Stefan Žarić predstavio svoju nagrađenu knjigu o Mileni Pavlović Barili

317

KULA - Istoričar umetnosti Stefan Žarić predstavio je kulskoj publici svoju nagrađenu knjigu o Mileni Pavlović Barili. Promocija knjige i predavanje o ovoj kultnoj umetnici održano je u Muzičkoj školi.

Mladi Kuljanin je napisao publikaciju pod nazivom „Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti“, koja je nastala iz Žarićevog master rada, za koji je nagrađen najprestižnijom nagradom za studente istorije umetnosti, nagradom Spomen – zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti.

On je rekao da je Milena Pavlović Barili svoju umetničku karijeru započela kao modna ilustratorka, a da se modnom ilustracijom bavila sve do smrti u američkoj modnoj prestonici, Njujorku, 1945. godine. On je posebno naznačio da je Milena jedna od retkih srpskih umetnica koje su postigle takav međunarodni uspeh, kao i da njeno delo može da posluži za brendiranje kulturnog nasleđa Republike Srbije. – Milena je jedina srpska umetnica koja je radila za sve vodeće modne časopise, a njena ilustracija se našla na naslovnici američkog Voga – kazao je Stefan Žarić.

O nagrađenoj knjizi je govorio pesnik Milić Vulović. On je istakao da je Stefan neko ko je uspeo da prati ono što je Milena stvarala i kreirala kako u likovnoj tako i u modnoj umetnosti. „Upravo ono što je ispustio da kaže istoričar umetnosti Miodrag Protić, učinio je Stefan Žarić, otkrivajući Milenu kao modnu umetnicu i tako je podigao u onu ravan koja joj i pripada istovremeno nudeći dovoljno povoda za ulazak njenog stvaralaštva u istoriju mode prve polovine 20. veka“, naveo je Vulović.

Stefan Žarić je jedan od onih mladih ljudi koji na najbolji način predstavlja ne samo sebe, već i svoju zemlju u međunarodnim krugovima i okvirima. Naš sugrađanin će se u aprilu zaputiti u London, gde će kao jedini mladi akademik iz Srbije prezentovati nacionalnu kulturnu baštinu kroz istraživanje o Barilijevoj.

Promociju knjige podržala je Narodna biblioteka Kula.

Pomozimo Stefanu da otputuje u London

Stefanu nedostaje još malo sredstava da bi uspeo da u aprilu otputuje u London i predstavlja svoj grad i zemlju na prestižnoj naučnoj konferenciji. Kako možete da mu pomognete pročitajte – OVDE.