Sutra je Sveti Sava, mnoge škole danas priredbama proslavile školsku slavu

279

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - U subotu, 27. januara osnovne i srednje škole širom Srbije proslavljaju Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Mnoge škole odlučile su se da školsku slavu obeleže u petak, prigodnim priredbama i akademijama.

Freska Svetog Save u Kraljevoj crkvi u Studenici / Foto: Wikipedia

Sveti Sava rođen je kao Rastko Nemanjić od oca Stefana Nemanje, začetnika ove svetorodne loze. Umesto da postane vladar dela države, Rastko je odlučio da se zamonaši. Pored utemeljenja srpske crkve i države, dao je izuzetan doprinos razvoju školstva, zbog čega se naziva i prvim srpskim prosvetiteljem.

Rektor Liceja u Kragujevcu Atanasije Nikolić, dao je 1840. godine predlog da se Savindan obeležava kao školska slava, a Popečiteljsko prosveštenije, predstavnici državne i crkvene vlasti su propisali da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.

Škole su Svetog Savu proslavljale neprekidno od 1840. do 1945. godine, kada su nove vlasti ukinule ovaj praznik. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

M.V.