Željko Madžarev iz JKP „Radnik“ Sivac za „Naše Mesto“: Voda u Sivcu perfektna, građani plaćajte račune na vreme!

492

SIVAC - Ekipa Portala "Naše Mesto" posetila je JKP "Radnik" Sivac gde nas je dočekao direktor Željko Madžarev. Za naše čitaoce, izdvojili smo neke od najvažnijih informacija o radu preduzeća, ali i o planovima za 2018. godinu.

Željko Madžarev / Foto: N. Janjanin / januar 2018. godine

JKP „Radnik“ na teritoriji Sivca obavlja delatnosti kao što su vodosnabdevanje, odnošenje smeća, uređenje i održavanje groblja, parkova, dečijih igrališta, a takođe vrše i pogrebne usluge.

Za ovako veliki broj delatnosti, potrebna je i dobro opremljena mehanizacija, pa smo na osnovu toga upitali direktora da li imaju dovoljno mehanizacije i u kakvom je stanju?

„Mehanizacije nikad dosta! Imamo dva traktora, dve prikolice, jedan bager, tri automobila, a prošle godine smo nabavili i polovno pogrebno vozilo, koje smo morali da kupimo jer je staro vozilo već bilo dotrajalo“, kaže Željko Madžarev.

Na naše pitanje da li je u planu nabavka nove mehanizacije, direktor nam je rekao da su u konsultaciji sa opštinom i da planiraju nabavku jednog novog traktora, pa će sredinom godine videti kako stvari stoje. Kako kaže, od prošle godine su počeli da održavaju i atarske puteve, a pošto su sivački atari najveći u opštini Kula i zauzimaju oko 40% teritorije, portreban im je novi traktor sa dodatkom za košenje kako bi se brže i lakše borili protiv ambrozije.

Što se tiče problema sa naplatom od građana, u JKP tvrde da je naplata u Sivcu jako dobra, ide od 95 do 100%, međutim povremeno postoje izuzeci i tu se uglavnom vrti oko 50-ak istih građana, koji konstantno dolaze u situaciju kada JKP „Radnik“ mora da pošalje bager da isključi vodu. „Ali kad vide bager, onda dođu ovde kod nas i plate dug ili napravimo reprogram duga, tako da niko od građana ne ostane bez vode“, dodaje Željko Madžarev.

Kako pojedina javna komunalna preduzeća imaju problema sa nedostatkom stručnog kadra, a opet, na snazi je zabrana zapošljavanja, pitali smo direktora JKP „Radnik“ da li i oni imaju sličnih problema?

„Da, zabrana je na snazi, ali što se tiče stručne spreme, tu i nemamo baš nekih problema. Nama su potrebni ljudi koji žele da rade i tu je uglavnom reč o fizičkim poslovima. Od ove godine smo uveli novinu, instalirali smo automatiku koja može da se prati sa mobilnog telefona, ako se nešto desi na izvorištu, odmah nam javi da je nestala struja, da je pao pritisak. Imamo jednog čoveka koji je zadužen da tri četiri puta u toku dana obiđe izvorište. Ranije je JKP „Radnik“ Sivac  zapošljavao 36 ljudi, a sad nas ima 29. Neki su preminuli, neki su otišli sa racionalizacijom radnih mesta, neke smo morali da otpustimo. Tako da nam se smanjio broj radnika, a obim posla se povećao“, kaže Madžarev.

U našem razgovoru, dotakli smo se i divljih deponija, pa nam je Željko Madžarev objasnio da u Sivcu nema takvih lokacija i da postoje samo planirane, dogovorene lokacije gde građani mogu da istresu šut i ostali otpad od zemlje, ali ne i komunalni otpad. „Pre tri godine, na krivini prema Malom Staparu, bila je velika rupa u koju je nasipan šut i otpad od zemljišta, sve dok se rupa nije zatrpala i na kraju smo tu napravili dečije igralište, tako da smo na taj način rešili jedan problem.“

JKP „Radnik“ Sivac takođe vrši skupljanje PET ambalaže. Svake poslednje subote u mesecu, radnici sa ulica odnose džakove sa PET ambalažom, a građanima ostavljaju nove prazne džakove, da ponovo skupljaju i na taj način brinu o svojoj okolini.

Što se tiče kvaliteta vode u Sivcu, u JKP „Radnik“ tvrde da je kvalitet vode odličan i da se u letnjem periodu ne menja. „Možete dobiti rezultate analize naše vode, voda je perfektna, može da se flašira“, kaže Željko Madžarev.

Za kraj, iz „Radnika“ su poručili građanima da na vreme izmiruju svoje račune, jer na taj način svima olakšavaju posao.

N. Janjanin