Dr Slavica Pešikan: Bezbedno se zaštitite od neželjene trudnoće

707

KULA - Dr Slavica Pešikan iz Ginekološke ordinacije "Ona" želela je da odgovori na jedno od često postavljanih pitanja, a koje se tiče straha od neželjene trudnoće.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Ona navodi da je strah od neželjene trudnoće često prisutan kod većine žena, usled nezaštićenih odnosa ili korišćenja prirodne metode neplodnosti i dodaje da je prirodna metoda neplodnosti nesigurna zbog nepredvidive promenljivosti dužine menstrualnog ciklusa žena, od 21 do 40 dana.

Još jedna od posledica straha od neželjene trudnoće je neadekvatno uzimanje tableta „za dan posle“ nakon kritičnog odnosa, čime se rizikuje neuspeh u sprečavanju začeća ili pojava sindroma neželjenih efekata kao što su mučnina, nadutost, bol, krvarenja ili izostanak menstruacije. Doktorka tvrdi da mnoge devojke ne znaju da je siguran mesečni period neplodnosti samo 7 dana pred očekivanu menstruaciju, a ne kao što većina misli i dodatnih 7 dana posle menstruacije.


Pre uzimanja tablete „za dan posle“ obavezno se posavetujte sa ginekologom, kako biste izbegli neželjene efekte. Sa Prim. dr Slavicom Pešikan možete da stupite u kontakt putem broja 063/507-538 ili Facebook stranice Ginekološka ordinacija ONA.