postoji u Sombor ili u Vrbasu i nigde bliže. Banka je svaki dan sve bolja i bolja, ima sve više klijenata i sve više posla. Imamo povratnu informaciju od građana koji kažu da je sada dosta lakše, većina ih ima neke kredite i slično, pa se polako prebacuju. Zašto da budu korisnici neke druge banke izvan Sivca, da izbijaju sebi novac iz džepa trošeći ga na putne rashode, kad kompletan posao mogu da završe u Sivcu. Pored toga, otvaranjem ove filijale, otvorena su i dva radna mesta, a u planu je još jedno radno mesto.

 

Nova sportska hala u Sivcu / Foto. N. Janjanin / januar 2018. godine

 

NM: Možete li sa našim čitaocima podeliti malo više informacija o investicijama firme Al Rawafed? Da li su ispunili sva očekivanja i obećanja?

Damjanović: Firma Al Rawafed je konkretno počela sa radovima oko sistema za navodnjavanje. U izgradnji je crpna stanica i postavljaju se cevovodi i do septembra bi trebalo da bude završeno 90% posla, a do kraja godine sve kompletno. Međutim tu imamo nekih malih problema. Građani se žale na izvođača radova koji iznosi blato na cestu, ali ti isti radnici kasnije posipaju pesak, čiste svakih pola sata i posao mora da ide. Ako želimo nova radna mesta, nekih 5-6 meseci moramo da istrpimo malo blata, investicija ne sme da staje.

 

Nova sportska hala u Sivcu / Foto. N. Janjanin / januar 2018. godine

 

NM: Kakvu komunikaciju imate sa predstavnicima firme Al Rawafed?

Damjanović: Sa direktorom Draganom Crnjanskim imamo izuzetno dobru komunikaciju, firma nam izlazi u susret šta god treba, dostupni su nam 24 časa svakoga dana. Do sada su dali već nekoliko donacija crkvama, školi, novoj sportskoj hali i šta god treba, oni su tu. Dao Bog da se svi ponašaju odgovorno kao oni.

 

NM: Koliko Al Rawafed zapošljava radnika?

Damjanović: Trenutno su zaposlili 127 radnika.

 

NM: Kakvi su planovi oko izgradnje bazena u Sivcu?

Damjanović: Novac za izradu projekta je već izdvojen, reč je o 600.000 RSD. Ove godine mora da se napravi projekat, a nakon toga dolaze sledeći koraci koji uveliko zavise od mesnog samodoprinosa, oko koga će biti više reči malo kasnije.

 

NM: Kakve planove ima Mesna zajednica Sivac za 2018. godinu?

Damjanović: Konkretno, trebalo bi da se uredi centar Sivca, krov na zgradi Mesne zajednice i Doma kulture, još imamo da sredimo 3 kancelarije i onda je ovaj deo zgrade završen. Sa predsednikom opštine treba još da dogovorimo da li ćemo raditi crpnu stanicu u Sivcu, jer je Veliki bački kanal viši za jedan metar od atmosferske kanalizacije, pa bi na taj način spasili celo selo. Nastavljamo sa čišćenjem Velikog bačkog kanala, planiramo projekat za bazen, planiramo projekat za školu prirode u Malom Staparu, takođe imamo dogovor sa Draganom Kostićem iz Puteva Srbije, da se presvuče sloj asfalta u dužini od dva kilometra od crkve prema Crvenki. Takođe, sigurno će se raditi put Sivac – Stapar, projekat će biti gotov za par dana, a potom sledi sastanak sa vlasnicima parcela koje treba da se otkupe i nakon toga prelazimo na realizaciju projekta. Ako vlasnici budu pristali, put bi mogao biti završen do kraja godine. Samo bih još dodao, eto u nekom najskorijem vremenu, otvoriće se Gomex prodavnica u centru, pa će biti novih 6 radnih mesta.

 

NM: Kada će biti organizovan sastanak sa privrednicima iz Sivca, da li će se nešto raditi i po tom pitanju?

Damjanović: Ove godine će Sivac da obeleži 150 godina od izgradnje Crkve Svetog Nikole i baš na seoskoj slavi, 22. maja, planiramo da organizujemo jedan skup sa privrednicima, da se ujedinimo i onda bi otvorili takve teme. Već na prvom sastanku možemo da dogovorimo neke smernice, da vidimo šta je njima potrebno, možda da napravimo neko udruženje, da vidimo šta je dobro za ovo mesto koje živi od poljoprivrede.

 

NM: Šta biste izdvojili kao najveći problem u Sivcu?

Damjanović: Teško je izdvojiti neku posebnu stvar, ali generalno ono što muči ne samo Sivac već i druga mesta u Srbiji je nedostatak radnih mesta, što direktno pogađa sve građane. Međutim, Sivac je i na tom polju napredovao, jer je naš čovek, iz našeg Sivca, a to je Nikola Žeželj, postao direktor Razvojne agencije Vojvodine i to će se sigurno odraziti na poboljšanje situacije u Sivcu.

 

NM: Za kraj, šta biste poručili našim čitaocima iz Sivca?

Damjanović: Od građana pre svega očekujemo razumevanje i tražimo da nam jave sve komunalne probleme ili bilo kakve probleme, takođe im zahvaljujemo na svemu i bez njih ne bi bilo ništa od ovoga, građani Sivca su motorna snaga svih ovih promena.

N. Janjanin