U utorak nam stiže proleće, za vikend pomeramo časovnike

438

KULA / VRBAS / SOMBOR / ODŽACI - Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" saopštilo je da nam proleće stiže u utorak, 20. marta, tačno u 17:15 časova.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kako se navodi u saopštenju najstarijeg astronomskog društva na Balkanu, na dan početka proleća Sunce u Beogradu izlazi u 05:41, a zalazi u 17:50, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 9 minuta, a noć 11 sati i 51 minut.

Na dan prolećne ravnodnevnice obdanica i noć nisu jednaki iz nekoliko razloga. Naime, izlazak Sunca se računa kada se gornja ivica sunčevog diska pojavi iznad horizonta, a zalazak kada se gornja ivica spusti ispod, zbog čega „centar“ Sunca u oba slučaja bude ispod horizonta. Budući da Zemljina atmosfera prelama svetlost, mi gornju ivicu Sunca vidimo najmanje 3 minuta pre nego što se ona zaista pojavi iznad horizonta, a slično je i prilikom zalaska Sunca, kada ga vidimo bar 3 minuta i posle zalaska. Zbog ove pojave, obdanica na Zemlji traje duže bar 6-7 minuta, tačnije, nama odavde izgleda duže.

Podsećamo da će se u noći između subote i nedelje preći na letnje računanje vremena, kada časovnici treba da se pomere za jedan sat unapred. Letnje računanje vremena počinje 25. marta u 02:00 sata, tako što će se pomeranjem za jedan čas unapred računati kao 03:00 sata.

Na letnje računanje vremena prelazi se svakog poslednjeg vikenda u martu, dok se svakog poslednjeg vikenda u oktobru vraćamo na zimsko računanje.

M. V.