Romsko naselje Čerga u Deronjama dobilo novu komunalnu infrastrukturu

57

DERONJE - Stanovnicima naselja Čerga u Deronjama konačno je obezbeđena nova komunalna infrastruktura koja je izgrađena u okviru projekta "Da svaki Rom ima dom".

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Vrednost radova, koje finansira Evropska unija, iznosila je oko 160.000 evra, a tu je obuhvaćena izgradnja 432 metra asfaltnog puta u naselju, 515 metara vodovoda i 210 metara javne rasvete. Na ovaj način su značajno poboljšani uslovi stanovanja za preko 30 romskih porodica koje ukupno imaju oko sto članova.

Svečanom puštanju u rad novoizgrađene infrastrukture prisustvovali su podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Palmir Tot, zatim pokrajinska poslanica i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma Jelena Jovanović i predstavnici opštine Odžaci i Mesne zajednice Deronje.

Druga faza projekta, koju partnerski realizuju nevladina organizacija „Hausing centar“ i opština Odžaci, predviđa izgradnju kuća za 34 romske porodice iz Novog naselja u Bogojevu, koje će biti raseljene u pet naseljenih mesta opštine Odžaci. Radovi bi trebalo da počnu za oko dve nedelje, a rok za završetak projekta je februar 2019. godine. Izgradnja kuća u naseljima podrazumeva i izgradnju pristupne infrastrukture.

Naše Mesto